Naturmedicin mod angst
Naturmedicin mod angst fylder meget i alternative helseforretninger, men virker det overhovedet, og er det i så fald bedre end konventionel medicin? Det giver vi et overblik over med denne artikel.
Konventionel medicin mod angst
På nogle punkter er der efterhånden en tendens til, at læger er lidt for hurtige til at ordinere medicin, uden at det er strængt nødvendigt. Det er primært et problem, når det kommer til psykiske sygdomme eller lidelser, f.eks. depression og angst. Ikke at medicin ikke kan være nødvendigt i behandlingen af den pågældende, men medmindre der er tale om et slemt tilfælde, kan andre løsninger være lige så gode eller bedre.
Grundlæggende virker konventionel medicin mod angst ved at påvirke hjernen gennem kemiske forbindelser. Det er primært antidepressiver, der benyttes - de kaldes i folkemunde også "lykkepiller", men det er et aldeles misvisende begreb, da man ikke bliver lykkelig af dem. De forhindrer eller mindsker derimod store udsving i humør eller psyke, så man overordnet set bliver mere rolig i situationer, hvor man ikke ellers ville være det.
Der kan også behandles med f.eks. betablokkere, som forhindrer hjertet i at slå hurtigt, hvis hjertebanken er et problematisk symptom på den pågældende angst, men det viker ikke på alle former.
Fælles for alle former for konventionel medicin mod angst er, at det er symptombehandling. Det fjerner ikke angst, men kan være med til at gøre det lettere at leve med.
Naturmedicin mod angst
Naturmedicin mod angst er et bredt begreb, der dækker over præperater, som ikke ordineres af lægen. Der findes mange forskellige bud på, hvad der virker mod angst, men det er kun i meget få tilfælde, at der er en dokumenteret virkning.
Ved nogle præperater er der indikationer på, at de måske hjælper under bestemte forudsætninger, men man kan som regel ikke sige noget konkeret, da forskningsforsøgene, som forsøger at påvise en positiv virkning, ofte er af lav kvalitet eller ikke-eksisterende.
Der er også forskellige ricisi forbundet med at indtage naturmedicin mod angst eller depression, især hvis man i forvejen tager anden medicin sideløbende. Det kan være svært at overskue de mulige konsekvenser, og det kan som udgangspunkt ikke anbefales at benytte sig af naturmedicin, når der kendes så lidt til dem.
Ofte reagerer vi automatisk positivt på et produkt, hvis der indgår ordet "naturlig" eller en variant deraf. Det er der ikke noget at sige til, da vi samtidigt tænker på modsætningen, det falske eller syntetiske. Men at noget er naturligt gør det ikke nødvendigvis godt, og at noget er forarbejdet eller skabt ved en menneskelig process, gør det ikke nødvendigvis til noget dårligt. Rød fluesvamp er f.eks. naturlig, men det gør det ikke til en god idé at spise den.
Men hvilke typer af naturmedicin mod angst virker så rent faktisk?
Johannes-urt har en forholdsvis veldokumenteret virkning, når det kommer til depression, men der er ikke mange data omkring virkningen på andre punkter, deriblandt angst. Et større problem er, at Johannes-urt påvirker leveren, så dens mulighed for at optage og omsætte andre midler mindskes.
Det ændrer virkningen af de pågældende midler (lægemiddel-interaktioner), og kan betyde at effekten af bl.a. p-piller, HIV-medicin og epilepsimedicin forsvinder. Helt kort er konventionel medicin altså et mere sikkert middel, og derfor kan Johannes-urt ikke anbefales som naturmedicin mod angst.
Kava lader til at have en positiv effekt på angstsymptomer, men påvirker også leveren, og kan lede til udslæt, gulsot, leverskade eller sågar dødsfald. Kava kan dermed heller ikke anbefales.
I det hele taget er det svært at anbefale naturmedicin mod angst, da konsekvenserne hurtigt kan blive uoverskuelige. Hvis man søger alternative måder at overvinde angst, er der dog andre løsninger, man kan overveje.
Hypnoterapi mod angst
Hvis man vil overvinde angst, bør man fokusere på selve angsten og ikke kun på at behandle symptomerne. Med med medicin mod angst, både konventionel og naturmedicin, fjerner man ikke angsten, men gør det bare lettere at leve med den. Det er naturligvis ikke forkert, men hvis man vil af med angsten, er terapi den eneste mulighed.
Med hypnoterapi arbejder man med at ændre de handle- og tankemønstre, der ligger til grund for angsten eller som får den til at slå igennem. På den måde kan man lidt efter lidt fjerne angsten ved at bearbejde de faktorer, der giver den styrke og kontrol over en.
Læs mere om vores hypnose mod angst her, og få et reélt alternativ til konventionel- og naturmedicin mod angst.