Hvad er et panikanfald?

Folk bruger ofte udtrykket panikanfald til at henvise til folk, der er hysteriske og har brug for at falde til ro. Men hvad er et egentligt panikanfald, og hvad kan der gøres ved det?

Hvad er et panikanfald?

Panikanfald er uforskyldt

For folk, der virkelig lider af panikanfald, er det ikke noget at spøge med. Det kan være en lammende angstsygdom for dem, der lider af hyppige panikanfald. Symptomerne ved et panikanfald omfatter hjertebanken, hurtig vejrtrækning, svimmelhed, rysten, kvalme og svedtendens. Nogle, der får et panikanfald, kan føle, at de er ved at dø eller at de får et hjerteanfald. Selvom de kan føle det som om, der er noget forfærdeligt galt, behøver panikanfald ikke at forårsage fysisk skade, og gør det som regel ikke.

Søg læge, hvis du oplever panikanfald

Fordi nogle af symptomerne på et hjerteanfald, såsom brystsmerter ofte opstår under et panikanfald, er det vigtigt at gå til læge, hvis du får dit første panikanfald, for at være på den sikre side. Når episoden er diagnosticeret som et panikanfald af lægen, vil du være i stand til at udelukke et hjerteanfald, hvis du får et nyt anfald, og hvis du har haft et panikanfald, er sandsynligheden for, at du vil få et igen, omkring 75%.

Forskellen på panikanfald og panikangst

Det siges, at nogle mennesker får et panikanfald én gang, og det er det hele. Det kunne være forårsaget af en bestemt hændelse, der udløser et panikanfald. Lad os sige, at du har højdeskræk, og du går op i en rutsjebane og får et panikanfald. Det kan bare have været netop denne tur, der fik dig til at have et panikanfald. Du kan undgå rutsjebaner fra dette punkt fremover og aldrig opleve endnu et panikanfald. Men hvis du har gentagne angreb, der kommer ud af den tynde luft, kan du lider af panikangst, en af flere angstlidelser, der kræver udvidet psykiatrisk behandling.

At have panikangst er anderledes end at have et panikanfald. En person, der er diagnosticeret med panikangst, kan ende med at lide af depression, agorafobi og selvmordstanker. Det er derfor, det er meget vigtigt at sørge for, at du, når du først oplever et panikanfald, bliver vurderet af en læge, så han eller hun kan henvise dig til en mental sundhedsprofessionel, der bedre kan diagnosticere og behandle panikangst.

Medicin kan dæmpe virkningerne af panikanfald

Der er medicin, som kan hjælpe folk, der lider af gentagne panikanfald. Men langt den bedste behandling for panikanfald er psykoterapi, der behandler de grundlæggende årsager til din angst.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken