Hvad er social fobi?
For de fleste mennesker er det en stor glæde at være i socialt samvær med andre. Det er et brændstof, der giver energi og fylder folk med glæde. Desværre er op mod 7 procent af den danske befolkning ramt af det, vi kalder socialfobi. For dem er det sociale samvær så ubehageligt, at de helst helt undgår det, og dermed bliver det meget svært for dem at leve et normalt liv.
Socialfobi starter for nogles vedkommende allerede i 4-5 års alderen. Det er netop i den alder, man begynder at blive bevidst om andres syn på en, og den bevidsthed sætter gang i mange tanker hos barnet. De fleste, der rammes af socialfobi, oplever dog de første symptomer i teenageårene, og modsat hvad mange nok tror, så er der næsten ligevægt mellem kønnene i hvor mange der rammes.
Hvordan man typisk opdager social fobi i sociale sammenhæng
Man oplever typisk, i samværet med andre, at man er anspændt og føler et tydeligt ubehag. Man er bange for hvad andre tænker om en, og føler sig utilstrækkelig. Samtidig opstår der en skamfølelse over at være nervøs, og man frygter, at andre kan mærke ens problematik. Man begynder ofte at svede mere end man gør normalt, og man kan ikke rigtig komme igang med at deltage i de samtaler der foregår. Ender man med at deltage i en samtale, opstår der ofte en hakken eller lettere stammen, hvilket bare forværrer ens følelse af ikke at være god nok.
Der er altid hjælp at hente til social fobi
Mange mennesker lever hele livet uden at få hjælp, men desværre resulterer det blot i at de efterhånden helt undgår forsamlinger, hvilket begrænser deres tilværelse betydeligt. Det er da også typisk at socialfobi indimellem udvikler sig til depressioner og forskellige angstformer.
Man ved i dag, at en stor grund til at socialfobi ikke aftager af sig selv med tiden, er, at det ligger dybt begravet i den fobi-ramte, og at det er meget normalt, at man forsøger at skjule problematikken. Hermed får man aldrig modbevist sin angst, ved at opleve andre menneskers normalt positive reaktion på ens problematik.
Det er derfor vigtigt ikke bare at acceptere angsten, men derimod opsøge hjælp da socialfobi faktisk kan dæmpes eller helt afværges. Både medicinsk og psykologisk, terapeutisk hjælp kan her komme på tale, enten sammen eller hver for sig, alt efter problemets type og grad.
Kender du en med denne problemstilling, eller er du selv ramt, så sørg for at skaffe den fornødne hjælp, for alle kan, heldigvis få et godt og fyldestgørende liv.