5 gode råd for klaustrofobi

Klaustrofobi kan være en meget skræmmende tilstand. Du kan have det fint det ene øjeblik, men så sætter panikken pludselig ind, og før du ved af det, trækker du vejret tungt, og dit hjerte begynder at banke voldsomt.

5 gode råd for klaustrofobi

Dette er ikke blot årsag til mere angst, men det kan også virke som om, tiden snegler sig af sted! Det er som om, du aldrig vil komme ud af tilstanden og føle dig tryg igen! For de, der aldrig har været i denne type situation, eller for de, der ikke lider af klaustrofobi, kan det være ganske svært at beskrive eller forestille sig. For de, der lider af det, kan det derimod være et stort mareridt!

Der er et par tips og tricks, som du kan prøve næste gang du føler klaustrofobisk angst.

Et af dem er at forsøge at slappe af. Jeg ved, at det kan synes svært og måske lidt elementært, men afslapning kan faktisk være en stor hjælp. I selve øjeblikket kan det virke en smule uoverskueligt at tænke på andet end din nuværende tilstand, men prøv at lukke øjnene og tag et par dybe indåndinger. 

Det er noget, der vil tage nogen tid, så du skal ikke forvente, at det virker første gang, du prøver det, men med lidt øvelse og koncentration, kan du faktisk komme igennem enhver klaustrofobisk situation!

Brug dit åndedræt til at mindske din klaustrofobi

Kontrol over dit åndedræt er meget vigtigt, da det er med til at berolige og dermed hjælpe dig. At ånde er jo noget, vi gør automatisk, men hvis du begynder at ånde tungt eller hurtigt, så prøv at fokusere på, stille og roligt, at få et kontrolleret åndedræt igen.

Konfrontér din klaustrofobi, når du føler dig klar

En anden metode til at overvinde klaustrofobi er at sætte dig selv i en skræmmende situation. Det er ikke noget, du skal gøre som det første, og det bør ske gradvist og med forsigtighed, men hvis du for eksempel ved, at overfyldte elevatorer skræmmer dig, og at du vil undgå dem for enhver pris, så skulle du måske alligevel prøve at gå ind i en igen! Det er bedst hvis du gør dette sammen med en person, du har tillid til, såsom en ven, et familiemedlem eller måske endda en terapeut. Sørg for at have nogen med, der kan hjælpe dig igennem situationen, ved at få dig afledt fra dine bekymringer og frygt.

Du er ekspert i din egen klaustrofobi

At blive en form for ekspert eller skabe dig et overblik, er et andet vigtigt tip. Hvis du ofte finder dig selv i klaustrofobiske situationer, så kan du med fordel bruge lidt tid på at finde en flugtvej. Det betyder, at hvis du eksempelvis er i et garageanlæg, og du føler dig lidt angst, så sørg for at finde ud af, hvor udgangene er, og hvordan du nemmest kommer hen til dem.

Vurdér graden af klaustrofobi i en given situation

Et andet tip er at give dig selv plads! Hvis elevatorer skræmmer dig, men du gerne vil forbedre din evne til bruge dem, så sørg for, at du føler dig godt tilpas, mens du er i dem. Det betyder, at hvis en elevator fyldt med mennesker skræmmer dig mere end en, der ikke er så fuld, så vent til næste elevator! Når elevatoren kommer tilbage så stå på, når der er færre mennesker i den.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken