Hvad er tvangstanker?

Hvis man lider af tilbagevendende tvangstanker, kan man i dag få en diagnose. Tvangstanker og tvangshandlinger hører nemlig begge ind under den psykiske lidelse OCD, der er relativt hyppigt forekommende blandt den danske befolkning.

Hvad er tvangstanker?

Tvangstanker findes i alle sværhedsgrader, men uanset om man lider af det i større eller mindre grad, er det en frustrerende psykisk lidelse, der bør behandles. Der findes heldigvis utroligt gode behandlingsmetoder, hvor især hypnose har vist sig at være yderst effektiv.

Hvad er tvangstanker?

Tvangstanker er tanker, tankeforestillinger eller idéer, der bliver ved med at dukke op i ens bevidsthed. Tvangstankerne handler oftest om bekymringer, som eksempelvis frygt for at skade sig selv eller sine omgivelser.

Endvidere kan de vise sig som et overdrevent behov for orden eller en sygelig frygt for at blive smittet med sygdomme. Fælles for alle tvangstanker er, at de altid vil være en frustrerende faktor i ens liv, da de uden hjælp er så godt som umulige at modarbejde.

Dette efterlader ofte personer, der lider af tvangstanker, med en følelse af, at de ikke kan kureres. Dette er dog ikke tilfældet, da tvangstanker forholdsvist let kan behandles.

Årsag til tvangstanker

Man har endnu ikke fundet en endelig årsag til tvangstanker, men forskning viser, at tvangstanker opstår grundet en kombination af neurobiologiske og psykologiske årsager. Den neurobiologiske årsag udspringer i forstyrrelser i hjernens signalstoffer. Der er altså ikke nødvendigvis kun en psykologisk forklaring på tvangstanker.

Helbredelse af tvangstanker

Tvangstanker rammer ca. 2-3 % af befolkningen, og der er i dag yderst gode muligheder for helbredelse eller bedring. Man har tidligere undervurderet antallet af personer med tvangstanker. Dette skyldes, at mange vælger at holde deres lidelse hemmelig, da de frygter, at deres omgivelser vil opfatte dem som sindssyge.

Dette er desværre en udbredt misforståelse blandt personer med tvangstanker, da man hurtigst muligt skal i behandling for at mindske risikoen for forværring af lidelsen. Endvidere er det en enormt stor psykisk belastning at gå rundt med tvangstanker, og man kan derfor ligeså godt få det behandlet hurtigst muligt.

En af de mest effektive behandlingsformer har vist sig at være hypnose. Inden for hypnose er der nogle forskellige behandlingsformer, hvor især behandling ved hjælp af lydbøger har vist sig at være populær. Dette skyldes en kombination af, at tvangstanker ofte er tabubelagt, og at hypnosen har en høj succesrate. En anbefalelsesværdig lydbog er Jeppe Langes ”Overvind OCD - Slip af med tvangstanker og tvangshandlinger”, der kan findes og købes her: Overvind OCD

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken