Lær, hvordan du dæmper din tinnitus

Man siger, at stilheden lyder forbandet højt. Betydningen er, at når der er stille omkring os, opfanger vi lettere selv de mindste lyde, men for folk med tinnitus, har det en anden betydning. Der er stilheden nemlig bogstaveligt talt forbandet høj, og i nogle tilfælde så meget, at det går ud over livskvaliteten.

Lær, hvordan du dæmper din tinnitus

Hvad er tinnitus?

Tinnitus kommer af det latinske ord tinnī-tus, der betyder ringe eller ringen. De fleste, der lider af af det, oplever en konstant ringende lyd eller brusen, uden at denne lyd reelt eksisterer for andre end den ramte. Dermed er det som regel også et subjektivt fænomen, da man ikke empirisk kan måle lidelsesgraden hos den enkelte, hvilket bl.a. besværliggør en reél tinnitus behandling. Det tætteste, man kommer, er at måle evt. tab af høreevne, der kan have en forbindelse til tinnitus.

Hvad er årsagen?

Tinnitus kan skyldes mange forskellige ting, og anses derfor ikke reélt som en sygdom, men derimod som en lidelse eller en følgevirkning af andre faktorer. Disse kan bl.a. være høreskader fra at være udsat for støj over længere perioder, neurologiske skader, forskellige stresstilstande, bestemte allergier eller hvis man er udsat for en enkelt, men meget høj lyd. Nogle medicinske midler kan også fremkalde tinnitus, som både kan forekomme mens man tager medicinen eller når man trapper ud. Sidst, men ikke mindst, kan fysisk skade på øret også give tinnitus, f.eks. hvis man sprænger trommehinden.

Med så mange mulige årsager til tinnitus, er det også svært for videnskaben at finde en kur, og behandling fokuserer derfor primært på behandling af symptomer. Dette ikke mindst fordi det, som sagt, ikke kan måles direkte (ikke i langt de fleste tilfælde i hvert fald).

Nogle få lider af det, der kaldes objektiv tinnitus, hvor øret rent faktisk laver en lyd, der også er hørbar for andre. Denne type af lidelsen er dog sjælden, og kan skyldes andre faktorer end den subjektive tinnitus, bl.a. sammentrækninger af de små muskler omkring øret, eller ved øget blodgennemstrømning i øreregionen. Ved denne type kan behandling være lettere, da det fokuserer på fysiske faktorer.

Hvis man lider af tinnitus, skal man også være opmærksom på faktorer, der kan forværre tilstanden. Forhøjet blodtryk, blodmangel, lavt stofskifte, sukkersyge, nakkesmerter og tænderskæren kan alle betyde en forværring af ens lidelse, ligesom også stressperioder ofte kan medføre, at øresusen opstår eller at det forværres, hvis man har det i forvejen.

En forstyrrende lidelse

Når en lidelse som tinnitus sætter ind, bliver det svært for den enkelte at slappe af, og måske bliver det endda helt umuligt. Det betyder, at ens energi-niveau falder, og dermed rammes en masse punkter i den pågældendes liv. Mange bliver bl.a. dårligere til at tage beslutninger, f.eks. på jobbet, og til at præstere sit ypperste, fordi energien bare ikke er der.

Tinnitus kan på den måde besværliggøre hverdagen og dens praktiske udfordringer. De sædvanlige rutiner, såsom at sove, læse og selv dét at tage beslutninger, kan komme til at lide under den konstante indvirken fra tinnitus, og selvom graden varierer fra person til person, vil en stor del af dem, der er ramt, betegne det som et problem for dem.

Tinnitus kan skyldes flere faktorer, bl.a. neurale skader, nasale allergier, øreinfektioner og fremmedlegemer i det indre øre, og selvom der ofte ikke er nogen egentlig kur, er det faktisk muligt at behandle via forskellige tiltag. Vi beskriver senere i denne artikel, hvad man kan gøre, for at dæmpe sin susen i ørerne, så den ikke længere er en konstant negativ faktor i ens liv.

Hvordan er det at leve med tinnitus?

Som sagt findes der forskellige typer, både den subjektive, og den mere sjældne, objektive. Disse to overordnede typer inddeles i underkategorier, som regel efter årsagen til det konkrete tilfælde. Fælles for alle typer af tinnitus er dog, at de beskrives ud fra en vurdering af sværhedsgraden - altså, hvor hårdt den enkelte er ramt. Der kan nemlig være forskel på, hvordan forløbet for ens behandling planlægges afhængig af type og sværhedsgrad.

Det vurderes at mellem 10-15% af verdens befolkning lider af tinnitus, men for de fleste er det ikke et stor problem. Faktisk er det kun omkring 6% af folk med lidelsen, der beskriver det som et reélt problem, mens det for den resterende del “kun” er et irritationsmoment.

Man skal dog være opmærksom på, at selvom tinnitus er en følgevirkning af andre faktorer, kan det også selv lede til yderligere symptomer. Selv hvis man har tinnitus, men ikke føler, at det er et stort problem, så påviser forskning, at der er øget risiko for forskellige problemer af psykisk natur. Blandt disse er udmattelse, irritation, søvnbesvær, koncentrationsbesvær, ængstelighed, og i de værste tilfælde, klinisk depression eller musikalske hallucinationer.

Det er derfor vigtigt at påbegynde sin behandling, selv hvis man ikke er stærkt plaget, men mange stiller sig passive, fordi de ikke tror, der findes en kur, der helbreder dem. Det er for så vidt også korrekt i nogen grad, men der er til gengæld gode muligheder for at behandle på et symptom-niveau og dermed undgå de problemer, det skaber.

For de fleste, der lider af tinnitus, er alderdom synderen. Folk over 65 år har en meget højere risiko for at få lidelsen grundet aldersrelateret høretab. En anden grund til, at ældre mennesker har en tendens til at få tinnitus, er fordi højt blodtryk kan forårsage ringen for ørerne, selv om der er mange mennesker under en alder af 65 der lider af forhøjet blodtryk.

Mens der ikke er meget du kan gøre ved at blive ældre, kan du sikre dig, at du motionerer regelmæssigt for at holde blodcirkulationen sundt. Tilstoppede arterier forårsaget af højt kolesteroltal kan forårsage det, og du kan derfor passe godt på dit hjerte og kredsløb som kan resultere til forebyggelse af tinnitussen.

Yngre med tinnitus

For de yngre tinnitusramte kunne årsagen være for meget ørevoks. Ørevoks kan sætte sig omkring øregangen og kan medføre en ringen eller hvislen i øret. Ordentlig hygiejne kan hjælpe med at forebygge denne form, men rensning af ørene ved brug af Q-tips kan forårsage skader på trommehinden, der kan føre til tinnitus, så pas på, når du renser dine ører.

Du bør aldrig føre objekter dybt ind i øregangen. Du risikerer at beskadige din trommehinde, der kan blive permanent skadet, og resultere i tab af hørelse. Det er bedst at bruge sæbe og vand. Du kan bruge Q-tips til at rengøre indersiden af dit øre, men ikke føre det ind i øregangen.

Tinnitus

5 tips, der kan hjælpe på tinnitus

 1. Glem visse fødevarer.
  Fødevarer med raffineret sukker, koffein og alkohol er forstærkende for tinnitus. De kan ligefrem fremprovokere øresusen, og bør undgås i den udstrækning det er muligt.
 2. Opsøg en specialist.
  Forskellige tjek, såsom hvorvidt der skulle være for meget ørevoks, øreinfektioner, forhøjet blodtryk eller hypothyroidisme, bør udføres ofte. Alle de nævnte grunde kan forårsage øresusen, og hvis man bliver diagnosticeret med tinnitus, skal den anbefalede behandling følges indtil problemet forsvinder.
 3. Undgå spændinger.
  En yderligere årsag til denne tilstand kan være spændinger. Du skal sikre dig, at du er helt afslappet, og at der ikke er noget der stresser dig. Du kan prøve anti-stress metoder som for eksempel at begynde at gå til yoga, at få massage, eller blot gøre hvad du kan lide at gøre. Hvis du elsker at rejse, så tag en tur til en anden by, og spis frokost (husk varieret kost).
 4. Tillad mindre forstyrrelser, mens du prøver at fokusere på noget.
  Dette sikrer, at du ikke tildeler al opmærksom på forstyrrelsen fra tinnitus, og kan opnås ved at man eksempelvis har blid musik i baggrunden, mens man foretager sig noget andet. En ventilator kan også give et godt ”forstyrrende” indtryk.
 5. Undgå overdreven udsættelse for høje lyde.
  Prøv at holde afstand fra meget høj musik og støj. Hvis du er nødt til det, så prøv ikke at gøre det til en vane. Støj kan forårsage skade på, eller potentielt forringe, din hørelse og det ses ofte, at høreskader er årsagen til at tinnitus opstår.

Der er andre grundlæggende anbefalinger, man skal overveje, når man prøver at forhindre tinnitusDen vigtigste er at sikre renlighed ved at fjerne snavs eller voks fra ørerne ofte, og ved at undgå situationer, der kan gøre det muligt for genstande at komme ind ørerne.

Ekstra råd og information

Øresusen skyldes underlæggende faktorer

Problemet med en konstant ringen for øret er foruroligende. Da det er et produkt af en underliggende faktorer, er det derfor nødvendigt at behandle denne underliggende tilstand i sammenhæng med tinnitus med henblik på at udrydde den. Omfattende lægeundersøgelser kan være nødvendige for systematisk at fjerne visse underliggende årsager og lokalisere den konkrete årsag.

Lidelsen styrkes af bestemte stoffer - undgå dem!

For at kunne klare tinnitus er det nødvendigt at fjerne alle mulige irritationsfremkaldende stoffer som koffein, tonic-vand, som indeholder kinin, alkohol, nikotin. Også overdreven støj skal undgås. Koffein og nikotin bremser blodkarrene og forårsager dermed en stigning i hastigheden af blodet, der strømmer gennem årerne, mens alkohol øger blodets kraft, især i det indre øre.

Beskyt ørerne

Brug støjreducerende øretelefoner når og hvor, det er muligt, især hvis dit arbejdsmiljø er fyldt med støjgener. I rekreative situationer kan du vælge at bo i et område udenfor øget decibelrækkevidde. Hvis dette ikke virker, kan du beskytte dine ører ved at gå med høreapparat eller ørestykke.

Skjul evt. din susen i ørerne med lave, beroligende lyde

Når det er stille, kan du overveje at skjule tinnitus ved at tænde for minimalt hørbare simulerede vandfald eller regnbyger. Den genererede støj modvirker den oprindelige ringning i øret og har dermed en udlignende effekt. Koncentrer dig om denne ekstra beroligende lyd, der fungerer som en forstyrrende mekanisme.

Stress kan udløse øresusen

Stress kan også bidrage til denne lidelse. Prøv at at styre dit stress-niveau effektivt ved at bruge afslappende taktikker. Der vil altid være stress i dit liv, men brugen af afslappende metoder kan mindske angreb af tinnitus betydeligt. Anvend metoder såsom massage, dyb vejrtrækning og motion til at stimulere endorfiner, som gør dig i stand til at hvile og slappe af.

Hypnose kan også bruges som en hjælpemekanisme, men det tilrådes at kun at gennemgå denne proces med en uddannet professionel, eller med guidende lydbøger af odrentlig kvalitet.

Hvis de ovennævnte teknikker ikke virker, er der også tinnitus tilvænningsterapi. Denne rådgivningsproces fremmer omskoling af det underbevidste til at ignorere den konstante og irriterende ringen for øret.

Hvis du oplever tinnitus

Selvom det er ikke en livstruende sygdom, kan det blive et symptom på et større problem. Tumorer inde i øret eller hjernen kan forårsage tinnitus. Det er derfor vigtigt at tale med din læge, hvis du oplever nogle af symptomerne.

Det er sandsynligt, at det bare er for meget ørevoks eller medicin, som du er på, ligesom antibiotika eller diuretika som kan være årsagen til tinnitussen. Men for at være på den sikre side, kan din læge bestille en MRI, for at udelukke tumorer.

Tinnitus lydbog

Hvordan foregår behandling?

Hvis man søger en behandling, der sikrer en komplet og fuldstændig kur, så kommer man til at lede længe - det findes ikke. Tinnitus er en svær størrelse at arbejde med, da det har mange forskellige årsager og fremtoninger. Det betyder også, at en medicinsk kur skulle virke aktivt på et utal af forskellige punkter, og dermed er det en urealistisk målsætning for de forskere, som arbejder med behandling.

I stedet for en kur, må man forsøge sig med en behandling, der er relevant for det specifikke tilfælde af tinnitus, selvom der ikke er nogen garanti for at blive kureret. Hvis ens tinnitus skyldes et forhold, der er muligt at behandle, har man bedre odds for at mindske den, end hvis årsagen er et konstant forhold som f.eks. støjbetinget hørenedsættelse.

Tinnitus behandling mand lytter efter tinnitus

Høreapparat og “masker” kan hjælpe

Hvis du lider af permanent nedsat høreevne, med tinnitus som følge, kan det i nogen grad hjælpe at anvende et høreaparat. Det vil naturligvis lade dig høre de lyde, du ikke før kunne, men kan også i nogle tilfælde tvinge din susen i baggrunden.

De såkaldte masker kan også være til gavn for nogle. De virker ved at sende en brusen ind i øret, således at lyden fra din tinnitus maskeres eller sløres. Dog er hverken høreapparat eller masker særligt populære løsninger, da man stadig vil høre støjen fra sin lidelse, bare på andre måder end tidligere. De er desuden besværlige at skulle sove med, og er derfor ikke en holdbar løsning, men kun et mindre supplement til behandling.

Kan plasticitet være en mulig behandling?

Plasticitet er et ukendt begreb for mange, men dækker grundlæggende over hjernens evne til at forandre sig og lære nyt. Mere specifikt siger man, at plasticitet er forbundet med hjernens neuroner, der er en essentiel type af celler i vores centralnervesystem.

De er dermed en vigtig del i alle aspekter af vores kognitive processer - altså, de processer som foregår i vores hjerne, og ikke er direkte målbare. Det kunne f.eks. være, når vi lærer noget nyt. Her skabes forskellige kredsløb og koblinger mellem neuronerne, og disse unikke forhold svarer til en konkret viden, egenskab eller evne hos den enkelte.

Men hvordan kan det betyde en mulig behandling?

Fordi vores hjerne på et tidspunkt har “lært” sig selv at tolke signaler fra øret på en fejlagtig måde, så der opstår tinnitus. Hvis nu man kunne “omprogrammere” lige nøjagtigt de neuroner, der er ansvarlige for at tolke lyd, så ville en behandling i teorien være mulig.

I praksis er det dog væsentligt mere komplekst, så en reel kur mod tinnitus skal vi stadig ikke regne med at få. Til gengæld viser nylige undersøgelser, at folk, der lider af øresusen, oplever en forbedring af deres tilstand, hvis de får oparbejdet en højere plasticitet, og især én metode er særligt velegnet til dette - mindfulness.

Mindfulness er en let tilgængelig meditationsform, og giver bevisligt udøveren en væsentligt højere grad af plasticitet, allerede efter nogle få uger. Derudover oparbejder man med mindfulness et særligt sindelag, hvor man bliver i stand til at forholde sig mindre kritisk, fordi man lærer at ignorere de negative elementer, man møder gennem livet og i stedet fokuserer på de positive. Med andre ord kan mindfulness være en meget nyttig behandling, hvilket flere og flere også opdager hver dag.

Tinnitus kan dæmpes med hjernens naturlige filter

I langt de fleste tilfælde er tinnitus et fejlsignal, som hjernen tolker forkert, og som i virkeligheden burde være "sorteret fra". En måde at behandle på kan være at opbygge det filter, som hjernen ikke selv har gjort, og som kan dæmpe mængden af de signaler hjernen opfatter som lyd.

Vores hjerne ved normalt godt, hvilke signaler, der ikke er relevante, og sørger selv for at sortere dem fra. Et eksempel kunne være, at vi altid kan se vores næse, men vi er sjældent opmærksomme på det, fordi de sanseindtryk ikke er vigtige og bliver sorteret fra, inden de pågældende informationer når til bevidstheden.

Når man har tinnitus er der sket en fejl, hvor det normale filter ikke fungerer, men det er muligt at påvirke hjernen til at genskabe det, så man ikke længere får de samme fejlsignaler. Eller ret beset er de der stadig, men de sorteres fra, inden de når til bevidstheden, så man er ikke længere opmærksom på dem.

Hypnose mod tinnitus 

Eksempler på behandling 

I første omgang, kunne du overveje at prøve antihistaminer. Det lyder måske virkelig underligt, men du skal huske, at du kan være ramt af denne ringen, fordi dine bihuler er tilstoppede. Du kan finde ud af, om dette er en del af problemet ved faktisk at tage disse medikamenter og se, om der sker en forbedring i symptomerne. Du bliver måske positivt overrasket over resultatet, ligesom andre har oplevet det i sammenhæng med tinnitus. 

I anden omgang kunne du overveje at tale med din læge om lidocain-indsprøjtninger. Disse har vist sig at være effektive for nogle af dem, der er ramt af lidelsen. Hvis du ikke er interesseret i indsprøjtninger, kunne du tænke på naturlige metoder, og disse kunne eksempelvis være ginkgo biloba. Det kan du finde i næsten enhver helse-butik, du besøger. Du vil også kunne købe det på nettet, hvis du ikke gider gå i butikker. 

Gør dig også disse overvejelser 

Selvfølgelig vil du gerne være sikker på, at du ikke bare gør tingene værre. Det betyder for eksempel, at når du har symptomer på tinnitus, så skal dit tv ikke stå på højt lydniveau. Det samme gælder for musik, når du har radioen tændt i hjemmet eller i bilen. Brug lidt tid på at overveje, hvordan dine omgivelser er. Hvis du er i stand til at undgå støjende miljøer, skal du helt sikkert gøre præcis det. 

Du kan også du blive overrasket over, at du rent faktisk kan nedsætte noget af din ringen for ørerne, hvis du benytter dig af ”hvid støj”. Faktisk vil du opdage, at du kan fjerne en masse af din ringen for ørerne, hvis du tænder for ”hvid støj”. Ved hjælp af dette kan du neutralisere den ringende lyd fra din tinnitus.

Effektiv terapi mod tinnitus

Terapi er det værktøj, der er til rådighed, når man skal arbejde med det mentale, som det jo er at opbygge et filter mod tinnitus. Der findes mange forskellige former for terapi, som fokuserer på forskellige måder at påvirke den enkelte, men når det kommer til tinnitus er der ingen, som er mere effektiv end hypnoterapi.

Som beskrevet er hjernens filter noget, der skal sikre, at fejl-signelerne ikke når op til bevidstheden, så filteret skal altså fungere i det underbevidste sind. Det er lige netop årsagen til, at hypnose er den mest effektive metode mod tinnitus, for via hypnose arbejder man med underbevidsheden, og giver sig selv mulighed for at lave de ændringer, man finder nødvendige.

Via hypnosen lærer man sin hjerne at sortere de signaler fra, der normalt kommer til udtryk som tinnitus, og lidelsen dæmpes dermed, så hverdagen bliver fri for den konstante støj fra.

Hypnose mod tinnitus - den mest effektive behandling

“Jeg har hørt, at ikke alle kan hypnotiseres. Ja, jeg kan i hvert fald ikke”, “Jeg tror ikke på hypnose”, “Hypnose er et fupnummer”.

Hvis du er enig i et af ovenstående udsagn, så er det okay. Mange mennesker er usikre på hypnose, og det er en helt normal reaktion at være kritisk over for noget, vi ikke kender. Men lad mig fortælle dig; hypnose virker, og som tinnitus behandling er det en af de mest populære og effektive metoder.

Er du skeptisk? Så lad mig spørge dig; dagdrømmer du nogensinde? Falder du nogle gange i staver? Sover du nogensinde? Måske er du ikke typen, der dagdrømmer eller falder i staver, men jeg ved, at du sover, ligesom alle andre mennesker gør det. Når vi sover, dagdrømmer eller falder i staver, er vi i den sindstilstand, der kaldes trance, og det er denne tilstand, man udnytter under hypnose.

Helt basalt arbejder man ved hypnose med underbevidstheden - vores dybe indre, som vi ikke selv har har mulighed for at kapere og overskue, men som er grundlaget for hele vores væsen, og den person vi er. Selvom underbevidstheden som udgangspunkt er lukket land, er den særligt påvirkelig, når man er i trance-tilstande. Fordi vi alle kan (og skal) sove, og dermed gå i trance, kan hypnose anvendes af alle mennesker - den tilstand vi benytter ved hypnose er jo automatisk indbygget i os, og trancen behøver ikke engang være særlig dyb, for at “få adgang” til det ubevidste.

Ved at arbejde med det ubevidste under hypnose kan vi påvirke hjernens neuroner til at bryde de bindinger, der gør os opmærksomme på f.eks. tinnitus. Dermed virker en behandling med hypnose lidt på samme måde, som vi så det med mindfulness, men de angriber fra to forskellige vinkler.

Hypnosen er dog mere rettet mod ét specifikt mål, og er for nogle mennesker lettere at gå til. Derfor er hypnosen også det mest populære og effektive redskab til behandling af folk, der lider af tinnitus. En kombination med både hypnose og mindfulness har desuden vist sig at være en meget kraftfuld behandling.

Tinnitus behandling med hypnose lydbog

Få nu gjort noget ved den tinnitus, ikke?

Jeg håber, du er blevet overbevist om, at der er håb, og at du ikke behøver at overgive dit liv til tinnitus. Du kan gøre meget for at nedtone din lidelse, og du skylder dig selv at gøre forsøget. Det første skridt er som regel det sværeste, men tag beslutningen nu, og slå fast for dig selv, én gang for alle, at det ikke skal være en daglig gene i dit liv. Der er hjælp at hente, og behandling er ikke umuligt!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken