Præstationsangst - Hvad er præstationsangst?

Præstationsangst kan være yderst hæmmende, da det påvirker ens præstation, selvom man faktisk er dygtig. Hvis man eksempelvis på sit arbejde skal fremlægge et projekt, kan præstationsangsten gøre, at man ikke yder sit bedste. Angsten tager over og gør, at præstationen bliver svækket.

Præstationsangst - Hvad er præstationsangst?

Du kan klikke her, for at komme direkte til afsnittet om at slippe af med præstationsangst.

Præstationsangst er en unødvendig faktor, hvis eksistens er svær at forstå. Spørgsmål som "Hvorfor er det lige mig, der har præstationsangst?" eller "Hvorfor kan den præstationsangst ikke bare forsvinde? Jeg ved jo, at jeg kan det her" er desværre normale hos dem, der er ramt, men endnu værre er det, at mange vælger ikke at gøre noget ved det, eller giver for let op. Til alle jer, der lider af præstationsangst, vil jeg derfor gerne sige:

  • Du skal ikke acceptere præstationsangst
  • Præstationsangst skal ikke få dig ned med nakken
  • Du er ikke alene i kampen mod præstationsangst

Heldigvis er der midler, hvormed man kan bearbejde og mindske sin præstationsangst. Oven i købet kan det gøres forholdsvis simpelt, hvis man får den rette vejledning, og det er dét, vi skal snakke om her. Først vil vi dog beskrive omstændighederne og årsagerne bag præstationsangst.

Foredragsholder uden præstationsangst

Hvorfor har man præstationsangst?

For at præcisere hvad præstationsangst er, så er det ikke pga. en svær situation, at man ikke kan præstere, men tværtimod er det, at man ikke kan præstere, den faktor som gør situationen svær.

Præstationsangst er dermed en lidt uhåndgribelig størrelse, og man kan af den grund have svært ved at gøre noget ved den. Hvis man forbereder sig til eksamen, kan man eksempelvis sætte sig fuldstændigt ind i pensum, hvorved har man den faglige baggrund i orden, men så snart man sidder ved eksamensbordet, kan præstationsangsten lamme ens tanker, så man ikke kan levere det, man normalt ville - ikke fordi man ikke har forberedt sig godt nok, men fordi kroppen og sindet reagerer på en meget uhensigtsmæssig facon.

Angst er noget, man føler, når der er fare på færde i en eller anden afskygning. Præstationsangst forekommer derfor også, fordi man ubevidst fornemmer, at der er fare forbundet med den pågældende præstation.

Yd bedre uden præstationsangst

En mulig forklaring kan være, at der i det moderne samfund forventes så meget af os. En dårlig eksamen kan betyde et dårligt gennemsnit, hvilket kan betyde, at man ikke kan komme ind på sin drømmeuddannelse. Derfor fornemmer psyken, at der er fare på færde, hvilket resulterer i nervøsitet og præstationsangst.

Som de sociale væsener, mennesket er, har mange af os det heller ikke rart med at blive bedømt af andre, fordi en stor del af vores selvforståelse er et resultat af at vi "spejler os" i hinanden. Dermed ment at vores identitet og værdi som individ i høj grad er afhængig af, hvad vores medmennesker synes om os.

Præstationsangst kan dermed også forstås som et uhensigtsmæssigt behov for accept. Ikke at behovet for accept er et problem, det er bare en del af at være menneske, men problemet opstår, når det behov løber løbsk og kommer til udtryk som præstationsangst.

Det er også vigtigt at huske på, at det ikke er ens egen skyld, hvis man har præstationsangst. Vi kan jo trods alt ikke kontrollere vores underbevidsthed, men vi kan til gengæld arbejde på at mindske eller helt fjerne præstationsangst, både når den opstår og som forebyggende indsats. Det vil vi beskrive i næste afsnit.

Præstationsangst overvundet

Slip af med din præstationsangst

Vil du gerne kunne præstere på jobbet, i skolen eller i en anden sammenhæng? Så er der gode nyheder for dig, for det er heldigvis muligt at slippe af med sin præstationsangst.

Der er forskellige metoder, og nogle er naturligvis mere effektive end andre. Som udgangspunkt bør man benytte en form for terapi, som anvender effektive værktøjer til at ændre både ens tankegang væk fra de negative tanker, og som arbejder med de fysiske reaktioner, der forekommer, når man har præstationsangst.

Hypnoterapi på lydbog - billigt og effektivt

Til det formål er hypnoterapi nærmest selvskrevent, da man via en afslappende tilstand lettere kan arbejde med det underbevidste sind, og dermed ændre de uhensigtsmæssige reaktioner, når man oplever angsten. Det er dog ret dyrt at gå til en hypnotisør, så en lydbog er en både billig og effektiv løsning.

Hypnose på lydbog mod præstationsangst

At anvende en lydbog kan sammenllignes med at have en personlig terapeut med dig hele tiden. Du kan bruge den lige før en situation, hvor du plejer at få præstationsangst, og du kan anvende den i dagene op til, hvis angsten kommer snigende allerede før, du egentlig skal lave præstationen.

Samtidig kan man tage behandligen i det tempo, man selv ønsker, uden at det koster mere for flere terapi-sessioner, som det ellers ville gøre ved en hypnoterapeut. Du kan læse mere om vores hypnose på lydbog under anbefalede produkter. Der er desuden mulighed for at levere lydbogen tilbage inden for 14 dage, hvis man ikke er tilfreds, så det er bestemt et forsøg værd.

Men uanset hvilken løsning, du vælger, så håber jeg, at du overvinder den forbandede præstationsangst. Held og lykke!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken