Hvad er angst egentlig?

Angst er et generaliseret begreb, der dækker over mange forskellige typer af lidelser, som får en person til at føle sig bekymret, angste og nervøse. Selv om det er normalt at føle disse ting før en stor begivenhed, test, eller kamp betragtes angst som en sygdom, når det begynder at forstyrre daglige liv.

Hvad er angst egentlig?

Såsom evnen til at fungere normalt eller få til at sovet ordentlig. Angst bliver også en lidelse, når mængden af bekymring du føler, er ude af proportioner med de ting, du er bekymret over. Der er mange forskellige lidelser, som falder ind under den kategori af angst, og der er også mange behandlingsmuligheder til rådighed for de, der lider af angst.

Det første skridt mod korrekt behnadling af din angst, er at vide hvilken type du har, så det kan blive ordentligt behandlet.

Den første type af angst er generel angst. Denne type angst rammer dem, der bekymre sig konstant om ikke-specifikke livsbegivenheder. De vil bekymre sig om ting der ikke sket endnu eller ting der ikke har vist nogen tegn på at nogensinde ville ske. De vil almindeligvis bekymre sig om ting såsom deres helbred, deres families sundhed, at holde på deres job, penge, at have råd til de ting, de har brug for og naturkatastrofer. Deres konstante frygt for katastrofer kan i særlig høj grad forstyrre deres livskvalitet.

Den anden type af angst er panikangst. Panikangst får en person til at opleve korte, ekstremt intense anfald af panik, kendt som panikanfald. De varer normalt kun omkring ti minutter, og kan forekomme efter en lang periode med stress eller en skræmmende begivenhed, men de kan også være spontane. 

Den tredie type af angst er separationsangst. Dette sker normalt hos børn men kan også forekomme hos voksne. Med separationsangst bliver en person yderst nervøs, når vedkommende er adskilt fra enten en person eller et sted, der får dem til at føle sig trygge og sikre. Hvis dette når til det punkt, at det påvirker ens liv negativt, så anses det for separationsangst. 

Den sidste type af angst er social angst. Denne type af angst får en person at have en irrationel frygt for ydmyge sig selv, og ikke være i stand til at kontrollere sig selv i det offentlige rum, samt at blive bedømt af andre. Dem, der lider af dette, vil undgå at komme ud i offentligheden i det omfang, at det bliver svært at leve et normalt liv, hvis den ikke behandles.

Læs også vores uddybende tema-serie om angst her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken