Hvorfor får man en depression?

Kort sagt om at være deprimeret:

At være deprimeret anses som en sygdom, hvor man i længere tid bl.a. ingen motivation har, og er træt. Da mange danskere er deprimeret koster det samfundet omkring otte milliarder kroner om året, hvoraf 30% af disse omkostninger går til hospitalsophold.

Mange danskere får en depression i løbet af deres liv.

At man har fået sin depression, kan skyldes forskellige ting, men oftest kan man selv finde ud af det. En vinterdepression kommer om vinteren hvert år, og man bliver utrolig trist og dårlig til mode. En depression om vinteren viser sig ikke kun ved, at man har svært ved at stå op, men man mister næsten alt energien og bliver depressiv.

Symptomer på en depression

Den typiske profil på en person som bliver deprimeret er en kvinde mellem 20 til 30 år. Pt. er der omkring 200.000 danskere som har en depression, hvorfor ca. 125.000 af dem har en moderat til svær depression, og de sidste ca. 75.000 har en let. – Ca. 15 % (hver sjette) af danskerne får en depression på et tidspunkt i deres liv, hvor de mangler overskud til at opretholde og nå det, som de normalt ville.

Nogle af de mest typiske symptomer er ikke svære at få øje på, men vi har alligevel lavet en lille liste:

  • Man gider ikke være social.
  • Man sover dårligt.
  • Man har svært ved at spise korrekt.
  • Selvmordstanker – i værste tilfælde.
  • Man bebrejder sig selv.
  • Man føler sig trist og udmattet.
  • Man mister interessen for det, som normalt motiverer en.
  • Man har svært ved at se meningen med livet.

Typisk ved man godt selv, at man er deprimeret, eller i hvert fald at der er noget galt, men det er alligevel normalt venner eller familie som får sat den pågældende i behandling.

Derfor får folk depressioner

Der er mange forskellige årsager, og det kan svære svært at udpege den helt præcise grund. Typisk får man en depression pga. en medfødt sårbarhed, hvor de ydre belastninger til sidst gør forskellen, så man får brug for hjælp.

Her kan det f.eks. være et nederlag eller svigt man har oplevet som barn, og det kan senere medføre, at man let kan få en depression. – Har ens forældre haft en depression, er risikoen for selv at få en depression mellem 15-30 %.

Du behøver ikke være deprimeret længere

Man kan godt hjælpe sig selv ud af en depression, hvis man f.eks. køber tid hos en ekspert eller læser en speciel bog omkring emnet. Her på Mindly.dk er et af stederne, hvor du kan finde lydbøger om forskellige måder man kan være deprimeret på.

Det vil dog altid være en god ide at kontakte lægen, hvis man er deprimeret. Det kan nemlig være svært for en selv at vurdere ens tilstand, og en læge kan hjælpe en på rette vej med behandling og forskellige anbefalinger, som f.eks en af de lydbøger som kan købes her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken