Hvad er OCD?

OCD (Obsessive Compulsive Disorder) er en psykisk lidelse, der forårsager tvangstanker og/eller tvangshandlinger. OCD er en ofte tabubelagt, psykisk lidelse, der er mere udbredt, end de fleste tror.

Hvad er OCD?

Mellem 100.000 og 150.000 danskere lider af OCD, hvilket svarer til 2-3% af hele Danmarks befolkning. Hvis man lider af OCD, er det sandsynligvis nødvendigt at komme i behandling, da lidelsen blandt andet kan føre til social isolation, som ofte har andre negative følger. Det er heldigvis muligt at behandle OCD, hvad enten man lider af det i større eller mindre grad.

Hvad er OCD?

Hvis man lider af OCD, har man tilbagevendende tvangstanker og tvangshandlinger. Tvangstanker kommer ofte til udtryk som tanker, der bliver ved med at dukke op, selv hvis personen, der tænker tankerne, opfatter dem som overdrevne. Hvis man forsøger at undgå at tænke tankerne, kan det resultere i ubehag eller angstanfald, så hvis man lider af OCD er man derfor "fanget" mellem to negative valg eller måder at reagere på.

Tvangshandlinger er handlinger, som personen, der lider af OCD, bliver ved med at gentage, da det medfører stort ubehag og angst at lade være. Princippet bag er derfor meget lig tvangstankerne, men hér kommer ens OCD bare til udtryk på en anden måde.

Et eksempel på en typisk tvangshandling er en overdreven trang til håndvaskning, hvor vedkommende med OCD vasker hænder utallige gange om dagen ofte af frygt for at blive dødelig syg af de bakterier, der er at finde på ens hænder.

et godt liv uden OCD

Hvorfor opstår OCD?

Der er ikke en entydig forklaring på, hvorfor OCD opstår. Der er dog nogle teorier, der omhandler både en psykologisk og en neurobiologisk forklaring.

Den psykologiske forklaring bygger på, at OCD ofte ses i sammenhæng med en ydre påvirkning som eksempelvis et tragisk dødsfald i familien. OCD kan altså opstå efter en ydre påvirkning i form af en personlig krise, der har belastet ens psyke.

Hvis OCD skyldes en psykologisk forklaring, kan det ofte behandles med terapi, da den type af OCD udelukkende udspringer af ens underbevidste tanker.

Den neurobiologiske forklaring bygger på, at den ramte med OCD har nedsat aktivitet af et vigtigt signalstof, serotonin, i hjernen og kræver derfor medicinsk behandling. Hvis graden af OCD er mild, vil det ofte være tilstrækkeligt, men hvis man er ramt i mellem til svær grad, vil supplerende terapi som regel være nødvendigt.

Hypnose på lydbog mod OCD

Behandling af OCD

Hvad enten man lider af OCD i mindre eller større grad, er det altid muligt at behandle lidelsen, og nogle gange er det muligt at kurere den helt. Medicinsk behandling vil ofte bare holde lidelsen i skak og dæmpe symptomerne, og terapi er derfor noget, alle med OCD bør overveje for at højne deres livskvalitet.

Den terapeutiske behandling er værd at undersøge nærmere, da man her kan opnå reélt at blive kureret. Der findes mange behandlingsmetoder mod OCD, men især hypnose har vist sig at være effektiv, hvor du får den bedste effekt af at sidde i vante omgivelser og fokusere på hypnosen.

Den idéelle løsning behandling af de tvangstanker og tvangshandlinger, der følger OCD, er med andre ord en lydbog, hvor du i fred og ro kan sidde i vante omgivelser og arbejde med de tilbagevendende tanker og handlinger, så du, ét skridt ad gangen, minimerer de negative og hæmmende elementer ved din OCD.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken