8 tips til ikke at være mørkeræd

Mange børn og voksne er bange for at være alene i mørket. Du kan løse dette problem ved at installere svage lys i soveværelser og gange, men dette kan være irriterende, og måske vil du beslutte, at det er på tide at imødegå frygten for mørket. Her er et par tips til at hjælpe dig.

8 tips til ikke at være mørkeræd

Forstå din frygt for mørket

Mørke frarøver dig din primære sans, hvilket er synet. Dette kan i sig selv være stressende, og det vil øge dine andre sanser, primært hørelsen, så du begynder at forestille dig lyde og stemmer, som ikke eksisterer, hvilket får dig til at tro, at der er en reel og umiddelbar trussel på din sikkerhed.

Tænk det igennem - der er ingen rationel grund til at være mørkeræd

Frygt er ofte irrationel, og mens det måske ikke er praktisk at gå rundt i mørket, er der næppe nogen umiddelbar fare for dit helbred. Du ved, at du har låst dine døre og vinduer, og risikoen for at støde på en tropisk edderkop i dit hus i forstaden er meget usandsynlig. Hvis du bor i en lejlighed er den støj, du hører, højst sandsynligt en af dine naboer.

Afled dine tanker, så du ikke fokuserer på mørket

Hvis mørket gør dig ængstelig, mens du ligger i sengen og forsøger at sove, så prøv at aflede dine tanker fra det. Tænk på et spændende minde, din næste store ferie, eller prøv at spille musik for at distrahere dig selv fra din frygt for mørket.

Få støtte og snak ud om at være mærkeræd

Især fra venner, du har tillid til, eller mennesker, der bor sammen med dig. De kan hjælpe dig overvinde denne frygt ved at tale den igennem med dig og vise, at der ikke er grund til at være bange .

Undgå skræmmende tanker - det understøtter din mærkeræd

Disse er ofte forårsaget af voldsomme tanker og ideer, som hovedsageligt kommer fra bøger, film og tv-shows. Prøv at skifte til lettere læsning eller programmering ved sengetid. Fokuser på sjovt og let materiale i stedet for at bringe komplicerede tanker eller grafisk voldelige film på bane.

Spil musik, så du ikke tænker på at være mærkeræd

Kun så højt nok, at du kan høre det uden at vække dine husfæller. Dette kan hjælpe gevaldigt, da musikken kan være beroligende, og du vil have noget, der kan distrahere dig fra at være mørkeræd.

Fjernsyn kan være godt mod mørkeræd

Prøv at se fjernsyn, indtil du falder i søvn. Selvfølgelig skal du sørge for, at det ikke er en skræmmende film, du ser. Indstil dit TV på søvnfunktionen, så det slukker efter kort tid .

Bevar forbindelsen til andre - det kan gøre dig mindre mørkeræd

Med andre, der bor i dit hus, eller hav en mobiltelefon liggende i nærheden af dig, så du ikke føler dig isoleret, fordi du bor alene. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken