5 tips til håndtering af social fobi

At leve med social fobi er en konstant udfordring for dem, der lider under det.Deres frygt er ikke kun den prikken af nervøsitet de fleste mennesker oplever, men en overvældende frygt, der opsluger dem.

5 tips til håndtering af social fobi

Der er måder til at håndtere denne frygt, og som har vist sig virksomme, hvis personen er villig til at give dem en chance. 

Der er aldrig nogen garanti for at det virker for alle, men en eller flere af følgende ideer kan være nyttige.

Prøv disse fem tips mod social fobi

Forstå den sande frygt: At forstå underliggende frygt er altafgørende. Noget gjorde en bange for at blive ydmyget. Årsagen og kernen i problemet, vil være forskellige for hver person. Er det funderet i noget, der skete for dem, da de var yngre, eller er det et resultat af en manglende selvtillid eller ringe selvopfattelse. Kendskab til den sande årsag til frygten, er det første skridt til at overvinde den.

Hvad siger din mavefornemmelse dig? Mange mennesker har en indre stemme, der altid fortæller dem, at de kommer til at fejle. At blive bevidst om denne indre samtale og ændre budskabet, vil bidrage til at reducere angst niveauet meget. I stedet for at fortælle sig selv, at de kommer til at fejle, så skal de lære at sige; "jeg kan gøre det". Den indre samtale er meget vigtig.

Vær realistisk: Man skal ikke forvente at gå fra at have social fobi, til at være i stand til at holde hoved-talen til en fyldt sal, fra den ene dag til den anden. Det er ikke nu, man skal springe på hovedet ud i den dybe ende. Små skridt først, erkend hvad frygten bunder i, tag langsomme skridt, og tag tingene i små doser først. Rom blev ikke bygget på en dag, og denne fobi bliver heller ikke overkommet på en.

Husk åndedrættet: Tag langsomme, dybe vejrtrækninger, når du bliver konfronteret med din frygt. Dette vil bidrage til at opretholde en rolig facade, eller i det mindste hjælpe med at undgå en panik-reaktion, når du konfronteres med følelsen af frygt.

Gør det ikke alene: Tag en ven eller et familiemedlem med, og sæt dig bevidst i en angst-provokerende situation. Der er ingen grund til at konfrontere denne frygt helt alene. Træk på dem, der tilbyder kærlighed og støtte, og giv dem mulighed for at hjælpe.

Disse er blot nogle få tips til håndtering af social fobi. De kommer ikke virke for alle og i alle tilfælde, men et eller to af dem kan være nyttige i den enkelte situation.


Læs mere om social fobi i vores uddybende tema-serie om angst her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken