Hvad er graviditetsyoga?

Yoga er en form for motion, som opstod i det gamle Indien. Yoga er, i sin sandeste forstand, en disciplin i hinduistisk filosofi, der kombinerer fysiske og mentale øvelser samt åndelig praksis. I vesten er yoga begrænset til de fysiske aktiviteter med moderate konsekvenser for en persons mentale sundhed. Yogaens åndelige aspekt er ikke inkluderet i praksis eller programmer i vesten.

Hvad er graviditetsyoga?

Graviditetsyoga er defineret som den type fysiske yogiske øvelser, som en forventer mor kan nyde i. Graviditetsyoga er blevet populært i den seneste tid, fordi det hjælper den vordende mors fysiske og mentale velbefindende. Vægtproblemer, angst og forskellige typer af trangfølelser kan håndteres, mens de praktiserer graviditetsyoga. Der er mange udfordringer, både fysiske og psykiske, en gravid kvinde står overfor, og der er ikke mange løsninger til at kontrollere eller overvinde dem. Graviditetsyoga kan være en fordel på mange måder, og det anses også for at være sundt for fosteret eller den nyfødte.

Der findes forskellige typer af yoga-øvelser, som alle kan praktisere, men graviditetsyoga er helt anderledes end disse. De eneste øvelser, der indgår i graviditetsyoga, er dem, der er sikre for moderen og for barnet.

Mens der er snesevis af øvelser, der kan indgå i graviditetsyoga, er her nogle af de mest effektive.

Vakrasna (forvreden stilling)

I denne øvelse sidder du oprejst med fødderne strakt parallelt ud foran dig. Du hæver armene op til skulderhøjde, mens du inhalerer, med håndfladerne vendt mod jorden. Du vrider din krop fra taljen til højre, flytter dine hænder og hoved til siden i forbindelse med dine bevægelser, og du udånder på samme tid. Når du har svunget armene tilbage i et omfang, der er behageligt, standser du og bringer dem tilbage og gentager handlingen til venstre side. Under denne øvelse, skal dine knæ ikke bøje, og du bør ikke strække din krop ud over, hvad der er komfortabelt.

Denne øvelse gavner din ben, hænder, nakke og rygsøjle.

Utkatasana (stolstilling)

Denne øvelse hjælper med at styrke dine bækken- og lårmuskler. Du er nødt til at stå lige op eller oprejst og dine fødder skal placeres 30 cm fra hinanden. Fødderne skal være parallelle. Mens du indånder, hæver du dine fødder og arme samtidig. Stop dine arme i skulderhøjde. Når du udånder, udfører du en knæbøjning i det omfang, det er muligt, og rejser dig op igen. Hvis du ikke kan gøre dette, kan du holde dine fødder normalt fladt på jorden, mens du gør det.

Visse andre yogaøvelser for gravide er Konasana (vinkelstilling), Paryankasana (liggende sofastilling), Hast Panangustasana (udstrakt hånd til storetå stilling), Bhadrasana (sommerfuglestilling), Parvatasana (bjergstilling) og Yastikasana (pindstilling).

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken