Angst og typer af angst

Angst påvirker en meget stor del af den danske befolkning. Et forsigtigt bud er, at mellem 15-25% af den danske befolkning på et eller andet tidspunkt i deres liv kommer til at lide af angst. Angst er et paraplybegreb for alle former for angst. Dette kan være panikangst, socialangst, general angst, agorafobi, enkeltfobi, tvangstilstande og posttraumatisk reaktioner. Herunder kommer en kort gennemgang af de forskellige angst typer.

Angst og typer af angst

Panikangst

Panikangst er en ekstrem ubehagelig form for angst idet den kommer pludseligt og uden varsel. Selve anfaldet er et panikanfald med følelser som leder tankerne hen på at dø, miste kontrollen og blive sindssyg. Angstanfaldet afføder problemer med at få vejret, svimmelhed, hjertebanken. Problemet med panikangst er at det opstår lige pludselig og ukontrolleret. Disse udbrud varer alt fra et par minutter eller flere timer.

Læs mere om panikangst her

Socialangst

Socialfobi er en fobi for andre mennesker i et socialt sammenhæng. Man føler det som om, at man ikke hører til, når man er ude blandt andre mennesker. Der kommer en følelse af skam, nervøsitet og nogle får decideret opkastningsfornemmelser, når der bliver kigget på dem.

Læs mere om social angst og social fobi

Enkeltfobi

Er en af de mere overkommelige fobier. Ikke ment som at den ikke skal tages seriøst. Men dette er i modsætning til panikangst en fobi, hvor man kan kender udløseren. Det kan for eksempel være, at man er bange for edderkopper, flyvning, slanger. Udsættelse for disse fobier kan føre til angstanfald.

Agorafobi

Er en knap så udbredt angstform. Denne angstform oplevelses som angst for at forlade hjemmet og store pladser. Denne form for angst er en stor indgriben i personens liv, idet det indskrænker rejsemuligheder, indkøbsmuligheder og generel ageren i forhold til familien.

Generaliseret angst

Dette er en generel, vedvarende angst-form, som desværre ikke kan spores til bestemte situationer eller scenarier. Denne form for angst medføre rysten, nervøsitet, muskelspændinger, svedtendens, hjertebanken, svimmelhed.

PTSD

Er en vedvarende angsttilstand som finder sine rødder i tidligere voldsomme og traumatiske hændelser. Dette kan for eksempel være krig, tortur, nærdøds-ulykke, dødstrusler og lignende. Symptomerne er blandt andet søvn,besvær, isolation og følelsen af at kroppen er i konstant alarmtilstand.

Uanset hvilken form for angst man har, er det en alvorlig lidelse. Den kræver behandling enten i form af terapi eller medicinering. Får man ikke hjælp til behandling af ens angst-lidelse, kan det medføre søvnbesvær, misbrug (alkohol, nikotin, stoffer) og at man risikerer at tilstanden gradvis forværres.

Samlet oversigt over angst og fobi programmer: Angst og fobi

Læs evt. også vores 3-delte og dybdegående tema-serie om angst her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken