Former for depression - let, middel og svær depression

Depression er en folkesygdom som rammer vidt og bredt. Efter den senere tids aftabuisering vurderes det at omkring 500.000 mennesker på et tidspunkt i deres liv kommer til at lide af en depression. Der findes mange forskellige former for depressioner og behandlingsmuligheder.

Former for depression - let, middel og svær depression

Depression i forskellige kategorier

Typisk kategoriseres depressioner i tre grader, let, middel, svær. En let depression kan forårsages af f.eks. langvarig stress, familiære forhold, akut dødsfald i familien. Denne depressionsform gør personen der bliver ramt mindre motiveret, mindre glad og med mindre interesse for sine omgivelser.

Behandlingsmulighederne er mange når det drejer sig om en let depression. Typisk undgår man at medicinere, når der er tale om en let depression. Derimod benytter man sig oftest af lange samtaler med lægen for at finde roden til depressionen og give patienten værktøjerne til at håndtere det.

En middel depression rammer på samme måde som en let depression, dog kan patienten have svært ved almindelige dagligdags gøremål og arbejdet og pligter begynder at blive en kamp. Patienten kan føle en trang til isolation fra omgivelserne, da følelsen af ikke at føle sig forstået og accepteret af sine nærmeste ofte opstår.

Behandlingen for en middel depression varierer fra læge til læge. De fleste vælger samtaleterapi kombineret med lettere medicinering.

Den sidste og alvorligste form for depression kaldes svær depression. Med denne depressionsform udviser patienten symptomerne for en let samt middeldepression, men får også selvmordstanker. Her er verden gået hen og blevet sort og lyset er forsvundet. Selv små dagligdags ting som at stå op, gå i bad, lave mad kan blive en lang hård kamp. Patienten oplever at man lægger familien til last, og undgår typisk kontakt med venner og familie.

De fleste i dette stadie er udmærket klar over, at der er noget alvorligt galt med dem, men som med alkoholikere er det det første skridt som oftest er sværest at tage. Behandlingen for en svær depression er typisk medicinering og samtaleterapi og til tider kan en indlæggelse være nødvendig.

Der er hjælp at hente, uanset hvilken form for depression 

Uanset hvilken form for depression patienten har, er det vigtigt at gøre klart at den ikke går væk af sig selv. Der skal professionel hjælp til. Som tidligere nævnt har den senere tids aftabuisering gjort, at folk føler, at det er nemmere at opsøge hjælp, selvom psykiske lidelser stadig er omfattet af en smule tabu.


Mindly.dk tilbyder lydbøger og kurser til personlig udvikling og selvhjælp.
Henter...