5 tips til at mindske OCD

Mange mennesker, der lever med OCD kan finde det meget vanskeligt at styre deres negative tanker. Dette resulterer i tvangshandlinger og tanker, der helt kan overtage dit liv. I denne artikel vil vi give dig fem tips, der kan hjælpe dig til at mindske OCD.

5 tips til at mindske OCD

Angst er en hovedårsag til OCD, men der findes metoder til at håndtere både angst og tvangstanker, så du kan leve et normalt liv. 

 1. Prøv at lade være med at fastholde tanker, der får dig til at føle frygt.
  Mennesker, der lider af OCD tænker konstant, sonderer og funderer. For at bevare et normalt liv er det vigtigt, at du lærer ikke at dvæle ved angstprovokerende tanker. Jo mere du koncentrerer dig om en negativ tanke, desto større frygt kan der blive forbundet med denne tanke. Hvis du kan lære at styre dine tanker, vil du være godt på vej til at leve et normalt liv.
 2. Prøv at visualisere en bestemt genstand, hver gang der opstår en tvangtanke i dit sind.
  For eksempel kan du visualisere et rødt stopskilt, hver gang en negativ tanke begynder at hvirvle rundt i hovedet på dig. Dette vil kunne minde dig om, ikke at fokusere på denne tanke. Når du har  visualiseret et symbol for at minde dig selv til at stoppe den negative tanke, kan du derefter fokusere på en positiv tanke, som kan hjælpe dig med at dæmpe din angst.
 3. Mange OCD-ramte finder det gavnligt, altid at have en bog med positive udsagn med sig.
  Dette vil give dig mulighed for at læse opløftende og positive budskaber, når de negative og overvældende tanker begynder. Du kan så, når din angstfølelse opstår, blot læse inspirerende ord som du har skrevet, til at berolige dine nerver og kontrollere dine tanker. 
 4. Hvis du lider af OCD, er den vigtigste ting du kan gøre for at mindske dine symptomer, at tage en pause.
  Må ikke presse dig selv for hårdt, da dette kun vil føre til mere angst og en følelse af utilstrækkelighed. Kend dine grænser og giv dig selv tid til at trække vejret og slappe af. Prøv at deltage i  sjove aktiviteter, som kan give dig mulighed for at slappe af og more dig. Dette kan også være at lytte til musik eller læse bøger. 
 5. Søg proffesionel  hjælp til at guide dig på din vej til helbredelse, og til at overvåge dine fremskridt.
  En professionel vil være i stand til at lytte til dine tanker omkring frygt og til dine bekymringer, og også være i stand til at vurdere omfanget af din frygt og hjælpe dig med at kontrollere den. De kan give dig informatioer og indsigt, som kan hjælpe dig med at mindske din OCD, og få den bragt ned til et håndterbart niveau. OCD vil altid være en konstant kamp, men der er metoder til at håndtere dine tanker og mindske dine symptomer på OCD.

Læs mere om OCD i vores uddybende tema-serie om angst her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken