Social fobi

Social fobi kan vi alle have fra tid til anden. Dette er bare en så lille grad at det ikke er nævneværdigt. Der er faktisk mennesker der i deres dagligdag må leve med en konstant og kraftig social fobi. Man mener at en social fobi som regel opstår i ens teenager år. Det er i disse år man er mest bange og nervøs for at stikke udenfor mængden, eller at nogen skal tale dårligt om ens person, det er også her at man er utroligt bange for at få kritik af blandt andet ens gode venner. Social angst er en fysisk og psykisk tilstand der kan give udslag i panikanfald. Disse opstår gerne, når personer med angst udsættes for deres sociale skrækscenarie, hvad det end måtte være.

Social fobi

Når du lider af social fobi undgår du gerne de situationer, hvor du kan risikere at blive opsøgt, målt eller vurderet. Det kan eksempelvis være: på din arbejdsplads, hvor I skal præsenteres for nye kollegaer, ved indkøb i supermarked, stævnemøder med kæresten, jobsamtaler ved jobskifte og mange andre sociale sammenhænge.

Ved social fobi kan man op til en begivenhed man skal deltage i få meget ubehag iform af: mundtørhed, stammen, kvalme, rødmen, svimmelhed, trykken for brystet, dødsangst, kuldegysninger eller hedeture, frygt for at miste sin selvkontrol, uvirkelighedsfølelse, kvælningsfornemmelse, maveuro i det hele taget en generel følelse af ubehag lang tid før og helt op til begivenheden. Nogle får det så fysisk eller psykisk dårlidt at de udebliver fra en komsammen.

Der findes to former for social fobi:

  • Specifik social fobi - her er det kun nogle få situationer, der kan gøre dig angst som eksempelvis at tale i telefon mens andre hører på eller møde nye mennesker
  • Generel social fobi - er en generel angst for at tale med kollegaer eller i det hele taget møde mennesker i sociale sammenhænge eksempelvis ved shopping.

Social fobi er mindre intens end panikangst, og er derved også lettere at håndtere i hverdagen og lettere at få hurtig og vedvarende behandling for.

Se vores programmer for en løsning, hvis du lider af socialfobi, og læs evt. vores uddybende temaserie om angst her.

Social fobi kan ofte også skyldes lavt selvværd. Få et overblik gennem vores temaserie om selvværd her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken