Hvordan opleves social fobi og hvad er det?

Den overvældende frygt for offentlig ydmygelse kaldes social fobi. Denne tilstand er forskellig fra den naturlige frygt alle har for at blive offentligt ydmyget, fordi det bogstaveligt talt kan forhindre en person i at gøre de ting, der kræves af dem på arbejde, socialt eller endda i deres daglige liv.

Hvordan opleves social fobi og hvad er det?

Noget så simpelt som at spise, mens en anden person ser på, kan være en umulig opgave for en person, der lider af denne fobi. Deres totale rædsel for at blive flov eller offentligt ydmyget gør det umuligt for dem at sætte sig selv i en situation, hvor der er risiko for, at sådan noget kan ske.

Dette kan koste dem et job, miste dem venner, da de socialiserer mindre og mindre, og føre til øget isolering i dem, der lider af tilstanden. Igen er frygten for offentlig ydmygelse helt normal. Fobien er, når personen er så besat af denne frygt, at det negativt påvirker deres evne til at leve.

Social fobi er ofte startet tidligt

Social fobi har tendens til at begynde i ungdommen, hvilket ikke er nogen overraskelse, da det er almindeligt kendt, at ønsket om at passe ind er særligt stærkt hos unge mennesker.

De begynder at frygte at gøre noget, der kan føre til, at de bliver hånet, drillet og flove eller ydmygede. Symptomerne for social fobi varierer fra person til person, men en god målestok for at vide, hvornår frygten er gået over i fobi, er symptomernes varighed.

Hvis symptomerne har varet i seks måneder eller længere, betragtes det lægeligt set som en fobi, og det kræver behandling, for at personen vil være i stand til at overvinde denne potentielt lammende situation.

Social fobi kan og bør afhjælpes

Med behandling er det fuldt ud muligt for en person at lære at fungere socialt igen. Uden behandling kan social fobi vare fra år til en hel livstid.

Det er ikke noget, der bare går væk af sig selv. Det skal bearbejdes og arbejdes igennem med støtte fra kvalificerede fagfolk, venner og bekendte, og selv kolleger og arbejdsgivere for at personen kan begynde at se de ting i øjnene, der skræmmer dem så meget.

Uden behandling kunne personen lukke sig af fra så mange oplevelser, som folk uden den tilstand tager for givet hver dag. Det kan være en isolerende og skræmmende ting at lide. Behandling er mulig for at få kontrol over denne frygt, i stedet for at blive kontrolleret af den, hvis symptomerne identificeres, og man får kvalificeret hjælp.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken