Angst for hunde? Sådan slipper du din angst for hunde

For de fleste er hunde ikke andet end kærlige kæledyr, der beriger vores hverdag, men alligevel er der mange, som er bange for eller ligefrem har angst for hunde. Det kan hurtigt blive et problem, for hunde er en del af hverdagens bybillede, men angst for hunde kan heldigvis behandles effektivt. Vi beskriver herunder hvordan.

Angst for hunde? Sådan slipper du din angst for hunde

Dette kan du læse om i "Angst for hunde"-artiklen

Alle kan være angst for hunde

Angst for hunde er en logisk fobi

Forstå årsagen til din fobi

Søg hjælp hos en hundeelsker/-ejer

Smid hæmningerne, når du er sammen med en hund

Angst for hunde kan dæmpes ved at lade som om, man ikke er angst

Videregiv ikke din angst for hunde til dine børn

Hvilke hunde skal man passe på, angst eller ej?

Terapi mod angst for hunde

Alle kan være angst for hunde

Mange mennesker har angst for hunde, og det kan omfatte både børn og voksne. Visse mennesker er angst for alle typer hunde, mens andre kun er angst for nogle bestemte eller visse racer af hunde.

Angst for hunde behøver ikke at have en specifik årsag, selvom det tit ses, at man udvikler en fobi på grund af en traumatisk oplevelse tidligere i livet. Angsten har særlig stor sandsynlighed for at udvikles, hvis en sådan hændelse sker i barndommen, men det hænder også, at voksne reagerer med angst-anfald, hvis de har en dårlig oplevelse med hunde.

Ingen grund til angst for hunde

Angst for hunde er en logisk fobi

I Danmark er der omkring 600.000 hunde, der dagligt bliver luftet, og hundeejere er ofte meget uforstående, hvis man ikke bryder sig om at være i kontakt med hunde. Derfor kan man nemt komme til at føle sig underlig, hvis man lider af angst for hunde, men faktisk er det en af de mest logiske typer af angst, hvis man tænker over det.

Hunde er i bund og grund rovdyr, og rovdyr er udviklet til at angribe andre dyr. Mennesker har gennem mange år tæmmet hunde og avlet dem, for at gøre dem bedre kæledyr, men instinktivt ved vi godt, at de kan være farlige. For folk, der lider af angst for hunde, er det instinkt bare kraftigere end hos andre.

Selvom det er logisk, bør man trods alt forsøge at dæmpe eller helt slippe for sin angst, der i sidste ende kan betyde at man udvikler paranoia og paniske anfald, hvis den ikke behandles. For langt de fleste med angst for hunde, kræver det ikke meget at forbedre sin fobi, hvis man får den rigtige hjælp.

Der er flere måder at mindske sin angst for hunde, hvor nogle metoder kræver lidt mere af den enkelte end andre. Herunder beskriver vi nogle råd, der kan hjælpe med at mindske angst for hunde.

Glad og ingen angst for hunde

Forstå årsagen til din fobi

Nogle hunde er store, og de ser bidske ud. Enhver, der er bange for dyr, der ser lidt farlige ud, ville være bange for sådanne hunde. Ens frygt for hunde kan f.eks. stamme fra en sådan opfattelse eller følelse.

Andre er blevet bidt af hunde eller har været involveret i ubehagelige episoder med dem, og dette kan også være årsagen til ens fobi. Med hensyn til årsagen, bør man forsøge at arbejde med den ubehagelige erindring og dermed dens indvirkning på ens sind. Det er naturligvis lettere sagt end gjort, men det er muligt gennem terapi, hvor man kan ændre sine automatiske reaktioner og tanker, når man møder en hund.

Hvis en bestemt race eller racer af hunde fremprovokerer angsten, skal du først forsøge at udvikle et godt forhold eller kammeratskab med en hund, der ikke minder om den type hund, der fremkalder angsten. En labrador kan måske virke meget stor, og visse andre racer kan ligne ulve, så start f.eks. med den mindst farlige hund, du kan komme på. Derfra kan man arbejde sig hen imod at kunne acceptere alle hundetyper.

Reaktion på ingen angst for hunde

Søg hjælp hos en hundeelsker/-ejer

Måske har du en ven eller nabo, der elsker hunde, og muligvis har en eller flere hunde hjemme hos dem. Du kan altid søge hjælp hos sådanne mennesker. Vær sammen med deres hunde, mens din ven eller nabo er tilstede. På denne måde vil du føle dig sikker på, at der bliver holdt øje med dig, og at hunden ikke ville reagere negativt på dine tilnærmelser.

Få nogle tips om, hvordan man klapper en hund og hvordan man passer den, og efterhånden som du lærer hunden bedre at kende, vil du automatisk, og nogle gange uden at du selv opfatter det, ende med at være mere rolig omkring hunde.

Smid hæmningerne, når du er sammen med en hund

Hunde er meget sociale dyr, og de elsker at være sammen med mennesker. Men hvis du har hæmninger eller forudfattede meninger, ville du ikke kunne nyde samværet, og det ville hunden heller ikke.

En sådan situation er ikke ideel for hverken dig eller hunden. Hvis du smider hæmningerne, vil det hjælpe hunden til at begynde at kunne lide dig, og du vil være i stand til at nærme dig den med kærlighed, omsorg og uden frygt.

Det er igen meget lettere sagt end gjort, men husk på, at hvis det er nødvendigt for at slippe din angst for hunde, så er terapi en helt legal og effektiv metode.

Venskab og ingen angst for hunde

Angst for hunde kan dæmpes ved at lade som om, man ikke er angst

Vi har alle sammen hørt, at hunde kan mærke ens frygt, og at de reagerer på det. Det er for så vidt sandt, ligesom også mennesker reagerer på hinandens signaler. Den viden kan man bruge, så man fremstår mere rolig og sikker, når der er en hund i nærheden. Det vil gøre hunden mere afslappet, og dermed vil den også virke mindre farlig, så man selv får en bedre oplevelse af kontakten med hunden.

På den måde kan man sige, at man kan dæmpe sin angst for hunde ved at lade som om, man ikke har angst for hunde. Det lyder lidt underligt, men det kræver ikke andet en lidt viden om, hvordan signaler tolkes i dyreverdenen.

Når en hund kommer hen til dig, vil den som regel ikke andet end at hilse på dig eller bare lige snuse for at se, hvad du er for en. Hvis man alligevel oplever at blive angst for hunden, kan man bl.a. sørge for, så vidt muligt, at bevæge sig roligt og afslappet, næsten som om man ikke har opdaget, at hunden overhovedet er der. På den måde ved hunden, at den ikke bliver anset for at være farlig, og at den derfor heller ikke selv skal være på vagt.

Det kan naturligvis godt være svært at have rolige bevægelser, når ens angst for hunde bliver udløst, så hvis det ikke er muligt, kan man i stedet gøre noget så simpelt som at stoppe op og vende siden til hunden, mens man har hovedet lidt nedad. For en hund er det tegn på, at man ikke er fjendtlig, hvis man har siden til den, og hunden vil derfor også være mere rolig.

Overvundet angst for hunde

Videregiv ikke din angst for hunde til dine børn

Mange børn, hvis forældre har angst for hunde, vil selv udvikle det eller i hvert fald have et anstrængt forhold til hunde i voksenlivet. Derfor er det vigtigt, at man som forælder er opmærksom på at være en god rollemodel for sine børn, så de lærer at hunde ikke er noget, man bhøver at være bange for.

Selv hvis man ikke personligt er i stand til at hilse på en hund og klappe det, så lær alligevel hvordan man bedst gør det, for at få en positiv respons fra hunden. F.eks. er mange børn tilbøjelige til at klappe hunden på hovedet, men det er det de færreste hunde, der bryder sig om. For hunden betyder det, at den skal underkaste sig og vær underdanig.

Fortæl i stedet børn, at man kan starte med at klappe hunden på ryggen, og derefter gå videre til at nusse den bar ørene eller under hagen. Så ved hunden, at den bare bliver kælet med.

Mange hunde bryder sig heller ikke om, at man ser dem direkte i øjnene i længere tid ad gangen. I dyreværdenen er det et tegn på at man bliver holdt øje med og forsøgt nedstirret, for at vise dominans. Dette kan hunden reagere aggressivt på, så den begynder at knurre eller gø, hvis man er uheldig.

Reaktion når man ikke er angst for hunde

Hvilke hunde skal man passe på, angst eller ej?

Uanset om man har angst for hunde eller ej, er der nogle hunde, som det umiddelbart er en god idé at holde sig fra. Det handler primært om hunde, hvis ejere er misbrugere eller på anden måde udsatte, f.eks. alkoholikere og hjemløse. Ikke at man skal blive bange for dem, men det er ikke nødvendigt at opsøge kontakt med dem.

Ejerne til disse hunde vil ofte fremstå svage i forhold til resten af samfundet, så hunden er ekstra tilbøjelig til at ville beskytte ejeren, og kan derfor i nogle tilfælde være utilregnelig, hvis den opfanger, at man måske ikke er super glad for den eller dens ejer.

Når det er sagt, så er det langt, langt de fleste hunde, som er venlige, og hvis man lider af angst for hunde skylder man sig selv at komme af med angsten, så man i stedet kan nyde alle de gode ting, man får ud af at have med hunde at gøre. Det er ikke for sjov, at man kalder dem menneskets bedste ven.

Herunder forklarer vi, hvordan du én gang for alle kommer af med din angst for hunde.

Kvinde uden angst for hunde

Terapi mod angst for hunde

Det er vigtigt at finde en effektiv terapi-form, ligemeget hvilken type af angst man lider af, ellers spilder man bare sin tid. Hypnoterapi har vist sig at være meget effektivt mod angst for hunde, og kan hurtigt hjælpe dig med at mindske fobien.

Gennem hypnoterapi arbejder man med at ændre uhensigtsmæssige tanke- og handlemønstre gennem en afslappet trance-lignende tilstand, hvor underbevidstheden er langt mere tilbøjelig til at tage imod positive påvirkninger og forandringer. Derved kan man også overvinde sin angst for hunde, og i stedet erstatte den med positive følelser, når man ser en hund.

Læs mere om vores program "Angst for hunde" her.

Overvind din angst for hunde i dag med vores effektive hypnose. Fuld tilfredshedsgarenti og gratis fragt på alle CD'er.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken