10 gode råd mod søvnløshed - Sådan kommer du af med søvnproblemer

Hvis du som mange andre danskere har svært ved at falde i søvn, så er det nu du skal tage notater. Følgende guide tager nemlig udgangspunkt i et problem der for mange mennesker er hverdag. Søvnløshed kan have alvorlige konsekvenser for både ens arbejde samt ens familie- og socialliv.

10 gode råd mod søvnløshed - Sådan kommer du af med søvnproblemer

Hvad er søvnløshed?

Søvnløshed er et udtryk for at man i længere perioder har svært ved, eller ligefrem slet ikke kan falde i søvn. Det er som oftest et tegn på en stresset hverdag eller et problematisk privatliv. Søvnløshed kan give både fysiske og psykiske problemer på længere sigt, og bør både betragtes og behandles som en regulær sygdom. At have svært ved at sove er ikke det samme som søvnløshed. Søvnproblemer kan også være forsaget af et overskud af energi grundet for højt blodsukker eller for lidt motion.

Hvorfor lider jeg af søvnproblemer?

Søvnløshed er i langt de fleste tilfælde resultatet af en travl hverdag. Når man lægger sig til at sove, fortsætter ens hjerne med at rydde op i ens tanker. Hvis alle ens tanker bunder i bekymringer, kan det være vanskeligt for både krop og sjæl at få ladet op til en ny dag. Dette kan skabe en ond spiral som er svær at bryde. Mange mennesker forsøger at dæmme op for problemet ved hjælp af medicinske præparater, hvorved de blot fejer problemet ind under gulvtæppet, i stedet for rent faktisk at finde roden til deres søvnproblemer.

Ingen søvnløshed eller søvnproblemer

Hvordan får jeg lettere ved at falde i søvn?

Din krop er en biocomputer, og den kan du ikke snyde med medicin. Hvis du finder den reelle årsag til din søvnløshed vil du med stor sandsynlighed få lettere ved at falde i søvn på ganske kort tid. Der er desuden mange alternative metoder til at få mere søvn, og man bør være åben for nye muligheder. Udover den professionelle hjælp man kan få i form af forskellige behandlinger, kan man også selv gøre en aktiv indsats for at komme sine søvnproblemer til livs. Ved at ændre få ting i hverdagen, kan du få din søvn tilbage og samtidig få mere overskud. Nedenfor har vi samlet 10 gode råd til hvordan du kan brolægge Ole Lukøjes vej til dit soveværelse.

  1. Hold fri, når du har fri
    Du skal passe på med at tage dit arbejde med hjem. Deponér din hjerne på kontoret og slap af i kroppen og i hovedet når du har fri, så mindskes risikoen for søvnproblemer.
  1. Find en seng der passer til dine behov.
    Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt sengen er blød eller hård. Sengens fornemmeste opgave er at være behagelig for dig, så du let kan falde i søvn.
  1. Drop TV i soveværelset.
    Mange mennesker har et TV i deres soveværelse og bevares, det kan da være hyggeligt. Men faktum er at hvis du vender dig til at se TV i dit soveværelse, så svarer det til at sove i TV-stuen. Et soveværelse er jo, som ordet antyder, et værelse man sover i, og derfor ikke vil have søvnproblemer i.
  1. Undgå at ryge eller drikke kaffe/koffeinholdige drikke.
    Dette forstyrrer også din søvn, og kan på længere sigt give dig søvnproblemer.
  1. Sørg for mørke og en behagelig temperatur i soveværelset.
    For meget varme kan nemt få dig til at sove uroligt eller vågne.
  2. Undgå at variere tidspunktet du går i seng på.
    Dette kan forstyrre din døgnrytme og give dig søvnproblemer.
  3. Undgå at dyrke motion eller få pulsen op på anden måde lige inden sengetid.
    Når du dyrker motion frigives der endorfiner i din hjerne, som dels er svært vanedannende og som desuden kan gøre det svært for dig at falde i søvn.
  4. Undgå at kigge på klokken, hvis du vågner om natten.
    Dette kan give dig stress og på længere sigt forsage søvnløshed.
  1. Spis dig ikke helt mæt lige inden du lægger dig til at sove.
    Det kan være svært at falde i søvn med en propfyldt mavesæk. Hvis du lider af søvnproblemer, bør du spise nogen tid inden du lægger dig.
  1. Undgå at sove til middag.
    Selvom det kan være rart med en power nap i løbet af dagen, så kan dette gøre, at du får opbrugt din ”søvnkvote” inden du virkelig får brug for søvnen. Derfor bør du hellere foretage dig noget fysisk i løbet af eftermiddagen, så du har lettere ved at sove om aftenen, og så forbedrer du også dine chancer for at undgå søvnproblemer.

Helt generelt bør du tage søvnproblemer meget serøst. Din søvnløshed kan nemlig følge dig gennem hele dit liv. Søvnproblemer er relativt ukomplicerede og lette at komme til livs hvis man agerer rigtigt. Følg de 10 råd og giv en uppercut til dine søvnproblemer.

Har du søvnproblemer, kan du prøve vores lydbøger Lær at falde i søvn og Stop søvnløshed, der er udviklet specielt til at give dig en god og sund søvnrytme igen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få hjælp til søvnløshed, nyheder og tilbud på email

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken