Eksamensangst - 5 Tips til at give slip på eksamensangst

Eksamensangst rammer mange. I det 21. århundrede synes der at være en stigning i antallet af mennesker, som lider af eksamensangst. Herunder beskriver vi, hvordan du kan overvinde din eksamensangst, så du kan levere den bedst mulige præstation.

Eksamensangst - 5 Tips til at give slip på eksamensangst

Eksamensangst er et problem for mange, og kan i nogle tilfælde være så hæmmende, at man ikke kan gennemføre en eksamination. Det er fint at være lidt nervøs inden en eksamen, for det er med til at skærpe vores tanker og fokus på opgaven, men når ens nervøsitet kammer over og bliver til eksamensangst, kan det være svært at dæmpe den igen på egen hånd.

Egentlig er det heller ikke overraskende, at folk får eksamensangst, for det er en direkte vurdering af evnerne hos vedkommende, der bliver eksamineret, og resultatet af en eksamen kan være afgørende for ens fremtid. Det er et ret stort pres at få på sig, og det bliver ikke mindre af samfundets forventmninger og vores eget ønske om ikke at skuffe os selv og vores omgivelser.

På den måde udspringer eksamensangst både af faglige og sociale faktorer, men der er heldigvis mulighed for at komme sin eksamensangst til livs, både ved fysiske og mentale øvelser. Herunder vil vi gennemgå symptomerne på eksamensangst, og hvad du kan gøre, hvis du er ramt.

Et aktivt liv mod eksamensangst

Symptomer på eksamensangst

Der findes en række almindelige symptomer på eksamensangst, som man kan have i større eller mindre grad. Hvis man kun lider af let eksamensangst, vil symptomerne også være svagere, og ved svær eksamensangst vil de modsat være nærmest invaliderende for den enkelte.

Normalt vil eksamensangst komme til udtryk ved bl.a øget hjerterytme og svedproduktion, rødmen, rystelser og ens hjerne vil have svært ved at fokusere på andet end den forestende eksamen, men ofte uden at kunne huske de faglige ting, man skal eksamineres i.

Med andre ord hænger eksamensangst sammen med kroppens automatiske alarmberedskab, der bliver udløst, fordi vi er i "fare". Det er også derfor, vi får svært ved at tænke klart, når vi får eksamensangst, for hjernen er i et stadie, hvor den kun fokuserer på enten at flygte eller kæmpe - en nyttig egenskab, hvis man bor i huler og skal forsvare sg mod rovdyr, men en lidt uheldig reaktion i det moderne samfund.

Vi kan heldigvis benytte forskellige redskaber mod eksamensangst, og det er også en fordel, at vi ved, hvad der udløser angsten. Hvor almindelig angst ofte udspringer af ukendte eller vekslende faktorer, så ved vi jo, at eksamensangsten specifikt udløses af at man skal eksamineres.

Ved at lære kroppen, at eksamen ikke er farlig, vil den ikke aktivere alarmberedskabet, og vores eksamensangst vil dermed forsvinde. Herunder gennemgår vi en række råd, du kan bruge, hvis du ofte bliver ramt af eksamensangst.

Opgivende mand med eksamensangst

Tips mod eksamensangst

 1. Nogle får eksamensangst af både mundtlige og skriftlige eksaminer, mens andre kun får det af den ene type. Til begge typer er det dog muligt at øve sig, så man i højere grad er vant til situationen, og dermed mindsker risikoen for eksamensangst, når man er til den rigtige eksamen.
  Skal du til en skriftlig eksamen, så anskaf dig en udgave af prøverne fra de forgående par år. Ofte vil fremgangsmåden og typen af spørgsmål være meget lig hinanden, og du vil lettere kunne se løsningerne, når du er vant til den pågældende type spørgsmål. Risikoen for at få eksamensangst er derfor langt mindre, da "faren" ikke er nær så stor.
  Skal du til en mundtlig eksamen, så har du ofte mulighed for at forberede noget på forhånd. Øv dig foran spejlet, så dit kropssprog og din udtale virker indbydende.
 2. Identificér de vigtigste faglige begreber eller områder og lær dem udenad. Når du kan de vigtigste elementer fra et fag på rygraden, skal der bruges så godt som ingen mental energi på at hente det frem fra hukommelsen, så selv hvis du får eksamensangst, vil du have et minimum af rigtige og essentielle svar klar til lærer og censor.
  Det lyder simpelt, men alt for mange fokuserer på at lære hele pensum, og det kan man nærmest aldrig. Derimod vil man sandsynligvis misse mange af de vigtigste elementer, og når man senere står til eksamen og ikke kan de vigtige ting, så lurer eksamensangst lige rundt om hjørnet.

  Mand uden eksamensangst

 3. Lær dig selv nogle beroligende vejrtrækningsøvelser. Når vi får eksamensangst, bliver vejrtrækningen hurtigere og mere overfladisk, hvilket bare understøtter eksamensangsten. Hvis man øver sig i at tvinge sin vejrtrækning til at være mere normal, kan man modvirke eksamensangst, før den bliver for slem, da kroppen reagerer afslappende på den naturlige vejrtrækning.
 4. Hold dagen før eksamen fri, hvis det er muligt. Et konstant fokus på eksamen og at skulle læse og huske mest muligt kan faktisk være med til at øge risikoen for eksamensangst, da kroppen ikke får noget ro. Særligt hvis man har en længere eksamensperiode, er det vigtigt at holde pause ind imellem. Hvis du har mulighed for det, så giv dig selv en fri dagen før en eksamen, så hovedet kan få lidt ro og du kan tænke på noget andet. Det mindsker risikoen for eksamensangst og øger sandsynligheden for at du kan huske mere, når du er til eksamen.
 5. Vær fysisk aktiv. Det er altid en god idé at have et vist niveau af fysisk aktivitet i sit liv, da man generelt er sundere og har mere energi, hvis man er aktiv, men det har også en positiv effekt på eksamensangst, hvis man jævnligt bruger kroppen. Når man er aktiv, udløser det nogle stoffer i vores hjerne, som gør os gladere, hvilket naturligvis mindsker risikoen for eksamensangst, men det er faktisk også påvist, at folk, der har et aktivt liv, generelt også har en bedre koncentration. Koncentration er selvsagt en god ting at have, både når man læser til eksamen, men også til selve eksaminationen, og så længe kan kan koncentrere sig om eksaminationen, vil eksamensangst ikke blive et problem.

Kvinde hører lydbog mod eksamensangst 

Yderligere støtte mod eksamensangst

Ovenstående råd kan hjælpe dig godt på vej mod at mindske din eksamensangst. Nogle af rådene er måske mere relevante for dig end andre, men prøv dem af og se, hvilke der giver dig mest muligt.

Ønsker du yderligere og mere specialiseret hjælp mod eksamensangst, tilbyder mindly.dk et program, der er designet til at mindske eksamensangst ved at ændre tankemønsteret omkring eksamen. På den måde vil opfattelsen af eksamen som noget negativt blive ændret til noget positivt, hvilket minimerer eksamensangst og giver dig troen på, at du kan klare opgaven.

Der er 14 dages fuld tilfredshedsgaranti på programmet mod eksamensangst, så du kan prøve det af og selv se virkningen af det uen risiko. Er du ikke tilfreds, kan produktet returneres inden de 14 dage, hvorefter det fulde beløb returneres.

Prøv "Slip din eksamensangst" i dag og kom din eksamensangst til livs.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken