5 tips til bedre konfliktløsning

Konflikt er så naturlig en menneskelig – nej, livs-tilstand, som at trække vejret, og det er noget du bliver konfronteret med fra vugge til grav, hvad enten du kan lide det eller ej. Så man kan godt undre sig over, hvorfor konfliktløsning ikke falder os så naturligt som det åndedrag, du lige har taget. På et instintivt plan bunder det i overlevelse, og vi skulle virkelig alle være gamle i gænge, hvad reglerne for konfliktløsning angår, men på en eller anden måde synes det ikke at virke på den måde.

5 tips til bedre konfliktløsning

Her er 5 tips til hjælp med at glatte konflikten ud, når du er lige pladask midt i en skrige-match, og begge parter appellerer til dig, for at se eller forsvare deres side af sagen.

Træk vejret, hold jordforbindelsen og se roligt på konflikten

Ja, det virker virkelig, så når situationen kræver noget jorbunden konfliktløsning, tag da et skridt tilbage og tag et par dybe åndedrag, før du kommer i midten af det.

Se i øjnene, at alle har ret (Igen, træk vejret), før konflikten kan løses

Uanset hvad det drejer sig om, så husk at begge parter sandsynligvis er af lige stærke overbevisninger – det er ikke, at de vælger at være vanskelige.

Forhast dig ikke med at få det ordnet - det dræber konfliktløsningen

Lad dem give deres følelser luft. Modstå trangen til at straks at tage parti eller med et snuptag at præsentere den "plaster og aspirintablet"-løsning, som du lærte på konfliktløsningskurset, og skal forstille at være en universal løsning på alle konflikter. De findes ikke!

Tag parti, hvis der ingen vej er udenom, men hav konfliktløsningen i mente

Efter du har hørt begge sider ud, og der ikke er nogen måde, hvorpå de kan mødes på halvvejen, da kan du give din mening til kende, og evt. sagligt argumentere for den, så du ikke virker anklagende for den part, hvis meninger du ikke deler. Tal gerne med Jeg-sprog og ikke Du-sprog, så det ikke virker som et angreb.

Mægl, men lad være med at plante had, der kan forstyrre konfliktløsningen

Modstå enhver menneskelig trang til at vende tilbage til situationen, efter konflikten er løst, så når du først har renset luften, skal du komme videre og ikke forevige sagaen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken