Midler mod depression

Mange danskere lider af depression, men heldigvis finder der forskellige typer af midler mod depression. Herunder vil vi gennemgå de mest almindelige og forklare, hvad der virker og ikke virker.

Midler mod depression

Forskellige midler mod depression

Som sagt er der mange forskellige midler mod depression. Nogle af dem virker bedre end andre, og nogle af dem virker bedst på bestemte typer af depression.

For at være sikker på, hvilke midler mod depression der kan være nyttig for dig, er det derfor bedst at vide hvilken type depression, du lider af. Mange ved det godt allerede, hvis de f.eks. har en tilbagevendende vinterdepression, men hvis man ikke ved det, kan end læge udrede det for en.

Almindelige midler mod depression

Vi gennemgår nu de mest populære midler mod depression, og giver vores bud på, hvad der virker bedst.

Medicin/anti-depressiver

Medicin er desværre et af de mest anvendte midler mod depression. Desværre, både fordi det vidner om, at folk ikke har det godt, men også fordi der er en tendens til at give medicin, selv hvis der er andre metoder, der virker lige så godt eller bedre mod den pågældende depression.

De såkaldte "lykkepiller", som de ofte kaldes, kan virke på forskellige måder rent kemisk, men hjælper alle med at dæmpe udsving i humøret, så man ikke lige så ofte ender med at være fanget af sine negative tanker. Det er selvfølgelig godt, og især ved svær depression kan det sikre, at man kan komme gennem dagen.

Til gengæld er der en del bivirkninger ved de medicinske midler, bl.a. kvalme, træthed og tørst som de mest almindelige. Desuden dæmper de også positive udsving, så selvom de negative perioder for det meste ikke vil virke helt så slemme, så vil det samtidig også være sværere at sætte pris på de gode.

Medicin kan ikke fjerne en depression, og er kun symptombehandling. Det bør derfor kun benyttes, hvis det er nødvendigt, og for mange vil der være bedre og mere effektive midler mod depression end medicin.

Midler mod depression sti

Lysterapi

Lysterapi bruges mod vinterdepression, og har ingen eller ringe effekt på andre typer af depression. Vores hjerne reagerer på lys, når det rammer nethinden, og hvis vi ikke får nok lys, sænkes produktionen af stoffer i hjernen, som gør os i godt humør. Mangel på lys er derfor den primære årsag til vinterdepression.

Lamper til lysterapi virker som regel godt, men er ret dyre, og det kræver også en del tid at sidde og kigge direkte ind i dem, for at opnå en effekt. Hvis man er hårdt ramt, kan det sagtens være det værd, men der er også andre midler, som kan virke lige så godt, uden at koste så meget. Læs mere om alternative midler mod vinter-depression her.

Terapi - det bedste middel mod depression

Det absolut bedste iddel mod depression er terapi. Med terapi ændrer du negative tanker og handlemønstre, så du lidt ad gangen trækker dig selv ud af depressionen. Hvor mange andre midler mod depression fukuserer på at dæmpe symptomerne, går man med terapi efter at fjerne depressionen ved at behandle fundamentet for den - de negative tanker.

Typen af terapi har naturligvis indflydelse på, hvor god behandlingen er, men bl.a. hypnoterapi og kognitiv terapi har vist sig at være meget effektivt.

Læs mere om hypnoterapi, et af de mest effektive midler mod depression, her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken