Tips til at sige nej

De fleste mennesker har svært ved at sige nej. Nogle kan ikke sige nej til en, de elsker. Nogle mennesker kan ikke sige nej til nogen ansigt til ansigt. Nogle mennesker er bange for at sige nej, fordi de frygter negative konsekvenser eller konfrontationer. Mens det er svært og virkelig svært at sige nej i følsomme situationer, eller når kravene er legitime, kan mange mennesker ikke sige nej, selv når forespørgslen ikke er berettiget, eller der ikke er nogen større alvor i forslaget.

Tips til at sige nej

Hvis du har problemer med at sige nej, skal du lære at sige nej. Uanset om det betyder at afvise en proposition eller sige nej til en drink, nægte tilladelse til et barn eller at sige nej til en ven eller slægtning, der skal til at gøre noget, du ikke kan lide, bør du lære at sige nej.

Her er et par tips, der burde hjælpe dig til at lære at sige nej.

Forestille dig konsekvenserne

Før du siger nej, er du nødt til at forestille sig konsekvenserne. Hvis der ikke er nogle større efterdønninger og påvirkninger at forvente, hvis du siger nej, så tag mod til dig og sig nej. Situationer kan blive indviklede og vanskelige, når der kan opstå konsekvenser, hvis du siger nej. I sådanne tilfælde skal du afveje mulighederne, og hvis de er alvorlige eller generende nok, skal du tage følgende ruter.

Vær medfølende og sympatisk

Du bør øve dig i at sige nej på en medfølende måde. Du bør ikke afvise nogen eller noget forslag direkte med en fortørnet tone. Du kan være blid, sympatisk og have en forstående tone, når du siger nej. Dette vil neutralisere chancerne for negative konsekvenser eller uønskede konsekvenser. Hvis for eksempel din chef eller din partner beder om noget, og du virkelig ønsker at sige nej, kand du sagtens forklare din situation og derefter afslå eller give din afvisning høfligt i stedet for at sige nej direkte. Hvis du forklarer eller har gennemskuelig kommunikation er det meget bedre end at sige nej direkte eller på en uforskammet måde, og det er også bedre end at gøre det, de vil have gjort, eller at acceptere noget uden at have hjertet med i beslutningen.

Brug modspørgsmål

I stedet for at sige nej, kan du altid bruge et modspørgsmål. Når du ikke ønsker at sige ja, kan du imødegå forslaget ved at stille et åbent spørgsmål. Dette ville få personen til at tænke, og i den tid, det tager, kan du komme på mange grunde til at sige nej. En ting, du nødt til at forstå, for at lære at sige nej, er, at din benægtelse eller afvisning bør have en grund, en grund, som den anden person kan vedrører.

Kig på selvsikre alternativer

Den bedste måde at sige nej på, er at foreslå et alternativ til forslaget. På den måde siger du nej, og du er også være selvhævdende, fordi der er en vej ud for både dig og den anden person. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken