Hvad er bækkenbundstræning?

Flere og flere kvinder er begyndt at lave bækkenbundstræning, men de fleste burde faktisk gøre det. Hvis man får en slap bækkenbund, kan det være svært at have kontrol over vandladningen eller evt. luft som skulle komme fra tarme.

Hvad er bækkenbundstræning?

Bækkenbunden er den muskelgruppe der understøtter vores underlivsorganer, det vil altså sige f.eks. blære, livmoder og tarm. Det er de muskler der gør, at man kan lukke sammen om endetarm, skede og urinrør. Det er vigtigt at vores bækkenbund er både velkoordineret, stærk og udholdende. Det medfører at bækkenbunden kan give en fornemmelse af kraft, energi og stabilitet, kontrol og øget sexuel nydelse.

Det der sker når bækkenbunden trækker sig sammen er at den løfter sig lidt op og trækker tarmen, skeden og urinrøret frem mod skambenet. Herved opstår der et ’knæk’, som lukker af for disse tre organer. Disse øvelser kaldes knibeøvelser.

Hvordan kan bækkenbunden trænes?

Et trænings-eksempel kunne være, at man skal ligge på ryggen med bøjede ben. Herefter skal man lukke sammen om endetarmen og mærke hvordan den lukker sig, samtidig med at halebenet presses fremad. Man kan samtidig mærke, at man også her spænder omkring skede og urinrør. Her skal man holde spændingen 3-5 sekunder.

Dette gentager man 10-20 gange i træk, alt efter om man plejer at lave bækkenbundstræning eller ej.  Når man spænder 3-5 sekunder, skal man slappe af i 3-5 sekunder. Nogle kan også klare op til 7-8 sekunder. Man får det bedste resultat, hvis man laver øvelserne 1-2 gange daglig.

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man spænder korrekt, kan man lave en lille test. Når man er på toilettet og tisser, kan man prøve at knibe strålen over samtidig. Dette er lettest at gøre, hvis det er i slutningen af vandladningen. Dette er dog ikke noget, man skal gøre for meget.

Hvis man vil have hjælp til sin bækkenbundstræning findes der en trænings-dvd. Den hedder sund bund og er en dvd om bækkenbundstræning for kvinder i alle aldre.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken