Hvordan påvirker selvværd os

Selvværd er et indviklet begreb at definere. Der er den definition, man kan finde i ordbogen, og så er der en definition, som hver person vil skabe for sig selv. Hver enkelt person er i stand til at skabe deres egen definition af, hvad deres persons selvværd er.

Hvordan påvirker selvværd os

Sådan opfattes selvværd oftest

For mange er selvværd, hvordan de har det med sig selv. Nogle mennesker kan føle sig deprimerede og tro, at de har ringe selvværd, mens andre vil være en smule egoistiske og føle, at de har masser af selvværd. Selvværd er en følelse, en person har, når vedkommende tænker over, hvilken værdi de har i verden.

De, der har for meget selvværd, kan have en holdning, der får dem til at se ud og handle, som om de kan gøre krav på alt. For eksempel kan en stor college basketballspiller føle, at han eller hun fortjener gode karakterer uden at skulle arbejde for dem. Vedkommende føler, at de fortjener disse karakterer, så de kan fokusere på deres sport uden at behøve at tilbringe timevis med at studere, ligesom alle de andre elever. Denne mængde af selvværd kan være lige så skadelig som at have for lidt.

Dem, der er en smule hårde ved sig selv eller mangler selvtillid kan føle, at de ikke har nogen talenter at tilbyde verden. Mange kan endda føle, at ingen ville lægge mærke til det, hvis de skulle forsvinde. Hvis du er en person, der har disse følelser, skal du vide, at alle har talenter og alle er gode til noget. Alle mennesker er vigtige, og alle mennesker skal finde og have en grund til at vågne op og leve et normalt liv.

De mange intelligenser og selvværd

En berømt fysiolog, Howard Gardner, udviklede en teori, der kaldes “multiple intelligences” (de mange intelligenser), som viste, at alle mennesker har talenter baseret på, hvilken type intelligenser de besidder i størst grad, eller udmærkede sig i. For eksempel er nogle mennesker bedre til visuel indlæring, hvilket betyder at de bedst kan lære materialet via grafer, diagrammer, tekst, osv.

Gerdner oplyste også, at lærere skulle erkende, at deres elever kan være mindre talentfulde i visse fag, men meget mere talentfulde i andre. Han opfordrede lærere til at undervise deres elever på grundlag af deres intelligenser, i stedet for at undervise dem som én kollektiv person.

Dårligt selvværd kan og bør ændres

Gardners teori blev accepteret i vidt omfang og bruges stadig i uddannelse i dag. Selv studerende og folk med psykiske og fysiske handicap er i stand til at udmærke sig i visse dele af skolen og livet. De, der har handicap, bør aldrig føle sig modløse, men bør i stedet føle, at de har opnået meget. For de har et talent, og de har måttet overvinde en forhindring, de fleste mennesker ikke har været nødt til at overvinde.

Hvis du vil booste dit selvværd, er du meget velkommen til at undersøge vores programmer, der er udviklet til at hjælpe folk opnå bedre selvværd og større livskvalitet, f.eks "Boost dit selvværd og din selvtillid".

Læs også vores uddybende tema-serie om selvværd her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken