4 gode tips til at reducere agorafobi

Agorafobi beskrives ofte som frygten for åbne pladser, og optræder ofte ekstra voldsomt, hvis der er mangemennesker til stede eller hvis man skal tale offentligt. Mange føler ubehag ved f.eks. at tale offentligt, men lider du af agorafobi kan det fremkalde deciderede panikanfald. Mange personer, der lider af agorafobi, vælger normalt at undgå disse situationer, hvor de ved, at der er udsatte pga. fobien. Panikanfaldene overvælder normalt disse mennesker i så høj grad, at det virker bedre helt at blive inden døre og afskærme sig fra resten af verden, men denne undgåelse resulterer simpelthen i, at symptomerne forværres med tiden. Derfor er her nogle realistiske tips, der kan bruges til at reducere agorafobi.

4 gode tips til at reducere agorafobi

Overkom "Sikkerhedszone mentaliteten" - den fastholder din agorafobi

Et af de bedste midler mod agorafobi - og andre fobier - er gradvist at udsætte dig for situationer, hvor din agorafobi udløses, men i så lille en grad, at du kan klare det, og derved få en succesoplevelse. Det er godt at have en sikkerhedszone, hvor man kan lade op, men man må ikke lade sig holde fast i denne - det gør agorafobien værre med tiden, og man ender da med at være endnu mere fastlåst. Det er en ond cirkel, der skal brydes. Men ved at begrænse 'sikkerhedszoner', kan du sørge for, at undgåelse ikke fortsættes. Agorafobi resulterer ikke altid i at være bundet til hjemmet, og visse mennesker, der lider af denne tilstand undgår bare visse situationer. Men identificering af undgåelsen kan bringe dig tættere på at behandle den egentlige årsag til din frygt.

Panik er ikke virkelig - men agorafobi får dig til at tro det

En læge vil være i stand til at overbevise dig om, at den panik, du føler i situationer, hvor agorafobien blusser op, ikke er virkelig og simpelthen er dit sind, der narrer dig. Panik narrer hjernen til at antage, at situationen er farlig, og du reagerer naturligvis derefter. Men når du lader panik overvælde dig, kan den blive til reel frygt i dit sind, og du vil begynde at associere fare med disse situationer. For at kunne overkomme din agorafobi, er du nødt til virkelig at være bevidst om, at disse situationer ikke er farlige i sig selv, men kun fordi du giver den den mening.

Tag kontrol over panikanfald, og dermed din agorafobi

Måden, hvorpå du overkommer agorafobi indebærer bl.a. at lære at håndtere panikanfaldene og klare dem så godt, du kan. Hvis du ikke oplever panikanfald i en situation, du plejer at gøre det i, vil du efterhånden lære din underbevidsthed ikke at være angst for dem, og du bliver dermed løst af agorafobiens greb.

Agorafobi kan sagtens behandles, hvis folk lærer at overvinde deres frygt, men det er i den frygtindgydende situation, du vil lære, hvordan du holder op med at blive bange og tager kontrol over symptomerne på dine panikangreb. Så hvis du f.eks. er bange for åbne områder med mange mennesker, skal du udsætte dig selv for disse situationer, så du gradvist kan lære at styre din paniksymptomer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken