Hvordan man behandler skam og skyld

Skam og skyld er to meget forskellige følelser og de omstændigheder, hvor du ville føle enten den ene eller den anden har muligvis ingen sammenhæng. Men der er situationer, hvor du kan føle både skam og skyld på samme tid. Til tider affødes skam af skyldfølelse. Du kan have gjort noget, du ikke skulle have gjort, og det afføder skyld. Realiseringen af skyld afføder skam, fordi du nu indser, at du er den, der havde uret, og nu skal du se situationen i øjnene. Skyldfølelse kan til tider også affødes af skam. Hvis du er flov over noget, du har gjort, kan du føler dig skyldig over, at du opførte dig, handlede eller reagerede på den måde, du gjorde.

Hvordan man behandler skam og skyld

Skam og skyld er forbundet med dit ego

Hvis du ønsker at behandle skyld og skam og overvinde dem, er du nødt til først at få hold på dit ego. Hver person i verden har et ego. For nogle er det for indlysende og hoverende, mens det for andre er i hvile og bliver aktivt, når noget udløser det. For at behandle skyld eller skam, er du nødt til først give slip på dit ego eller overvinde det. Du er nødt til at tage kontrol over dit selvværd og forstå, at accept af din skyld eller at se årsagen til din skam i øjnene ikke ville gøre dig til en mindre mand eller kvinde, end den du er.

Accept er grundlaget for at fjerne skam og skyld

Omfanget af skyld eller skam vil afhænge af konsekvenserne eller eftervirkningerne af det, du har gjort. Jo mere alvorlige konsekvenserne er, desto sværere er det at behandle skylden og skammen. Imidlertid er løsningen den samme. Du er nødt til at indrømme, at det er din skyld. Accept af din skyld og at holde dig selv ansvarlig er ubetinget de første skridt til at behandle skyld og skam. Du kan ikke se skyld og skam i øjnene og behandle det, hvis du konstant kæmper for at leve i fornægtelse af, at du har gjort noget forkert. Det hjælper heller ikke at forsøge at vurdere, hvem der var mere skyldig. Tværtimod ville dette gøre din indrømmelse af skyld og skam vanskeligere.

At rette på tingene kan overvinde din skam og skyld

Når du lægger kortene på bordet eller accepterer din skyld, vil du ikke have nogen grund til skam. Det næste skridt er at redde situationen. Du kan altid være den første til at undskylde eller at rette det, du sagde, eller reparere det, du gjorde. At tage ordene tilbage eller rette det, du gjorde forkert, på en konstruktiv måde kan altid hjælpe dig til ikke bare at behandle skyld og skam, men også til at overvinde dem.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken