Er du genert? 5 gode råd til at blive mindre genert og mere udadvendt

Hvis du er genert, giver i dig her 5 gode råd mod din generthed. Vi beskriver også overordnet, hvad generthed er, og hvad du efterfølgende kan gøre for at arbejde videre, så du i sidste ende vil blive mindre genert.

Er du genert? 5 gode råd til at blive mindre genert og mere udadvendt

De fleste ved godt, at de er generte, men de får ikke rigtig gjort noget ved det før de f.eks. skal på dates, til jobsamtaler eller andre vigtige samtaler/møder senere i livet, og så har man allerede der vænnet sit hoved til en forkert tankegang.

Det kan dog laves om, og det vil du kunne læse om her. Det er normalt at være genert, og det er helt okay, men man kan godt komme af med sin generthed, hvis man ønsker det!

Hvis du undrer dig over, hvordan du kan reducere din generthed, skal du være klar over, at der ikke er nogen øjeblikkelig løsning eller quick fix. Men der er mange muligheder, hvis man har og engagement og vilje.

At være genert er meget udbredt blandt folk i alle aldre, og det kan være en trøst for mange. Det er et personlighedstræk som nogle af os er født med, eller som kan udvikles over tid.

Det kan være et bestemt tidspunkt eller situation i dit liv, der har ført til at du er genert, eller det kan være, at du altid har været lidt ubehageligt til mode og lidt akavet omkring andre personer, bestemte aldersgrupper eller grupper i det hele taget.

Når man er genert, kan det hurtigt blive en hæmsko i ens hverdag. Man trækker sig fra muligheder, der ellers ville have været interessante, og ofte vil man også opleve at have en underudviklet evne til at fungere i sociale sammenhænge, fordi den evne ikke er blevet trænet i tilstrækkelig grad.

En genert person er godt klar over deres generthed, og hvis det påtales af andre, kan mange blive endnu mere genert i den pågældende situation. På den måde kan generthed beskrives som en selvforstærkende negativ faktor, hvor sociale situationer vil efterlade en med en dårlig følelse, fordi man var genert.

Den følelse vil kroppen huske næste gang, man er i en lignende situation, hvor "frygten" for at blive genert sandsynligvis vil betyde, at man bliver genert igen. Det er så at sige blevet en vane for kroppen, at den skal være genert, men vaner kan heldigvis ændres. Herunder giver vi dig 5 gode råd mod generthed og slutter af med at beskrive, hvordan du arbejder videre  for at bryde vanen med at være genert.

Brug vores råd mod generthed

Gode råd imod generthed - hvis du vil slippe for din generthed og blive mere udadvendt

1. Fremprovoker din generthed

En mulighed for at slippe af med generthed er ved at fremprovokere den. Ja, det lyder lidt underligt, men hvis man sørger for at opsøge situationer, hvor ens generthed kun opstår i mild grad, vil man stadig have forholdsvis let ved at kontrollere situationen og sig selv, således at man ikke får en følelse af ubehag og nederlag.
 
Selvom du måske er lidt genert i situationen, vil kroppen efterhånden lære, at der ikke er noget "farligt" ved den pågældende situation, og dermed vil den automatiske reaktion om at blive genert også forsvinde lige så stille, fordi man bliver mere tryg i de tilfælde, hvor man før ville have været genert.

2. Undersøg roden til din generthed

Prøv at undersøge hvad det er, der gør, at du er genert. Måske er det fordi, du ikke er tilfreds med dit udseende, måske er det en generel følelse af mindreværd, eller måske har du aldrig lært at omgås andre socialt. Det er i hvert fald vigtigt, at du finder den grundlægende årsag til, at du er genert, hvis det er muligt, for når man skal ændre et træk elleer en vane hos sig selv, vil det altid være lettere, hvis man kender grundlaget for det pågældende forhold, man arbejder med.
 
Det samme gør sig gældende, når man er genert, og hvis ens generthed f.eks. skyldes mindreværd, vil det være en god idé at inddrage øvelser og teknikker, som forbedrer ens selvfølelse. På den måde kan man bearbejde genertheden fra to vinkler i stedet for kun den ene og direkte.
 
Generthed kan være et abstrakt begreb, men egenskaben er ikke abstrakt. Folk er generte af bestemte grunde. Nogle er generte, fordi de ikke er gode til at holde foredrag. Nogle er generte, fordi de ikke er sikre på sig selv. Børn kan være generte af en så simpel grund som at tabe en tand eller på grund af skæve tænder.
 
Voksne kan være generte, hvis de føler sig fremmedgjort i en situation eller ikke føler sig godt tilpas i en flok mennesker. Medmindre du ved, hvorfor du er genert, kan du ikke overvinde det eller reducere din generthed. Hvis der er mere end én grund til din generthed, så skal du lave en liste over disse.

3. Undlad at give din generthed mere energi

Hvis man i hverdagen bruger meget energi på at tænke på, at man er genert, så vil det være en selvforstærkende profeti. Jo mere du tænker på, at du ikke må være genert, desto større er sandsynligheden for, at du bliver det.

I den udstrækning det er muligt, er det en god idé at forsøge at "glemme", at man er genert og i stedet give andre tanker mere af den mentale energi, der normalt giver genertheden et solidt fundament. Det er naturligvis ikke altid noget, man bare lige gør, men med øvelse vil det med tiden have en gavnlig effekt.

Giv ikke din generthed energi

4. Træn udadvendthed og bliv mindre genert

Uadvendthed er gift for generthed. Hvis man gerne vil være mere udadvendt, skal man som udgangspunkt øve sig i at give slip og tro på sig selv. Det er naturligvis lettere sagt end gjort, men det handler udelukkende om, at man gør en indsats, også selvom det kan virke skræmmende at begive sig ud i et nyt projekt.

Start gerne i det små, så det ikke virker uoverkommeligt, og arbejd dig stille og roligt op til at kunne være afslappe, når du fører en samtale med andre.

Før du forsøger at begrænse din generthed, er du nødt til at løse problemet. Hvis du for eksempel har en vane med at stamme, og det gør dig genert, er du, i stedet for at bekæmpe genertheden, nødt til at overvinde din stammen. Du kan lave vokaløvelser, øve dig i at tale langsomt og støt, langsomt opbygge din tale og få selvtillid og efterhånden som din stammen forsvinder, vil din generthed også forsvinde.

Uanset hvad årsagen til din generthed er, bør du øve dig i at afhjælpe den. Hvis du for eksempel ikke er god til en sport, og du dermed er for genert til at være sammen med visse mennesker, så prøv og øve dig på noget, du er god til, og som vil give dig selvtillid til at være sammen med disse mennesker. Ikke alle behøver at gøre det samme, men det man gør, skal man være god til.

5. Hav fokus på din krop, når du bliver genert

Det kan også være, at du skal øve dig på at ændre din kropsholdning og dit kropssprog, da kroppen og psyken har gensidig indvirkning på hinanden. Hvis du er genert, vil det sandsynligvis kunne ses på din måde at stå og bevæge dig på, men øver man sig i at stå med en rank holdning, så man får en selvsikker fremtoning, så vil de personer, der er omkring en også opfatte en sådan.

En stor del af vores mening om os selv stammer fra de signaler, vi modtager fra andre, så hvis man giver udtryk for at være selvsikker, vil de signaler, man modtager, også være derefter. Det betyder at andres positive indtryk naturligt vil give en mere positiv opfattelse af en selv, og er man genert, vil det give mere selvsikkerhed i situationen, så genertheden dæmpes - alt sammen bare ved at lade som om, man ikke reélt er genert.

Træn foran spejlet, indtil du synes, at du fremstår selvsikker, både kropsholdning, bevægelser og ansigtsmimik. Det er f.eks. også en god idé at øve sig i at smile roligt og indbydende, uden at det virker for falsk og påtaget.

Aldrig mere genert med effektiv lydbog

Det analyserende punkt om generthed er det vigtigste!

Når man ikke vil være genert længere, så er det vigtigt man finder grunden til, at man overhovedet kommer til at føle en generthed.

Det kan for mange være svært at indrømme, og der er nogle som må bruge længere tid på at finde ud af det, men det er okay. Tag det i dit eget tempo.

Når man først har analyseret sit problem, eller det som man tror, er problemet, så er det lettere at arbejde videre, og det er her den rigtige hjælp udefra kommer til.

Snak med nogen du kan stole på. Ens forældre er et oplagt valg, når man skal tale om generthed, og det er typisk også teenagere og unge voksne, som har det værst med selvbilledet.

Det er bl.a. fordi de tror, de skal leve op til en masse krav som skønhed, og alt det som de siger skal være perfekt. I livet er der plads til at fejle, og dem som ikke kan tåle, at man fejler en gang i mellem, er ikke værd at samle på.

Et af de vigtigste punkter når man taler om generthed er sætningen: ’’Hvad kan der ske?’’.

Ja, folk vil måske grine lidt af en, hvis man jokker i det, men det gør jo ikke noget? Man bør ikke altid stille for høje krav til sig selv, og hvis der noget, som andre folk godt kan lide, så er det, at man har noget selvironi!

Generthed er noget alle kan arbejde med!

Den gode nyhed er, at det er noget, du kan overvinde, hvis du er villig til at gøre en aktiv indsats. Der er ingen grund til, at du skal gå gennem livet og føle dig genert og ubehageligt til mode, når du kan gøre noget for at overvinde denne følelse. 

At overvinde generthed starter med at du forstår, hvorfor du er nødt til at ændre dig i første omgang. Du må finde ud af, om det er fordi du vil tvinge dig selv til at være mere social, eller måske fordi du virkelig gerne vil have en forfremmelse på dit arbejde, men at din generthed holder dig tilbage! Uanset årsagen er det godt at erkende, at du har et problem, og at du ønsker at tage de nødvendige skridt i retning af at overvinde det!

Hvis du er bange for, at du ikke kan gøre det alene, så prøv at få hjælp fra en person, du holder af og stoler på. Det kunne være en god ven eller en slægtning eller endda en kollega. Fortæl dem om situationen, og fortæl dem at du gerne vil have deres hjælp. 

De kan være til hjælp ved blot at præsentere dig for andre ved festlige lejligheder, eller i arbejdsrelaterede situationer. De kan stå ved din side og hjælpe dig gennem situationen. Man kunne sige, at de kunne have slags "holde din hånd"-funktion.

En ting, som du bør notere dig er, at de, der ikke er interesserede i at hjælpe dig, ikke bør være en aktiv del af din hverdag. Hvis nogen ikke ønsker aktivt at hjælpe dig med at overvinde din generthed, når du beder dem om det, er de ikke et godt match for dig. Du bør distancere dig selv fra dem, og vælge at fortsætte med at overvinde din generthed, med eller uden dem.

Forsøg at føre en længere samtale, og se hvordan du løsner op

Hvis du er en person, der helst vil skære samtalen af, fordi du er genert, så kunne det måske være en idé, at gøre samtalen lidt længere for hver dag. Dette kunne være langsomt i begyndelsen ved blot at tilføje et par sekunder til samtalen, og derefter arbejde dig op til minutter. Hvis du typisk kun siger goddag til nogen, kunne du måske sige hej, hvordan har du det i dag? Dette kan synes som et lille skridt, men små de skridt, som kan hjælpe dig over din generthed.

Hvis du er voldsomt ramt, kunne du overveje, at søge hjælp hos en professionel, såsom en terapeut. De er dygtige til at håndtere den type situationer, og kan hjælpe med at guide dig til at komme af med din generthed, og til at møde andre og få nye venner.

Du er ikke unormal

Generthed er ikke en sygdom eller en medicinsk tilstand. Det er simpelthen en egenskab eller personlighedstræk for en person, voksen eller barn. Nogle mennesker er snakkesalige, mens andre er indadvendte.

Nogle er meget udadvendte, mens andre er generte. Det er helt normalt at være genert, da det er normalt at være snakkesalig. Der er alle typer af mennesker i verden, og det er vigtigt at bemærke, at alle er snakkesalige og alle er generte.

Den eneste forskel er, at nogle egenskaber er dominerende i en person, og nogle attributter undertrykkes. En særdeles snakkesalig person kan blive genert i mange typer af situationer, hvor de enten ikke er selvsikre eller føler sig afslappet.

Generte mennesker kan blive snakkesalige, forudsat at de er komfortable og er tryg med menneskerne omkring dem eller med situationen.

Dagbogen

Det er ikke altid, man ved, hvorfor man er genert, og hvis det er tilfældet, anbefales det at skrive dagbog, hvor man får alle tankerne ned på papir. Her identificerer man problemet.

Det næste trin er at lave om på ens tankemønster, hvilket typisk er dér problemet ligger. Er der nogle ting, du er usikker på omkring dig selv, så vil du have fundet ud af det ved dagbogen.

Det kræver selvfølgelig øvelse, men efterhånden som du arbejder på det, så bliver det bedre og bedre.

Efterhånden som det går fremad, skal du huske at belønne dig selv, hvilket du kan gøre ved at notere videre i din dagbog, f. eks at du en specifik dag trådte frem foran mange mennesker og holdt et oplæg på dit arbejde.

Husk at markere datoen på en speciel måde, så du hurtigt kan komme tilbage til den igen og se, at det faktisk nytter noget at arbejde med at være genert. 

Det at være usikker på sig selv er nemlig et ubehageligt punkt, og da det kan ændres, bør man arbejde med sin selvsikkerhed.

Hvordan er det nu med de ændre?

Der er ikke lige så mange ældre, som er generte, som unge

Prøv at tænke over hvorfor. Kort sagt er de ældre mere kloge på livet, og de ved derfor efterhånden, at man kun har én chance, og derfor har de efterhånden lært, at man aldrig vinder spillet, hvis man ikke gør noget for at ramme plet i første omgang!

Ens generthed kan holde en meget tilbage, og i stedet for hele tiden at overveje, hvad andre synes om en, så bør man være den som man er.

Alle kan noget specielt, og der vil altid være nogen, som passer godt til den man er.

Generthed kommer af de forkerte tanker og opfattelser

Folk er generte, fordi de ikke er komfortable med eller accepterer en vis kendsgerning. Generthed udvikler sig mest fra en negativ egenskab i en person eller noget, en person mener er en mangel i dem selv. Nogle piger tror, at de ikke er smukke nok, og bliver derfor generte. Nogle drenge tror, at de ikke har en tilstrækkelig god fysik, ikke er gode til sport eller studier, og kan blive generte. Folk, der ikke er økonomisk velstillede, vil føle sig generte, når de er i selskab med privilegerede mennesker, og én, der ikke har nogen bedrifter at pege på, kan føle sig generte midt blandt dem, der har et skab fuld af trofæer.

Find de tanker, der skaber din generthed

Det første svar på, hvordan du kan reducere din generthed, ligger ikke noget sted ude i verden, men i dig selv. Du skal slippe den opfattelse, den tanke, du har næret hele tiden, og som har forårsaget din generthed. Hvad er det, du føler dig usikker om, i dig selv? Hvad gør, at du føler dig lav eller usikker? Hvad får dig til at tro, at du på nogen måde er andre underlegen, eller at du skal være genert i en given situation?

Gør op med dem, og genertheden vil mindskes

Når du får svarene, er du nødt til at overvinde dem. De fleste generte mennesker viger ikke kun tilbage fra situationer eller andre mennesker, men skyr også problemet. Generte mennesker har en tendens til at ignorere det, de opfatter som et problem i dem selv. Hvis du ikke er god til at tale, skal du øve dig på det i stedet for at undgå det eller løbe fra det.

Hvis du ikke har en god fysik eller figur, kan du træne, eller du kan simpelthen gå ud og lege. Du behøver ikke at få en bøffet fysik eller en perfekt timeglasfigur, for når du leger eller træner, vil du føle dig fyldt med energi, selvsikker og fysisk stærk nok til at være positive. Opfattelser har ingen eksistentiel virkelighed.

De er menneskeskabte kreationer, og kun et menneske kan knuse disse opfattelser. Generthed er en opfattelse, og den eksisterer ikke i masse eller form.

Alt, enhver person og enhver situation, der gør dig genert, vil være en udfordring for dig, og du skal imødegå dem alle med tillid.

Tal, vær der og vær involveret. Intet kan gå galt. Jo mere du ser situationer i øjnene, taler frit og er sammen med mennesker, og i utallige situationer, jo mere vil du overvinde din generthed.

Generthed hæmmer samtale - planlæg emner i forvejen

Planlæg spørgsmål. Dette kan bruges til at starte samtaler eller alternativt at holde samtaler gående. Enhver akavet pause vil blive undgået. Spørgsmålene vil bidrage til at forhindre sådanne situationer, og dermed gøre samtalen flydende.

Der er en række emner, du kan vælge. Aktuelle begivenheder er altid et godt valg. Du kan også kigge online eller i aviserne. Du vil helt sikkert få gode ideer fra dem.

Der er nogle almindelige spørgsmål, som folk stiller igen og igen. Tage dig god tid og planlæg svarene til dem, før du går ud. De fleste af de almindelige spørgsmål berører den branche, du arbejder i, og noget om dig selv. Tidlig forberedelse vil forhindre, at der går panik i dig. Du vil ikke have nogle problemer med, hvordan du skal besvare dem.

Fremstå velklædt og din generthed vil mindskes

Dit udseende spiller en stor rolle i at reducere din generthed. Hav tøj på, du ser godt ud i, og som også er behageligt at have på. Det vil give dig øjeblikkeligt forbedret tillid.

Hav kontrol, så genertheden ikke tager styringen

At have kontrol over en situation er utroligt gavnligt. Overvej altid, hvor du skal hen, og hvad du vil gøre. Hvis det er en arbejdsfunktion, så vid, hvor det er, den overordnede plan og hvem ellers vil være der. Denne viden er vigtig og vil hjælpe dig til at føle dig mere i kontrol over en situation, og du vil til gengæld slappe af.

Social tryghed er gift for din generthed

Det, at have en udvej, hjælper dig med at føle dig mere afslappet, mere sikker og vil gøre det lettere for dig at more dig. At vide at du kan tage hjem til enhver tid og hurtigt forlade stedet vil gøre dig mere komfortabel. Jo mere du føler dig tryg ved sociale situationer, jo mere bør du forsøge at presse dig selv, så du kan blive ved festen bare en lille smule mere. Dette bør ske, indtil din generthed er ikke længere et stort problem.

Generthed er et problem, som du kan tage dig af, hvis du gør indsatsen. Tipsene ovenfor vil hjælpe med at gøre din oplevelse bedre. Det er vigtigt at overvinde generthed, hvis du ønsker at leve et behageligt liv, hvor du selv er i kontrol.

Du kan "tænke før du handler" i situationer, hvor du er genert

Dette betyder ganske enkelt, at du kan forberede de emner på forhånd, som du gerne vil engagere dig i med andre mennesker. Samtalen skal være begejstret på en måde, der kan henlede opmærksomheden på emnet.

Lige på det tidspunkt kan du snige dine forberedte spørgsmål ind. Du kan uddanne dig om ting, som du har hørt andre folk tale om.

Hvis din kollega f.eks. talte om videospil, kan du sætte dig lidt ind i de spil, han synes om, hvis du ikke allerede kender dem, eller du kan spille dem selv, så du har et naturligt udgangspunkt for en samtale.

Samme princip kan selvfølgelig bruges på mange andre områder også.

Øvelse gør mester

Genertheden forsvinder ikke fra dag ét, men hvis du bare er engageret, så vil du også opdage, at det faktisk ikke er så svært at blive mindre genert, som du måske gik og troede.

Øv dig jænvligt, og tag det i et tempo, hvor du ikke føler dig alt for utilpas, så skal det nok gå.

Alle fortjener at være i kontrol over deres eget liv, også dig, og du kan sagtens klare det!

Hvordan du arbejder videre med din generthed

Hvis du føler, at ovenstående råd er lidt svære at komme i gang med, eller hvis du bare vil have noget mere støtte mod din generthed, så har vi en mulighed til dig. Vi tilbyder en lydbog, der er designet til at hjælpe folk med at dæmpe deres generthed vha. hypnoterapi.

Når man bliver genert, er det grundlæggende en uhensigtsmæssig reaktion i ens tankemønstre, men de mønstre kan ændres. Hypnoterapi virker ved, at man er i en afslappet tilstand, hvor det er lettere at arbejde med underbevidstheden, der styrer de automatiske tanker.

Lydbogen leder en gennem nogle mentale øvelser, der dæmper ens generthed, og fungerer som en slags hjælp til selvhjælp, da men selv aktivt arbejder på at ændre de gamle mønstre, hvor man er genert, til nogle nye og mere hensigtsmæssige, hvor man vil opleve en følelse af at være rolig og selvsikker i stedet.

Der er 14 dages fuld tilfredshedsgarenti, så hvis du er i tvivl om, hvorvidt lydbogen er noget for dig, kan du prøve den i en periode, og hvis du ikke er tilfreds, kan den leveres tilbage.

Prøv vores effektive lydbog og gør noget ved din generthed i dag - livet er for kort til at gå og være genert.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få gode råd til generthed, inspiration og nyheder fra Mindly.dk samt gode tilbud tilsendt på e-mail.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken