Angst symptomer

Angst symptomer kan have mange årsager. Er du f.eks. bange for at være alene? Har du gennem livet haft nogle traumatiske oplevelser, og er du bange for, at der sker en ulykke? Måske er du grundlæggende nervøs for mangt og meget? Så kan det nemt lede til angst symptomer, som hindrer meget i dit liv og tager kontrollen over dig. Heldigvis kan angst symptomer lindres og fjernes helt. Vi beskriver her hvordan.

Angst symptomer

Angst symptomer skal tages alvorligt

Angst symptomer er en indikator for, at kroppen reagerer negativt på bestemte sanseindtryk eller tankemønstre. Årsagerne til angst varierer meget fra person til person, men ofte ses en række bestemte reaktioner, der kan variere i sværhedsgrad, men som er meget tydelige angst symptomer, og altså et tegn på at man bør være opmærksom på de udløsende faktorer for angsten.

Afhængigt af hvor slemt man er ramt, kan angst symptomer være yderst hæmmende for den enkelte, og de kan ligefrem invalidere en person, hvis de ikke behandles. Man bør derfor søge den fornødne hjælp, hvis man oplever flere af de specifikke reaktioner, som kendetegner angst symptomer, for at minimere generne for sig selv og for at sikre, at man hurtigst muligt kommer ud af angsten.

Hvis man ikke vælger at gøre noget ved problemet i en længere periode, er der stor chance for at få følgende angst symptomer:

 • Svimmelhed
 • Kvalme
 • Kvælningsfornemmelse
 • Vejrtrækningsproblemer
 • Mundtørhed
 • Hjertebanken
 • Ondt i maven
 • Snurren i hænder, læber eller mund
 • Overdreven svedproduktion
 • Hyppige hovedpiner
 • Klodsethed
 • Uvirkeligheds-fornemmelse
 • Følelsen af at man er fjern fra omverdenen

Der kan naturligvis også være andre årsager end angst, hvis man oplever en eller to af ovenstående symptomer, men hvis flere af dem ses samtidig, er der god sandsynlighed for, at det er angst, som er problemet.

Selvom angst symptomer ofte er de samme på tværs af personer, så er der til gengæld mange forskellige typer af angst. For bedst at kunne minimere og fjerne sine angst symptomer skal man derfor være opmærksom på, hvad det specifikt er, som udløser angsten.

Få hjælp mod dine angst symptomer

Følger af angst symptomer

Mange oplever, at deres angst symptomer med tiden udvikler andre følgevirkninger, så man faktisk ender med at have en slags ekstra-symptomer. Ofte ses de, når man har haft de almindelige angst symptomer i noget tid, hvor de ikke er blevet behandlet, eller hvor de er behandlet forkert eller utilstrækkeligt.

Reaktionerne på ubehandlet angst ses tit som

 • Irritabilitet
 • Koncentrationsbesvær
 • Rastløshed
 • Tendens til at fare sammen
 • Dårligt søvnmønster
 • Muskelspændinger
 • Følelsen af en psykisk anspændthed
 • Mulig depression

Fokusér på at fjerne angst, ikke angst symptomer

Som sagt er det vigtigt ikke at ignorere det, hvis man har angst symptomer, uanset hvor slemt tilfældet er. Selv hvis man ikke er hårdt ramt og ikke synes, at det er et stort problem, så kan det let blive det, da angst symptomer har det med at blive værre med tiden, hvis ikke der gøres noget ved dem.

Er man ikke hårdt ramt, kan man så glæde sig over, at det er lettere at behandle angsten, men angst er ikke en tilstand, vi skal befinde os i, medmindre vi rent faktisk er i fare, så der skal gøres noget ved det.

For at fjerne sine angst symptomer er det bedst et fokusere på selve angsten. Man kan godt behandle symptomerne for sig selv, f.eks. kan hjertebanken dæmpes med medicin, men det fjerner ikke det bagvedliggende problem. Det svarer derfor til at have en rusten bil, hvor man bare maler over rusten, så den ikke kan ses. Rusten er der stadig, og bliver et større problem med tiden, nøjagtigt ligesom angst. Derved vil angst symptomerne også forværres, og man vil da have brug for endnu mere medicin.

Der findes dog nogle små tricks, som specifikt kan være en hjælp mod angst symptomer i hverdagen, uden at man behøver at ty til medicin - det bør altid være den sidste udvej, og skal så vidt muligt undgås, hvis det er muligt.

Stop dine angst symptomer

Tricks til at dæmpe angst symptomer i hverdagen

Disse tricks kan ikke hjælpe dig med at fjerne din angst, men de kan mulligvis minimere og lindre dine angst symptomer, når du oplever dem i en vilkårlig situation. For nogle kan et par af dem måske kræve lidt øvelse, men langt de fleste vil kunne have gavn af dem i hverdagen.

 • Mind dig selv om, at situationen, du står i, ikke er farlig. Det er kun din krop, der udviser symptomer på det.
 • Mind dig selv om, at angst og angst symptomer ikke er farlige, selvom de er meget ubhagelige. Igen, det er din krop, som reagerer uhensigtsmæssigt, og du er ikke i fare.
 • Du kan evt. gå lange ture i perioder, hvor du oplever angst. Ved at bevæge dig, vil kroppen lettere finde til ro.
 • Tegn, mal, skriv et brev eller en historie, hvad som helst kreativt, når du oplever angst. Når vi er kreative, åbner vi for tanker og følelser, som ellers ikke ville få frit lejde, og det kan give os følelsen af, at vi "slipper af" med de ting, vi ikke ønsker lukket inde i os selv.
 • Øv dig selv i at være mere tilstede i nuet, især når du oplever angst. Hvis du er i nuet, kan du relativt let lave en nøgtern vurdering af dine omgivelser og konstatere, at der ikke er fare på færde. Det kan være svært, særligt i starten, men er en af de bedste måde, hvorpå du kan bearbejde dine angst symptomer. Når din hjerne er overbevist om, at der ikke er nogen fare, vil din krop reagere derefter, og angst symptomerne vil dermed også forsvinde af sig selv.

Især det sidste trick er virkelig effektivt, når man oplever angst symptomer, men det er også det sværeste at lære. For mange tager det lidt tid at ændre sin tankegang til ikke at fokusere på andet end det relevante, men det er til gengæld heller ikke umuligt, overhovedet.

Faktisk er det en øvelse, der kaldes mindfulness, og som kan have en gavnlig effekt på ikke bare angst symptomer, men også på angsten i sig selv, selvom det ikke er en decideret behandling. Læs mere om mindfulness her.

Som sagt er den bedste måde, hvorpå man kan komme sine angst symptomer til livs, at fokusere på selve angsten, for det er den, som er grundlaget for symptomerne. Derfor skal vi nu se på, hvordan vi bedst kommer af med angsten, så vi igen kan føle os i kontrol over vores liv.

En gåtur lindrer angst symptomer

Hvordan behandles angst symptomer?

Når man skal bekæmpe angst og minimere sine angst symptomer, er terapi den bedste løsning - faktisk er det den eneste løsning, der fokuserer på selve problemet. Der er flere forskellige typer af terapi, og nogle foretrækker det ene frem for det andet, men de mest effektive til forbedring af mentale problemer, som angst er, er kognitiv terapi og hypnoterapi.

Hypnoterapi er mere direkte i sin tilgang, og det er ofte også en langt billigere løsning, da man ikke nødvendigvis har brug for en terapeut, men rent faktisk kan behandle sig selv, så at sige. Hypnose kan derfor også beskrives som en slags hjælp til selvhjælp, hvor man f.eks. via en lydbog kan guide sit sind til at lave de ændringer, man ønsker.

Styrken ved hypnose er, at man arbejder med underbevidstheden, som er grundlaget for alle de automatiske reaktioner, vi har i vores liv. Angst symptomer er en automatisk reaktion, som kroppen aktiverer for at forsvare sig selv. Problemet er bare, at der ofte ikke er fare på færde, når man bliver angst, så kroppen stresser reélt bare sig selv ved at være i forhøjet beredskab, hvilket i længden er skadeligt både fysisk og mentalt.

Hypnose mod angst symptomer.jpg

Slip for angst symptomer med hypnose

Under behandlingen skal man være i en afslappet tilstand, hvor adgangen til underbevidstheden er lettere at opnå. Herigennem er det muligt at påvirke despecifikke områder, der i sidste ende udløser ens angst symptomer, så man kan opnå en ny og bedre reaktion fra sit sind og sin krop.

Lidt firkantet kan man sige, at man lærer sin hjerne, at der ikke reélt er fare på færde i de situationer, hvor man normalt ville opleve de normale angst symptomer. Derfor vil den også begynde at reagere anderledes, når de situationer opstår efterfølgende.

Hvor mange sessioner af terapi man har brug for afhænger af, hvor hårdt man er ramt, men uanset hvor slemt det er, vil det altid være muligt at minimere de hæmmende angst symptomer. For nogle vil det bare tage lidt længere tid.

Læs også vores uddybende tema-serie om angst her, og få mere information om angst og angst symptomer.

Gør noget ved dine angst symptomer i dag med vores effektive hypnose.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken