Hvad er tvangstanker?

Har du nogensinde overvejet om du selv lider, bare en lille smule, af tvangstanker, eller måske nogle af dine nærmeste kunne lide af tvangstanker. For hvad handler det egentlig om, når tankerne spiller én et pus og man på daglig basis, skal overholde nogle bestemte ritualer, for at der ikke sker en ulykke eller ens nærmeste kommer til skade.

Hvad er tvangstanker?

Tvangstanker kommer i mange variationer

Du har sikkert hørt om mennesker, der skal vaske hænder et vist antal gange, før de kan forlade badeværelset eller køkkenet, Folk der ikke går ind i et lokale hvor der er et bestemt antal mennesker, nogle der skal stille eller hænge ting snorlige, personer der skal sige nogle bestemte ord eller lyde, måske endda i en bestemt rækkefølge for ellers kan ske dem noget frygteligt. Dette er blot nogle få eksempler på, hvordan tvangstanker kan indvirke på et menneske og faktisk kan blive mere eller mindre invaliderende.

Anoreksi, handler også i grove træk om tvangstanker, for her er personen umiddelbart rask og rationelt tænkende, men alligevel er der en slags indre stemme, der fortæller at man er tyk, også selv om man stort set er skind og ben, og mennesker der lider af anoreksi, har ofte rigtigt mange vrangforestillinger om deres krop. Mange tvangstanker opstår, som en måde at skabe kontrol i tilværelsen på, måske fordi man føler sig alene eller har nogle tanker, man ikke ved hvor man skal placere. Det viser sig, at nogle mennesker er født med tvangstanker.

Tvangstanker kan spores tilbage til en helt tidlig alder hvor tankemønstret opstår

Faktisk kan vi alle relatere til tvangstanker, vi har alle prøvet legen som lille, hvor man ikke må træde på streger på vejen, for så kan man blive spist af krokodiller eller der kan være andre konsekvenser ved at træde ved siden af stregerne. Når man fortæller dette til folk, der siger de ikke kender til tvangstanker, nikker de fleste genkendende og fortæller de godt kan huske hvordan det var.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken

Mindly.dk tilbyder lydbøger og kurser til personlig udvikling og selvhjælp.
Henter...