Sådan undgår du stress - 10 gode tips

Vor tids mange udfordringer, høje tempo og komplekse samfund giver flere og flere mennesker stress. Det er vigtigt at skelne mellem positiv og negativ stress, og er man ramt af negativ stress, skal man tage handling, så det ikke forværres.

Sådan undgår du stress - 10 gode tips

Positiv stress er det der sker, når vi får et adrenalin-kick. Det er ovre, når handlingen er udført, og vi falder til ro igen.  Denne oplevelse af at falde ned igen, slappe af, være udmattet, men ellers ok – den udebliver desværre, når vi taler om negativ stress.

Negativ stress er meget usund, og kan beskrives som en overbelastning af vores mentale og fysiske tilstand.  Du har måske hørt om eksemplet med vægten af et glas vand? Hold det i strakt arm og de første 5 minutter vejer det ikke særlig meget, men efter længere tid er smerterne i kroppen ubærlige.

Du skal lære ikke at udholde for længe, hvis du har negativ stress - der er ingen belønning i den anden ende, fordi man overanstrenger sig. Tværtimod, så kan du få livslange problemer, hvis du synes, du skal holde ud. Det kloge valg er derffor at sige fra overfor stress i tide.

Stress giver mange alvorlige følgesygdomme, og skal derfor tages meget alvorligt. Uanset, om du før har haft stress, eller gerne vil gøre noget for at forhindre stress, er der nogle få regler, som kan hjælpe dig.

10 gode tips til et stressfrit liv.

  1. Tag dine egne behov alvorligt - Grundlæggende handler det om, at du skal tage dig selv alvorligt, hvis du har tegn på stress. Du skal holde af dig selv, for at kunne hjælpe dig selv. Hvis du hele tiden synes, at andres krav og behov til dig er vigtigere end dine egne behov, så kan det gå helt galt, og mange med stress har en tendens til at sætte andre før dem selv. Du skal passe på dig selv hele livet, og du skal være din egen nærmeste ven. Hold af dig selv og acceptér dig selv - det kanmindske risikoen for at udvikle stress betydeligt.
  2. Mærk efter, og find dit autentiske jeg - For at kunne opfylde punkt 1, må du bruge lidt tid på at interessere dig positivt for dig selv, så du kan undgå stress. Skriv helst ned hvad du synes, kendetegner dig. Hvad er dine værdier? Hvad tror du på? Hvad holder du af? Hvad er du sart overfor?
    Forestil dig, at du skulle passe på et lille barn. Ville det ikke være langt nemmere, hvis du kendte barnet rigtigt godt? Giv dig selv samme gode behandling, som du ville give andre, for i sidste ende vil stress oftere ramme folk, der ikke tager vare på sig selv.
  3. Vent – og træk vejret dybt - Når noget eller nogen presser dig, så tillad dig selv en timeout. Sig du lige skal tænke over det, sove på det, mærke efter. Det gør alle kloge forhandlere. Beslutninger, der tages hurtigt, tages med ”maven”, dvs. følelserne styrer dig. De vil for det meste trække dig i den retning, du plejer at vælge og ikke i en ny og sundere retning. Træk vejret dybt - det giver ro. 
  4. Gå en tur  - At trække vejret  dybt og livgivende kan meget effektfuldt kombineres med frisk luft. Gå en lille tur, helst et smukt sted. Naturen er en gave, hvis man er til stede i den.
  5. Tænk på kroppen - Når vi er bekymrede eller pressede vil vores krop ofte spændes, brystkassen falde ind. Prøv bevidst at ændre på dette ved at strække kroppen, stræk armene mod himlen. Brug vejrtrækningen aktivt, og slap af i din krop. Ret den ud. Det betyder utroligt meget for din evne til at mærke dig selv, at du får styr på krop og åndedræt.
  6. Ændre fokus - Du fokuserer ofte, i en presset situation, på det, der presser dig. På at det nok vil gå galt, at du bliver nødt til at klare det osv. Men øvelserne med at vejrtrækningen med at få kroppen til at rettes ud, være i den frie natur er alle med til at styrke dig til at ændre fokus. F.eks. vil 5 min. fokus og koncentration på åndedrættet  alene give din hjerne og krop fri, og du kan pludselig se situationen fra nye vinkler. Du kan mærke dig selv og huske dig selv på  regel nr 1 - Hvad er bedst for dig? Orker du dette? Er det ikke bare nu, du skal passe på dig selv og sige fra? Husk, du har altid ret til at føle det, du gør. Uden at skulle forklare det for andre.
  7. Meditation - Meditation er en dejlig afspændende gave til dig selv. Det er nemt at lære, og der er mange gode kurser eller online-programmer, som kan hjælpe dig i gang. At give sig selv en stund til personlig og sjælelig fordybelse er en gave, der også støtter op om regel nr. 1 og 2. Under meditationen giver du slip på stressende tanker og genfinder balance og nærvær.
  8. Vær nærværende i nuet - Nærvær i nuet kan være svært hvis man stresser rundt oppe i hovedet. Du kan være nødt til at tvinge dig selv. F.eks. ved højt at benævne det, du ser og sanser. Sig det højt: Jeg ser en gul mark, der lugter sødligt, himlen ser blålig ud i flere nuancer, der er også flere grå og hvide farver i skyerne. Jeg  mærker vind mod huden. Det køler min kind lidt. I det fjerne ser jeg… Prøv denne dejlige øvelse. Den er en enorm god hjælp- også til fokusskift. 
  9. Forkæl dig selv - Beløn dig selv, forkæl dig selv. Med hjemmelavet mad, med ro og hygge med tid til dig selv, med musik, der gør dig afslappet og veltilpas.  Glem ikke at være god ved dig selv. Det styrker din evne til at tage dig selv alvorligt. Omgiv dig med smukke blomster, hold dit hjem pænt, inviter gæster eller hyg om dig selv, køb en massage etc.  Og hold fri når du har fri:  Sluk mobilen og vær striks med kun at bruge ½ time på computeren. I weekenden er arbejde bandlyst.
  10. Grin lidt mere - Intet er så forløsende som et godt grin. Det må gerne fremprovokeres af en sjov film, af dumme vitser, gamle klip, gamle minder. Men grin hver dag. Du har så godt af det og kroppen elsker dig for det.

Pas godt på dig selv. Du skal have dig hele livet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken