Overvind morgenkvalme [9 råd som faktisk virker]
I denne artikel skal vi snakke om den (desværre) hyppigt forekomne morgenkvalme under graviditeten. Vi fortæller, hvad den nyeste forskning siger om morgenkvalmen, og så får du selvfølgelig en række gode råd, som du kan bruge til at mindske symptomerne.
Langt de fleste kvinder oplever morgenkvalme under graviditeten - faktisk hele 90%.
Det er både ubehageligt og kan give anledning til bekymring og frustration i starten af graviditeten.
Derfor har vi samlet en liste med de bedste råd mod morgenkvalme, så du kan dæmpe symptomerne.
Vi forklarer også, hvad den nyeste forskning siger om årsagerne til morgenkvalme, så du ikke skal gå og bekymre dig om den lilles ve og vel.
Men før vi når til alle de videnskabelige og biologiske forklaringer, får du her vores samling af de bedste råd mod den irriterende morgenkvalme.
9 effektive råd mod din morgenkvalme
Vores liste med gode råd mod kvalmen er baseret på udsagn og forskning fra en række fageksperter, bl.a. fødselslæger og jordemødre:
- Spis mindre måltider i løbet af dagen, så din mave hverken er tom eller alt for fyldt, og spis det langsomt, så din mave kan følge med.
- Læg dig ikke ned lige efter, du har spist noget, så maven har tid til at begynde fordøjelsen.
- Sørg for at være så udhvilet som muligt, da træthed kan forværre kvalme.
- Stå langsomt op om morgenen, og hav gerne kiks og vand ved siden af sengen, som du kan tage lidt af 20 minutter inden du står ud af sengen.
- Undgå de fødevarer, der udløser din kvalme, selvom de måske er noget, du har lyst til, og spis gerne kolde retter, da varme retter har en kraftigere duft og smag.
- Børst tænder og brug mundskyl efter du har spist.
- Hvis du har svært ved at holde noget nede pga. kvalmen, kan en kold sodavand være rigtig god til at få styr på maven.
- Prøv hypnose mod din morgenkvalme. Hypnose har vist sig at være effektivt til at mindske kvalme og ubehag, og bruges bl.a. også mod kvalme fra kemo-terapi.
- Ingefær er også effektivt mod kvalme, og blev bl.a. brugt af vikingerne til at dæmpe eller undgå søsyge, når de var på togt. Man kan f.eks. drikke ginger ale, der er lavet på rigtig ingefær, eller rive noget frisk ingefær ned i et kop med varmt vand, så man får ingefær-te.
For den enkelte vil nogle råd naturligvis virke bedre end andre, men skal man udpege de absolut bedste metoder til at dæmpe sine symptomer er det ingefær og hypnose.
Det er de to råd, der virker bedst for langt de fleste, og som der er bredest enighed om, fungerer rigtig godt mod morgenkvalme.
Af personlige erfaringer vil vi sige, at ingefær og hypnose supplerer hinanden rigtig godt, og tandbørstning gør også en stor forskel - men igen, det er en smagssag, så man må prøve sig lidt frem.
Når morgenkvalmen sætter ind
Op til 90% af gravide kvinder vil opleve morgenkvalme under graviditeten. Som regel vil dette være afgrænset til det første trimester, men der kan i nogle tilfælde være undtagelser.
Morgenkvalme er egentlig en lidt misvisende betegnelse, for man kan faktisk have det hele dagen i varierende styrke, og nogle kvinder vil opleve en mere eller mindre konstant kvalme dagen igennem.
For en del kvinder er kvalmen dog værst om morgenen (deraf naturligvis navnet), hvorefter det aftager i løbet af dagen, men det ses også, at "morgenkvalmen" sagtens kan toppe flere timer efter, man er stået op.
Som sagt er der også en del kvinder, for hvem symptomerne varer hele dagen, og intensiteten af kvalmen kan variere meget fra kvinde til kvinde.
Hvis ens morgenkvalme varer hele dagen, er der derfor ikke nødvendigvis noget galt med hverken din baby eller dig selv, og hvis du er i tvivl, er det altid muligt at spørge din læge til råds.
Selv for dem, der ikke er hårdt ramt, kan en mild grad af kvalme dog sagtens være både udmattende og frustrerende, når man forsøger at passe sin hverdag, men man kan heldigvis trøste sig med, at det er noget, der går over igen, og mens det står på, er det selvfølgelig muligt at dæmpe symptomerne med vores råd fra tidligere.
Hvornår starter og slutter morgenkvalme?
Normalt vil morgenkvalme begynde, når du er gravid i 6 uge. Det ses også nogle gange efter kun 4 uger, men det forekommer ikke så hyppigt.
Når morgenkvalmen er startet, vil det som regel forværres den næste måneds tid, og omkring de 14 ugers graviditet vil halvdelen af de kvinder, der rammes, være fri for symptomerne.
For de fleste andre vil der gå en måneds tid længere, før morgenkvalmen er gået i sig selv igen, men det ses også af og til, at den faktisk kan komme igen på et senere tidspunkt, eller at den fortsætter ind i det andet og tredje trimester.
At morgenkvalmen varer hele graviditeten ud er ikke noget, der sker ofte, men for nogle få kvinder vil det være tilfældet for alle deres graviditeter.
Det er vigtigt at tale med sin læge om det, hvis man oplever morgenkvalme efter første trimester, da det bl.a. kan betyde, at man bliver dehydreret i løbet af graviditeten.
Men hvad de biologiske årsager til morgenkvalme?
Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor gravide kvinder oplever morgenkvalme.
Vi kan med stor sikkerhed sige, at de fysiske ændringer, man oplever under graviditeten, lader til at have indvirkning på kroppen, som kan give både kvalme og opkast, men vi har ikke klarlagt hele billedet - endnu.
Som udgangspunkt mener man, at samspillet mellem følgende faktorer i kroppen er årsagen bag:
- Humant choriongonadotropin (hCG)
Humant choriongonadotropin er et hormon, som stiger kraftigt i forekomst under den tidlige graviditet.
Det påfaldende ved dette hormon er, at morgenkvalme lader til at være på sit højeste på samme tidspunkt, hvor man registrerer det højeste værdier af hCG i kroppen.
Nøjagtigt hvordan dette hormon leder til kvalme hos den gravide kvinde, er vi ikke sikre på, men det kan være kroppens naturlige reaktion på tilførslen af et nyt stof, den ikke er vant til i så store mængder. - Østrogen
Østrogen-niveauet stiger også, når man er gravid, og det kan derfor være en medvirkende faktor i den kvalmende fornemmelse. - Kraftigere sanseindtryk
Mange gravide kvinder oplever en øget følsomhed over for lugte og aromaer, bl.a bestemte typer af mad.
Når reaktionen på en lugt er stærkere end normalt, vil man hurtigere blive overvældet af af den, hvilket kan lede til at ens brækrefleks aktiveres. - Følsom mave
Mange kvinder vil opleve et mere følsomt fordøjelsessystem særligt under den tidlige graviditet.
På samme måde som man normalt vil kunne få kvalme af at spise for meget af noget eller af at spise de forkerte ting, vil den øgede følsomhed kunne lede til, at de samme symptomer vil forekomme langt oftere. - Stress
Det diskuteres i medicinske kredse, hvorvidt nogle kvinder er prædisponeret til at reagere på stress ved at få kvalme og kaste op.
Det er ikke uhørt, at både mænd og kvinder kan reagere på denne måde, hvis de er tilstrækkeligt stressede, men der er ikke nok data til at sige med sikkerhed, om graviditeten i sig selv er nok til at give effekten af morgenkvalme pga. et højere stress-niveau i kroppen.
Nogle kvinder har større sandsynlighed for at få morgenkvalme
For nogle kvinder er der en øget risiko for at få morgenkvalme i det tidlige stadie af graviditeten.
Det kan bl.a. være tilfældet, hvis man er gravid med tvillinger (eller mere end to), og skyldes sandsynligvis den øgede mængde af hormoner i kroppen sammenlignet med en graviditet, hvor man kun venter én baby.
Andre faktorer, der kan resultere i øget risiko for morgenkvalme er:
- Du oplevede morgenkvalme under en tidligere graviditet
- Du har oplevet kvalme eller opkast som følge af p-piller
- Du har en tendens til at blive køresyg, søsyg eller luftsyg
- Hvis der er tilfælde med slem morgenkvalme blandt din nære familie
- Hvis du ofte har migræne
- Hvis du er gravid med en pige. 55% af de kvinder, der oplever slem morgenkvalme i det første trimester er gravide med en pige
Er morgenkvalme farligt for fosteret?
Med ét ord: Nej!
Morgenkvalme er ikke farligt for fosteret.
Kvinder med en let til middel morgenkvalme, hvor de fra tid til anden kaster op som følge af den, skader ikke baby af den grund.
Selv, hvis de ikke tager på i løbet af det første trimester, ses der ingen effekt, så længe de begynder at tage på i løbet af det følgende trimester.
Det vigtigste for gravide kvinder, der lider af morgenkvalme, er, at de sørger for at få nok vand, og at de tager det naturlige på i vægt, mens graviditeten foregår.
Det viser sig, at hvis man er svært ramt, og derfor ofte kaster op, så man har svært ved at være hydreret og tage på, er der en højere risiko for en for tidlig fødsel.
Hvis man derimod er hårdt ramt, men alligevel formår at tage på, er der ingen forskel.
Det er derfor ikke morgenkvalmen i sig selv, er potentielt kan være problemet, men i stedet risikoen for at kroppen ikke er så sund, som den bør være under graviditeten.
Har man meget voldsomme symptomer, vil det være muligt at få hjælp fra sin læge, bl.a. ved kortvarig indlæggelse, hvor der holdes nøje øje med ens vægt og væskeindtag, men det er langt de færreste, der vil have brug for dette.
Hyperemesis gravidarum
Hyperemesis gravidarum er en voldsom grad af morgenkvalme, og kan i værste fald kræve, at man indlægges til observation.
Heldigvis er det kun omkring 2% af gravide, der rammes af hyperemesis gravidarum, hvoraf ca. halvdelen bliver indlagt for det.
Denne type af morgenkvalme medfører kraftig opkastning, og resulterer ofte i dehydrering og vægttab, da men ikke kan indtage meget eller holde det nede.
Man mistænker også manglen på næringsstoffer for at være katalysatoren for en selvforstærkende effekt, som faktisk forværrer den i forvejen voldsomme kvalme, ligesom genetiske faktorer sandsynligvis har en stor indvirkning på, om man får hyperemesis gravidarum.
Hvis man er førstegangsfødende, og særligt hvis man bliver gravid som ung teenager, vil der være en øget risiko for at blive ramt af svangerskabskvalme i voldsom grad, men interessant nok lader der også til at være markante kulturelle forskelle.
At der er forskel i forekomsten af hyperemesis gravidarum fra kultur til kultur kan både skyldes genetiske og sociale forhold. En geografisk afgrænset befolkningsgruppe kan f.eks. have en højere eller lavere forekomst af gener, der øger sandsynligheden for en slem grad af kvalme under graviditeten.
Samtidig kan det også skyldes de sociale og kulturelle særpræg, som definerer denne befolkningsgruppe, f.eks. den gennemsnitlige alder, når man bliver gravid.
Den sidste mulighed er nok den mest sandsynlige, og vi ser da også en hyppigere forekomst af hyperemesis gravidarum blandt indvandrer-grupper, hvor det er normen at blive tidligt gravid.
Evolutions-biologisk forklaring på morgenkvalmens forekomst
Vi har gennemgået de fysiske faktorer, der kan have en indvirkning på, om man som gravid får kvalme, men det forklarer ikke, hvorfor vi mennesker i første omgang har "udviklet" den funktion.
Hvad er det evolutionære formål bag morgenkvalmen?
Her kan evolutions-biologiens forskning være med til at give os svaret. Meget tyder på, at det faktisk er en forsvarsmekanisme, som beskytter fosteret i de tidlige udviklingsstadier.
For voksne er det ikke nødvendigvis livstruende at spise noget, der er lettere fordærvet, men for et tidligt foster, kan den smule "forgiftning" af moderens system være katastrofal, da fosteret endnu ikke har udviklet sine egne indre organer.
Samtidig har mennesker en meget bred og varieret kost - en faktor, der utvivlsomt har gjort os bedre i stand til at overleve, men som også øger risikoen for at indtage noget, der potentielt kunne skade et foster.
En stor del af den mad, der ikke bør indtages, når man er gravid, har en markant eller kraftig smag og lugt, f.eks. hvis det er blevet lettere fordærvet eller indeholder milde grader af giftstoffer, der ikke er farlige for et voksent menneske, men som et tidligt foster ikke ville kunne tåle.
Dermed kan morgenkvalmen være en måde moderens krop benytter til at sikre fosteret mod potentielt skadelig føde, og det forklarer præcist, hvorfor gravide kvinder med svangerskabskvalme er mere følsomme over for netop kraftig smag og lugt.
Sat lidt på spidsen kan vi faktisk sige, at morgenkvalme er en af de ting, der har sikret vores overlevelse som art. Heldigvis er der i den moderne verden ikke den store fare for tilfældigt at indtage noget, der er giftigt, og vi kan derfor tillade os at forsøge at minimere generne.
Ønsker du hjælp til at blive morgenkvalme kvit?
Hos Mindly.dk tilbyder vi en billig og effektiv hypnose mod morgenkvalme, som vi naturligvis anbefaler. Vi giver 14 dages fuld returret, selv på de digitale bestillinger, hvis de er foretaget via vores egen hjemmeside. Uanset hvad, så husk at opsøge din læge, hvis morgenkvalmen varer længere end første trimester.
Gør noget ved din morgenkvalme i dag med vores effektive hypnose - og tillykke med den lille!