Meditation - en kort indsigt

Grundtanken i meditationen kan spores 5.000 år tilbage til alle de store religioner. Selve begrebet meditation mindes at stamme fra den indiske kultur, og har rødder mange tusind år i tilbage i fortiden. Meditation er en øvelse hvor individet træner sine tanker og/eller en grad af bevidsthed til at realisere nogle fordele, selvom det for mange er selve målet i sig selv.

Meditation - en kort indsigt

Selve begrebet meditation er meget kompleks og dækker over mange nuance og inddelinger, såsom begrebet sport. Meditation dækker over teknikker som er udviklet til at skabe en følelse af afslappethed, komme i kontakt med åndelige vejledere, bygge intern energi (såsom ki, prana, chi), modtage psykiske visioner, komme tættere på gud, se tidligere liv og så videre.

Den komplekse side af meditation

Der findes også mere komplekse øvelser skabt til at fremkalde følelser som medmenneskelighed, kærlighed, tålmodighed, evnen til at tilgive, og komplekse og omfattende følelser som velbefindende (mindfullness), evnen til at koncentrere sig om én ting, enkeltpunkt-analyse og følelsen af velbehag, uanset hvilken situation man befinder sig i.

 

Når man taler om meditation er det derfor vigtigt, at man er konkret omkring hvilken type af meditation, man snakker om. Gør man ikke dette, svarer det til at omtale al sport som om det var den samme sportsgren. For eksempel betragter man meditation som ren afslapningsteknik, når man kigger på de mange forskellige grene af meditation.

Begrebet meditation skal snarere bruges som parablybegreb om mange "new age"-aktiviteter, såsom shamanistisk drømmerejse, koncentrations-meditation (gnosis, samadhi), overvejelse, visualisering, hypnotisk terapi, aromaterapi, chakra rensning, kundalini, vejrtrækningsøvelser, træning af enkelt punkts opmærksomhed (ekstrem fokusering), træning i mindfullness, øvelse i enkeltpunkts-analyse eller chi øvelser.

Flere askepter af meditationen

For nogle udøvere af meditation er der tale om en meget intern personlig udøvelse i stillesiddende tilstand. Andre former for meditation kræver derimod, at man går, bevæger sig, taler, spiser, arbejder. Blandt disse avancerede former findes Zen, Mahamudra og Vajrayana. Der benyttes ofte religiøse objekter, mens man mediterer. Dette gøres for at fremtvinge eller erindre nogle komplekse aspekter indenfor meditationstræningen. Desuden kan nogle former for meditation kræve, at man fremtvinger nogle følelser for at analysere disse. Dette kan være anger, had, sorg, kærlighed, savn, lyst, begær, medmenneskelighed og empati.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken