Behandling af angst – 6 gode råd til at mindske angst
Behandling af angst varierer som ofte afhængigt af typen, og i hvilken grad den forekommer. Behandlingen kan især være unik for den pågældende i svære tilfælde. Dog findes der en række effektive tiltag, som understøtter og letter processen, når man behandles. Herunder beskriver vi metoder til behandling af angst, og giver 6 råd, der kan hjælpe med behandlingen.
Ubehandlet angst
For folk der aldrig har prøvet det, kan det være svært at sætte sig ind i, at andre har brug for behandlig af angst, og at det ikke nødvendigvis bare lige er noget, man kommer igennem.
Ikke desto mindre er det vigtigt at komme i behandlig på den ene eller anden måde, så lidelsen ikke styrer ens liv.
Ubehandlet angst bliver nemlig værre med tiden, og vil i sidste ende forhindre, at man overhovedet kan leve sit liv bare tilnærmelsesvis normalt.
Overordnet set vil behandlingen ofte indebære terapi og ikke-medicinske forløb, selvom medicinske præparater sagtens kan være en del af forløbet mod at få det bedre. Særligt, hvis man er hårdt ramt, vil dette være tilfældet.
Hyppigt forekomne typer af angst:
- Panikangst - er anfald der pludseligt opstår, og er så voldsomme og ukontrollerbare, at man kan føle sig bange for at besvime, dø eller blive sindssyg.
- Agorafobi - er at være bange for at gå på store åbne pladser, tage en tur i supermarkedet eller tage offentlige transportmidler.
- Socialfobi - angstfølelse af at andre mennesker observerer, hvad man gør eller at modtage kritik fra andre.
- Generaliseret angst - en mere eller mindre konstant følelse af anspændthed eller nervøsitet
- Enkelfobi - er en frygt for bestemte situationer eller ting. Eksempelvis kan du være bage for edderkopper, tordenvejr, højder eller hunde.
Herunder lister vi de mest almindelige former for angst behandling, og giver et bud på styrker og svagheder ved dem.
Medicinsk behandling af angst
Normalt vil den medicinske angst behandling bestå af antidepressive stoffer eller visse typer af præperater mod epillepsi.
Derudover anvendes midler mod f.eks. hedeture eller rødmen (betablokkere, benzodiazepiner), men fælles for alle de nævnte typer af medicin er, at de ikke reélt er en behandling af angst
De hjælper udelukkende på symptomerne, og fjerner altså ikke angsten eller rettere den bagvedliggende årsag til den.
Medicin gør det til gengæld lettere at leve med angst, mens den egentlige behandling står på, og det kan være en vigtig hjælp for mange.
Kognitiv terapi
Kognitiv terapi er en form for psykoterapi, dvs. at man arbejder med den mentale velvære hos klienten.
Gennem kognitiv terapi arbejder man på at skabe nye mentale koblinger og derved dæmpe eller helt fjerne angsten.
Det betyder, at terapeuten hjælper én med at ændre sine tankemønstre, så de automatiske reaktioner, der normalt er forbundet med et angstanfald, i stedet får en anden fremtoning.
For at gøre dette, klarlægger man først, hvad der specifikt udløser de negative følelser, hvorefter man arbejder målrettet på at erstatte dem med positive elementer i stedet.
For at teste, om terapien og de nye tankemønstre virker, bliver de afprøvet i praksis, uden at man bliver tvunget ud i al for svære situationer.
De erfaringer, man gør sig, kan så drøftes med terapeuten efterfølgende, og med tiden vil de gradvise succesoplevelser hjælpe med at højne tankerne om en selv, hvilket igen gør det lettere at komme videre i behandlingen.
Modsat medicin er kognitiv terapi en reél angst behandling, og samtidig en af de mest veldokumenterede.
Til gengæld er det en ret dyr fornøjelse at gå til terapeut, og der er endnu ikke mange, som er godt nok uddannede til at kunne anvende kognitiv terapi i behandlinger af angst patienter.
Behandling af angst med hypnose
Hypnose virker på mange måder ligesom kognitiv terapi, og er en effektiv metode til behandling af angst, både for sig selv eller som supplement til terapi og medicin.
Hypnose er en form for psykoterapi, hvor man også arbejder med at ændre negative tankemønstre, men modstat kognitiv terapi fokuserer man på en mere direkte tilgang.
Når man er afslappet som under hypnose, er det lettere at arbejde med sindet, og man kan tage det i sit eget tempo.
På samme måde som kognitiv terapi er hypnose endecideret behandlig af angst, og ikke kun symptom-behandling.
Hvis man f.eks. anvender en lydbog med hypnoterapi svarer det til altid at have en terapeut i nærheden, når man har brug for det.
Det er på den måde mere fleksibelt end de andre metoder, og kan bruges både for sig selv eller suppleret med anden terapi eller medicin.
6 råd til at understøtte behandling af angst
Disse råd kan bruges af alle, der føler behov for det.
Uanset, om du bruger hypnose, kognitiv terapi, medicin eller en blanding af dem i din behandling, er de især gode at have i baghovedet, og kan hjælpe med at give lidt mere ro i hverdagen.
De skal ikke ses som en behandling i sig selv, men som et supplement, det kan give et boost til dem, der har brug for det.
- Husk, at udfordre din angst. Det er svært og ubehageligt, særligt i begyndelsen, men hvis du sørger for at give dig selv små men jævnlige succesoplevelser, er det guld værd. Hvis du f.eks. er bange for at skulle lave en præsentation på arbejdet eller i skolen, så kan det hjælpe at tvinge sig selv til at tage konfrontationen bevidst, uden at det tager overhånd. Ved at fremprovokere en let og håndtérbar grad af angsten, vil man gradvist gøre sig selv mere rolig i de situationer. Dette er et vigtigt skridt mod at få det bedre, uanset hvilken metode til angst behandling man benytter sig af, da man let ser sine fremskridt, og dermed får mod på at fortsætte.
- Gentag ofte, hvad du måtte være angst for. Til sidst vil man overkomme sin angst for den pågældende handling, da ens nye erfaring siger, at det ikke er farligt, trods alt. Hvis du f.eks. er angst for elevatorer, kan du "øve dig" ved kun at tage en tur på én etage, når du er i nærheden af en elevator.
- Sæt tid af til at bekymre dig. Typisk vil din angst give dig bekymringer og tanker, du ikke kan undgå eller slippe af med. Hvis det er tilfældet, så giv dig selv tid og lov til at bekymre dig. Det er både helt okay og naturligt at bekymre sig, og det er sundt at acceptere sine tanker og følelser. Behandlingen vil i mellemtiden lære dig ikke at give de negative tanker energi.
- Lad ikke din angst være i vejen for at du kan leve dit liv. Når alt kommer til alt, så kan man vælge at fokusere på angsten i ens liv som den altdominerende skygge, der konstant hersker, eller man kan vælge at se angst som en gene, man kan slippe af med gennem behandling. Hver morgen, når du står op, så gå hen til spejlet, se dig selv i øjnene og sig "Jeg er stærk, og jeg er i kontrol over mit liv". I starten vil det virke akavet, og du vil næppe tro på det, men det kommer du til - og når du er nået så langt, vil det gøre en verden til forskel i din hverdag.
- Når man er anstrengt, presset eller oplever et begyndende angstanfald, kan man med fordel rette sit fokus på vejrtrækningen. Faktisk er vejrtrækning en af nøglerne til behandling af angst, da f.eks. hyperaktiv vejrtrækning forværrer et anfald. Brug gerne vejrtrækningsøvelser i hverdagen som en måde at behandle dig selv, når et anfald er i gang eller på vej. Bliv ved, hvis det ikke fokuserer i starten - øvelse gør mester.
- Sidst, men ikke mindst. Angst kan ofte handle om kontrol og frygten for at miste den, men vi kan ikke til hver en tid kontrollere alt. Et vigtigt mindset at have under sin angst behandling er derfor at acceptere dette og i stedet lære at styre sit fokus.
Benyt de gode råd til behandling af angst på egen hånd
Ved at tage ovenstående gode råd om behandling af angst til dig, er du godt på vej til at mindste din angst, så den ikke styrer dig, og så du selv får kontrollen tilbage.
Husk, at du ikke kan lave en kæmpe ændring fra den ene dag til den anden, men at du kan komme langt selv med små skridt. Behandling af psyken tager tid, og nogle gange går det lidt tilbage i en kort periode. Mist ikke modet, hvis det sker, for du er stadig på rette vej.