Hvad er søvnløshed og hvordan påvirker det os?

Mange af os har nok hørt om søvnløshed eller kender nogen, der lider af det. Det er klassificeret som en manglende evne til at sove, eller ikke at sove længe nok til rent faktisk at få en afslappende nat ud af det. Der er mange personer, der lider af søvnløshed.

Hvad er søvnløshed og hvordan påvirker det os?

Du kan føle, at du har det, hvis du ind imellem har problemer med at sove, men sandheden er, at søvnløshed er noget, der finder sted de fleste nætter eller hver nat, ikke bare ved lejlighed.

Følgerne ved søvnløshed

Når du ikke har fået søvn nok, kan du føle dig gnaven, irritabel og mut og selvfølgelig ekstremt udmattet. Alle har brug for en vis mængde søvn afhængig af forskellige faktorer.

Én person kan kræve syv timers søvn hver nat for at føle sig veludhvilet og klar til at gå dagen i møde, mens en anden person kan kræve ni. Børn kræver ofte meget mere søvn end voksne. De kan have brug for op til ni eller ti timers søvn per nat og spædbørn har som regel brug for omkring 17 timers søvn.

Der findes forskellige typer af søvnløshed såsom primær søvnløshed. Her synes der ikke at være nogen medicinsk årsag til den manglende evne til at sove ordentligt. Dette kan være en yderst frustrerende type søvnløshed.

Der er også sekundær søvnløshed, og den er i reglen forbundet med en medicinsk årsag, der får os til ikke at kunne sove ordentligt. Der er mange medicinske tilstande, der kan føre til mangel på søvn, såsom smerte, når man ligger eller sidder ned eller endda søvnapnø eller lignende.

Klassificering af søvnløshed

Mange af os bliver forvirret over søvnløshed. Det, at vi er sent oppe om natten for at se vores foretrukne tv-shows og for at spille videospil klassificerer os ikke nødvendigvis som havende søvnløshed, især hvis vi er i stand til at indhente søvnen på andre dagstider eller tidspunkter.

Søvnmønstre er ikke nødvendigvis søvnløshed. Mange mennesker sover om dagen og er oppe til sent på natten. Den manglende evne til at falde i søvn nat efter nat, og den manglende evne til at sove et ordentligt stykke tid, er det, der klassificerer søvnløshed.

Hvis du føler, at du muligvis lider af søvnløshed, ville det måske være en god ide at konsultere din læge. De kan hjælpe ved at stille spørgsmål og videre udforske problemet. De kan muligvis anbefale et sovemiddel til at hjælpe dig med at falde i søvn og sove længere. Husk, at mens medicin hjælper nogle personer, er det ikke en mirakelkur for alle, og det er bedre at forsøge sig med andre metoder først!

Hypnose, mindfulness og forskellige afspændingsteknikker har lige så stor effekt som medicin, og er meget sundere. SAmtidig hjælper det på flere aspekter af dit liv, ikke kun søvnen, så giv det en chance, før du evt. førsøger med lægemidler.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken