Enkle tips til at lette på din stammen

Næsten 1% af alle danskere lider af stammen og problemer forbundet med at stamme. Du tænker måske over, hvilke skridt du selv kan tage, for at befri dig fra denne plage, hvis du lider af stammen.

Enkle tips til at lette på din stammen

Dette kan være en tilstand, der har påvirket dig hele dit liv eller en, der er kommet på for nylig på grund af traumer eller en pludselig situation. Det kan være noget, du kun gør i visse tilfælde, såsom når du er nervøs eller føler angst. Det kan også være noget, der bare sker, når du taler. Uanset hvad, har du sikkert på et eller andet tidspunkt tænkt på, at finde metoder til helt at stoppe, eller måske bare lette på din stammen.

Der er hjælp at hente mod stammen, og vi viser dig hvordan

Der er en række enkle tips, der kan hjælpe dig med at styre din stammen. De kan måske ikke fuldt ud forhindre den, men med lidt øvelse, kan du begrænse den kraftigt.

Det første skridt er at sørge for at tage en dyb indånding, før du taler. Dette lyder måske lidt fjollet og lidt for nemt, men det hjælper med at fjerne angstfølelsen, før du taler. Hvis du er for ivrig, og måske lidt nervøs, vil det kun gøre situationen værre, ikke bedre.

Det andet tip er at synge! Nu behøver du ikke at være den store sanger, der tiltrækker en stor tilskuerskare, men simple sangøvelser med en form for rytme i dine ord, kan hjælpe dig med at mindske din stammen. 

Et andet tip er; forhast dig ikke! Du kan måske føle, at du taler lidt for langsomt, men hvis du sætter tempoet en smule ned, kan du give dig selv mere tid til at få ordene ud, og dermed formindske din stammen.

Tip: Sådan undgår du at stamme foran en større forsamling

Hvis du skal tale offentligt, så kan for eksempel undgå at se på én bestemt person i mængden. Mange gange til præsentationer, vil du få at vide, at du skal fokusere på deltagerne og give dem hele din opmærksomhed, men i dette tilfælde bør du prøve at fokusere på noget bagerst i rummet, såsom en genstand.

Mens stammen kun påvirker en lille procentdel af den danske befolkning, har forskere påvist, at hvis du spiller en form for rolle mens du taler, kan det reducere din stammen.

Hvis du har været heldig nok til ikke at lide af stammen så tillykke med det! For de af os, der har det vanskeligt med det, kan det virke overvældende og forårsage angstfølelse. Husk, tal langsomt og fokuser, før du taler. Det kan virkelig hjælpe dig til at lette på din stammen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken