Hvad er jalousi?

Jalousi er en uhåndgribelig følelse, som kan være svær at forholde sig til. Bliver du ængstelig, når kæresten tager i byen uden dig? Betvivler du din kærestes loyalitet overfor dig, når i ikke er sammen? Så er dette højst sandsynligt fordi, at du er jaloux.

Hvad er jalousi?

Det er ikke unormalt at være jaloux, da enormt mange danskere har jalousi inde på livet – enten ved at man selv, eller ens kæreste, er jaloux. Det er dog yderst sjældent, at der er et reélt grundlag for jalousi, og derfor kan den være en frustrerende faktor i et forhold.

Hvorfor forekommer jalousi?

Der kan være forskellige årsager til at jalousi forekommer, men ofte kan en episode med utroskab i ens fortid medføre, at man er jaloux anlagt. Dette kan eksempelvis være, hvis ens forældre blev skilt, fordi den ene part fandt en ny kæreste.

Det er også sandsynligt, at jalousi opstår lettere, hvis man selv har oplevet at kæresten var utro, eller ved at man selv har været utro. Dette kan være med til at skabe et forvrænget billede af, at utroskab er normalt, og jalousi bliver derfor hurtigt en grundlæggende følelse hos den enkelte.

Par uden jalousi

”Er jeg jaloux?”

Der findes forskellige grader af jalousi, og en lille smule jalousi kan da også sagtens fungere som krydderi i et forhold, men det er vigtigt at være opmærksom på, at jalousi ikke tager kontrollen, da dette hurtigt kan medføre et kuldsejlet forhold.

Du kan stille dig selv nogle spørgsmål for at tjekke, om du er jaloux. Hvordan ville du for eksempel have det med, at din kæreste havde en nær ven af det modsatte køn? Et andet spørgsmål kunne lyde, om du tror fuldt og fast på, at din kæreste er i stand til at modstå seksuelle fristelser fra andre?

Sådanne spørgsmål kan ofte være med til at opnå erkendelse af, om man er jaloux eller ej. Hvis man er jaloux, kan yderst irrationelle handlinger pludselig virke rationelle, og den opførsel, det medfører, vil skabe en selvforstærkende effekt, hvor man gør sin partner mere tilbøjelig til rent faktisk at være utro, fordi man selv bliver mindre og mindre attraktiv, når ens tanker og handlinger kredser om jalousi.

Få kontrol over din jalousi

Hvad enten du kun har en snert af jalousi eller er så jaloux, at det er svært for dig at have et forhold, kan det være positivt at sætte sig ind i, hvad der driver jalousien, da dette kan være med til at opnå en større forståelse. Denne større forståelse kan du opnå ved at lytte til lydbogen ”Slip af med jalousi” af Malte Lange, der kan hjælpe dig med at slippe helt af med din jalousi.

Du kan evt. også læse vores tre-delte temaserie om selvværd her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken

Mindly.dk tilbyder lydbøger og kurser til personlig udvikling og selvhjælp.
Henter...