Hjælp til OCD - En guide til dig der lider af OCD

Som OCD ramt kan en almindelig dagligdag være meget uoverskuelig. OCD (Obsessive Compulsive Disorder) er en meget ubehagelig og distraherende psykisk lidelse med tilbagevendende tvangstanker og -handlinger. Det er vigtigt at fastslå, at OCD ikke er en sindssygdom, men for personen der lider af OCD kan det ofte føles som om, man er ved at blive sindssyg.

Hjælp til OCD - En guide til dig der lider af OCD

Man kan være præget af både tvangstanker og tvangshandlinger, men for nogle optræder kun den ene form. Det mest sete er dog, at begge problematikker er i spil samtidig.

Tvangstanker (obsessioner) er ideer, tankebilleder eller indskydelser, der dukker op i bevidstheden igen og igen på en ensartet måde. Det drejer sig oftest om frygt for at skade sig selv eller andre, frygt for smitte/kemikalier, overdreven tvivl og behov for orden/symmetri. Tankerne er næsten altid pinagtigt generende og uhyre svære at modarbejde.

Tvangshandlinger (kompulsioner) og ritualer er tilbagevendende handlinger, der udføres efter bestemte mønstre, ofte for at undgå en eller anden frygtet begivenhed og ofte foranlediget af tvangstanker. De hyppigste tvangshandlinger er vaske/rengøringsritualer, kontrolritualer (checken), tælleritualer og ordens-/symmetriritualer.

Sådan starter OCD

OCD bryder oftest ud i de unge år, gerne i teenageårene, men kan som sådan opstå i alle aldre. Helt fra små børn til ældre mennesker, kan blive ramt af denne ubehagelige lidelse.

Man ved ikke helt hvorfor lidelsen opstår, men meget tyder på at en kombination af psykologiske og neurobiologiske årsager, hvor hjernens serotonin-balance forstyrres, spiller en stor rolle.

Ved depression ser man også en forstyrrelse af hjernens signalstof, serotonin, og derfor har man med stor succes prøvet at behandle OCD med de såkaldte lykkepiller, som også gives til depressionsramte.

Kognitiv adfærdsterapi har også vist sig effektivt i kampen mod OCD, og kombinerer man de to behandlingsformer, er der rigtig gode erfaringer med at få lidelsen bragt ned på et niveau, hvor den kan håndteres.

Man må desværre skulle acceptere at OCD i dag er en kronisk lidelse, men med den rette behandling, og med patientens egne indsats, kan mange opleve at være helt symptomfri i store dele af deres tilværelse. Flertallet bliver dog ikke symptomfri, men kan trods alt få så meget styr på deres OCD, at de kan leve et helt normalt liv.

En meget lille restgruppe er dog ikke modtagelige overfor de behandlingsformer vi kender i dag, men der forskes i disse år intensivt i også at kunne finde en behandlingsform der kan passe til dem.

Hvad er OCD

OCD kan i korte træk forklares som en psykisk tvangslidelse, der også kaldes en tvangsneurose, denne begynder som regel i de tidlige år af ens liv, ofte pga. dødsfald eller en personlig krise.

Dem som får eller har OCD, kan ikke producere ligeså meget serotonin til hjernen, som de fleste mennesker kan, og derved opstår disse tvangstanker og tvangshandlinger, hvilke kan være meget milde, men der findes også utroligt svære grader af den psykiske lidelse OCD, hvor personer udfører nærmest rituelle handlinger, for at få styr på deres tanker, hele dagen, og disse mennesker ser vi desværre sjældent i sociale sammenhænge, for de har ikke tid til andet, end at udføre deres daglige tvangsritualer, det er dog kun 1-2% af personer der lider af OCD, der har lidelsen i en så svær grad.

Mennesker der lever med OCD, har som regel en følgesygdom

Eksempelvis: anoreksi, bulimi, tvangsspisning, selvmordstanker eller depression. Behandling for OCD er svær, da den ramte som regel er for rask til at få hjælp fra det offentlige, og for syg til selv at opsøge behandlig, så man lander mellem 2 stole.

Det er dog påvist , at man med kognitiv adfærdsbehandling samt antidepressiv medicin, samt samtaler med en psykolog, kan få en betydelig bedre livskvalitet med tiden. Et eksempel på OCD, hvor både tvangstanker og tvangshandlinger indgår, er håndvask. Mange OCD-ramte kan vaske hænder i utroligt lang tid, på en helt bestemt måde og et vist antal gange, før de kan forlade deres lejlighed eksempelvis, når de så er færdige og har fået stoppet denne tvangstanke, kan der i svære tilfælde komme en ny tvangstanke til der gør, at der igen må laves et ritual, derfor kan denne lidelse gøre, at man ikke kan opretholde et normalt socialt liv.

Hvad er OCD, og hvordan kan det overvindes?

OCD eller obsessiv-kompulsiv sygdom er en af de mest almindelige slags lidelser. Der er mange personer verden over, der lider af det, så du kan tage en vis trøst i at vide, at du ikke er alene!

Det kan være en meget frustrerende lidelse, og en som du ønsker, du havde bedre kontrol over, men med lidt hjælp og øvelse er det meget muligt, at du vil være i stand til at komme af med det eller i det mindste reducere det!

Så hvad er OCD lige akkurat?

Det er præcis som titlen antyder. Du har både tvangstanker og tvangshandlinger hvad mange ting angår. Det kan være store ting eller små ting. Det kan være én ting, eller det kan være en kæde af begivenheder. Typisk OCD kommer med en kæde af begivenheder. Mange mennesker kan finde det nødvendigt at tænde og slukke lyset et vist antal gange.

Efter at have gjort det, kan de have behov for at røre ved noget eller flytte noget. Det kan være enkelt eller komplekst. Det kan finde sted inde i dit hjem eller overalt, hvor du er! OCD kan være ekstremt frustrerende for dem, der har det, men hvis deres daglige rutiner tages fra dem, kan det gøre dem så panikslagne, at det synes næsten umuligt at kontrollere!

Mange af os har sikkert vittigt sagt en gang eller to, at vi var OCD. Sandheden er, at mange af os, der spøger om det, egentlig ikke har det selv.

Bare fordi vi kan lide tingene på en bestemt måde, eller helst vil gøre tingene på en bestemt måde, betyder ikke nødvendigvis, at vi har OCD. Hvis du kan gå fra noget på hvilket som helst tidspunkt uden at gøre det perfekt eller bare gøre det på den måde, du rent faktisk kan lide det, så lider du højst sandsynligt ikke af det!

For dem, der har OCD, er det en reél tvang. De kan have problemer med at forlade rummet, hvis de ikke tænder og slukker lyset flere gange. Det kan være umuligt for dem at sidde stille eller koncentrere sig, indtil de har opnået noget.

OCD påvirker mange mennesker, nogle mere end andre, men der er måder at kontrollere det på, og måske endda overvinde det!

Selvfølgelig tager det nogen tid og øvelse, men med kvalificeret hjælp, kan du overvinde din lyst til at være kontrollerende og tvangspræget om mange ting i dit liv, hvad enten de er store eller små.

At søge hjælp fra en dygtig professionel er en fantastisk måde at begynde at tage kontrollen over dit eget liv tilbage. De kan tilbyde tips og tricks til at hjælpe dig overkomme din lidelse og lede dig ned af en mindre kompliceret vej.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken