Bedre hukommelse - Sådan får du en bedre hukommelse
Alle kan lære at få en bedre hukommelse, om det så er i relation til studiet, arbejdet eller i privaten. Hvis du vil lære at huske bedre, giver vi herunder en række tips og tricks til at opbygge en bedre hukommelse.
Hvordan fungerer vores hukommelse?
Forenklet kan vores hukommelse beskrives som en samling af data eller informationer, der er sat i relation til hinanden.
Når vi får ny viden, skabes der kognitive koblinger mellem vores eksisterende viden og den nye. Jo flere koblinger, der kan dannes mellem ny og gammel viden, desto lettere vil vi kunne huske det nye, vi har lært.
Der er også stor forskel på, hvilke ting vi som biologisk art er gode og dårlige til at huske. F.eks. er det ikke lige så naturligt for hjernen at huske telefonnumre og pinkoder, som det er at huske ansigter på folk. Det bunder i vores biologi, hvor vi fra naturens side ikke har haft brug for at kunne huske talkombinationer for at overleve i tidernes morgen, og derfor er det ikke en evne, der er særlig veludviklet.
Tal er desuden adstraktioner, der symboliserer en værdi, og det er derfor endnu sværere at sætte dem i relation til andre ting. Tal er naturligvis ikke det eneste, vi kan have svært ved at huske, men er et godt eksempel på noget, vi alle kender.
Hjernens "økonomi" påvirker muligheden for bedre hukommelse
Med hjernens økonomi mener man, hvor effektivt hjernen arbejder med tilførsel af en bestemt mængde energi. Lidt firkantet kan man sige, at det kan sammenlignes med en bils brændstofeffektivitet - hvis bilens effektivitet er høj, vil man kunne komme længere på literen, og på samme måde er det med hjernen.
Modsat bilen har vi dog mulighed for selv at påvirke, hvor effektiv vores hjerne er, og derved kan vi oparbejde en bedre hukommelse. En økonomisk effektiv hjerne svarer til en hjerne med bedre hukommelse, hvor økoniomisk naturligvis ikke har noget med penge at gøre, men betegner forholdet mellem brugt energi og udbytte.
Når vi bruger meget tid på noget, så bliver vi bedre til det, det ved vi alle, men det, der rent faktisk sker, er, at vores hjerne bliver så fortrolig med den specifikke opgave, at det ikke længere er nødvendigt at benytte den samme mængde energi i den pågældende kontekst. Det vil altså sige, at vores hjerne bliver mere økonomisk, eller sagt med andre ord så har man fået en bedre hukommelse på det pågældende område
Vores lillehjerne bruger væsentligt mindre energi end vores storhjerne, men den kan med tiden varetage de opgaver, der førhen blev behandlet af storhjernen, fordi vi har tilstrækkeligt med kognitive koblinger vedr. den pågældende ting til, at vi ikke behøver den samme mængde energi til at løse den givne opgave eller huske en bestemt ting.
Det er dét, som i sidste ende giver os en bedre hukommelse, for det frigiver en masse energi, som resten af hjernen kan bruge på andre ting, f.eks. at huske noget, som er sværere at komme på eller fokusere på at lære en ny opgave hurtigere, fordi den arbejder mere effektivt.
Tricket bliver nu naturligvis, hvordan vi kan få vores lillehjerne til at varetage flere opgaver, så vi kan få en bedre hukommelse og en hurtigere tankegang. Grundlæggende er løsningen, at vi skal blive bedre til at danne stærke kognitive koblinger hurtigere, og det kan man heldigvis træne sig til.
Tips og tricks til en bedre hukommelse
Der findes flere forskellige måder at få en bedre hukommelse på, men de handler alle samme om at gøre det lettere at danne kognitive koblinger, så man derved både kan lære nyt og huske bedre.
Opmærksomhed og vilje
Grundlaget for at få en bedre hukommelse er, at vi er opmærksomme på de ting, vi ønsker at huske, og samtidig, at vi rent faktisk gør os selv bevidste om, at vi ønsker at huske den pågældende information.
For at skærpe sandsynligheden for at man kan huske noget, kan man evt. sige tingen højt. Det kunne bl.a. være at man skal lære navnet på en person. Ved at sige navnet højt, gerne mens man kigger på vedkommende, aktiverer man flere sanser, og dermed også hjernen i højere grad.
På den måde kan det være lettere at huske personens navn senere, da man har en stærkere mental kobling mellem personens udseende, lyden af deres navn, samt tanken og følelsen af at sige navnet. Mentale koblinger som denne er målet, hvis man ønsker en bedre hukommelse.
Systematisering giver bedre hukommelse
Når man skal huske noget, er det meget nyttigt at kunne sætte tingene i system. Ved at "oversætte" de nye informationer til noget, man kender i forvejen, bliver de lettere at huske. Hvis man f.eks. skal huske sit hotelværelse C-30, så har det ikke umiddelbart relation til noget, man i forvejen kender, og man kan ikke aktivere flere sanser, for at gøre læringsprocessen lættere.
Hvis man i stedet for at tænke på C-30 som en abstrakt kombination af et bogstav og to tal, kunne man i stedet tænke at C er en forkortelse for Celsius, og at 30 er værdien på varmeskalaen. På den måde kan man lettere huske sit hotelværelse, for man skal bare tænke på 30 grader.
En teknik som denne er meget effektiv, hvis man skal opbygge en bedre hukommelse, og selvom det kan tage noget træning at lære sig selv at tænke på den måde, når man skal huske noget, vil man i sidste ende gøre det meget lettere for sig selv at optage ny viden.
Repitition ad libitum
Repitition er en "brute force"-metode til at udvikle en bedre hukommelse, men er også meget ligetil, og derfor nogle gange bedre end andre metoder. Hvis man f.eks. skal lære skemaer med tyske bøjninger, kan den bedste måde være bare at starte fra en ende af og enten sige dem højt eller skrive dem ned, indtil de ligger fast i hukommelsen.
Det kan virke langsommeligt, når man står i det, men jo flere iterationer man foretager, desto stærkere bliver de mentale forbindelser i hjernen, og derved opbygger man en bedre hukommelse, selv hvis det ikke føles sådan i øjeblikket.
Ofte opdager man ikke med det samme, at man får en bedre hukommelse, fordi det er en gradvis process, men efter nogle måneder vil man ofte kunne registrere en mærkbar forskel i hukommelsen.
Få en bedre hukommelse ved at tænke fotografisk
En fotografisk hukommelse kan være noget, man er født med, og hvis man er, er man heldig, for det er den bedste forudsætning for en god hukommelse. Vores vigtigste sans er synssansen, og hvis man for sit indre blik kan se de ting, man skal huske, bliver det meget lettere at fremkalde fra hukommelsen, når det er nødvendigt.
For dem, der ikke er født med en fotografisk hukommelse, er det heldigvis noget, der kan trænes. Teknikkerne er både hurtige og effektive, og kan på kort tid hjælpe med at opbygge en bedre hukommelse. Mennesker tænker generelt meget i billeder, men det er de færreste, der kan organisere dem, så de får en bedre hukommelse af det.
Læs mere om, hvordan du opbygger en bedre hukommelse ved at tænke fotografisk her.