Hvad er selvværd - og hvordan fungerer det?

Selvværd anvendes i psykologien om et individs anerkendelse af sin egen værdi. Det anvendes både om personlige egenskaber, og om evner til at præstere i arbejdslivet eller i konkurrencesituationer. Selvværd handler blandt andet om den oplevelse et individ har omkring den person, man er.

Hvad er selvværd - og hvordan fungerer det?

Ens selvværd bliver udviklet gennem hele livet, men det mest væsentlige i ens selvværd bliver grundlagt i ens barneår. Hvis man føler sig værdsat af andre, fremmes selvværdet. Hvis man som barn har haft oplevelser, hvor man ikke føler sig værdsat, kan det påvirke ens selvværd og det vil eventuelt kunne skabe et lavt selvværd.

Ens livkraft afhænger af ens selvværd, hvis man ikke føler man er noget værd, mangler man også livskraft og følelsen af værdi. Man bygger sit sociale liv, sin karriere og alt hvad man foretager sig op omkring ens selvværd. Selvværd er ens tro på, at man er god nok, og at man kan klare de forskellige ting. Uden ens selvværd er man ingenting.

Dit selvværd kan variere

Ens selvværd kan sagtens få et knæk, selvom man egentlig er en person med godt selvværd. Store omvæltninger i ens liv kan give meget lavt selvværd, hvor det vil være en udfordring af få ens selvværd til det normale niveau igen. Det kan f.eks. være ting som skilsmisse, at man bliver fyret eller lignende. Hvis man har gået i en længere periode, hvor selvværdet har været i bund, anbefales det at man søger noget hjælp hos professionelle fagmænd. Der findes mange forskellige tilbud, og mange af det er yderst effektive.

Nogle tegn på at man har lavt selvværd kan være, at man kun tænker negative tanker om sig selv.
Et lavt selvværd kan føre til mange negative ting, og i værste tilfælde kan det føre til depression. Man bør derfor tage manglen på selvværd seriøst, og overveje om man i længere perioder har gået og haft lavt selvværd. Det kræver nogle redskaber, for at få et bedre selvværd, for det kommer ikke af sig selv.

Der er hjælp at hente hvis man ønsker at arbejde mit sit selvværd

Det at have lavt selvværd er ofte tabulagt, da det opfattes som et svaghedstegn. Der er mange mennesker med lavt selvværd, der sætter pris på at kunne sidde i ro derhjemme og arbejde med deres selvværd. Dette kan også lade sig gøre, der er blandet andet lavet en lydbog som man kan sætte på derhjemme. Når man lytter til lydbogen, får man ved hjælp af hypnose opbygget et bedre selvværd. Det meste af det foregår automatisk, da ens hjerne reagerer på de positive suggestioner, som man modtager ved hjælp af hypnosen.

Læs evt. også vores bybdegående tema-serie om selvværd her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få tips til at forbedre dit selvværd, nyheder og tilbud på email

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken