Skyldes min svimmelhed stress?
Svimmelhed kan udspringe af flere forskellige faktorer, men i en travl hverdag skyldes det i højere og højere grad stress. Herunder vil vi gennemgå svimmelhed stress og sammenhængen mellem dem.
Hvad er svimmelhed?
Ofte er det et symptom på, at et eller andet er i vejen med kroppen, men årsagen kan variere, og det er derfor ikke altid ligetil at finde den specifikke grund. Skyldes det stress, er der imidlertid meget, man kan gøre ved det, som vi vil komme ind på.
Generelt kan det at være svimmel beskrives som en fornemmelse af usikkerhed omkring balancen eller af at omgivelserne bevæger sig, lidt på samme måde som når man er påvirket af alkohol.
Der er en relativt høj forekomst af svimmelhed i befolkningen, og tallet er stigende. Det kan dog være svært for den enkelte at vurdere, hvad den specifikke årsag er. Ofte kan det skyldes stress, men vi giver her et overblik over de mest almindelige årsager.
Hvorfor forekommer svimmelhed?
Svimmelhed kan være forårsaget af en række forskellige faktorer, både fysiske og mentale, og er en af kroppens måder at fortælle, at noget er galt. Fysiske faktorer, der fremkalder tilstanden, er tit forbundet med sygdomme eller komplikationer i øret eller omkring øjets synsnærve, mens de mentale som regel er stress- og belastnings-forbundet.
Dette er dog ikke altid tilfældet, da migræne også kan give både svimmelhed og kvalme, selvom migrænen ikke er fremprovokeret af noget bestemt.
Nogle af de hyppigst kendte årsager til svimmelhed er spændingshovedpine og angst, men ofte kan det faktisk være svært at præcisere den specifikke årsag, da så mange faktorer som bekendt kan være udslagsgivende.
Det gør årsagsbehandling svært i mange tilfælde, og man er derfor overladt til at håbe, at svimmelheden vil gå over af sig selv.
Hvis man ofte er ramt, er det selvfølgelig ikke en ønskværdig situation at stå i, og man kan nemt blive modfalden, hvis man bare er overladt til at håbe på, at det snart bliver bedre eller går helt væk.
Der er dog ting, man selv kan gøre for at forbedre sin situation, så følelsen af at være svimmel bliver lettere at leve med, uanset om man er ramt ofte eller om det f.eks. skyldes en periode med sygdom.
Hyppige årsager til svimmelhed
Sygdomme i øret kan let give svingende fornemmelse, da balanceevnen er tæt forbundet med øret. Den mest alvorlige af disse sygdomme er Ménières sygdom (Morbus Ménière), der både kan resultere i tinnitus, høretab, svimmelhed og kvalme.
Virus på balancenerven bliver stillet som diagnose ca. 200 gange om året, og kan give kraftig svimmelhed, kvalme og forekommer oftest efter en halsbetændelse eller lignende sygdomme, dog uden en direkte påvirkning af øret, modsat ovenstående. Den specifikke årsag er ukendt, men går over af sig selv efter nogle få uger.
Migrene giver ofte hovedpine, svimmelhed og kvalme. Det kan ikke kureres, men symptomerne kan behandles bl.a. via medicin eller terapi f.eks. hypnoterapi.
Svimmelhed pga. stress bliver mere og mere normalt i takt med at stress-niveauet i samfundet stiger. Det er i sig selv ikke svært at behandle, men når man er stresset, forsvinder energien hurtigere, og mange har derfor ikke overskud til at gøre noget ved problemet.
Overdrevent alkoholforbrug giver med tiden forskellige følgevirkninger, bl.a. leverfejl og pludselig svimmelhed og koldsved, samt mange andre fyiske og psykiske skavanker.
Et misbrug af alkohol er ifølge lægevidenskaben noget af det mest skadelige, du kan udsætte dig selv for, og må ikke gå ubehandlet hen. Der er heldigvis mange muligheder for at få hjælp til at slippe alkoholen.
Andre normale faktorer er bl.a. problemer med blodtrykket, beskadigede nerver, neurologiske problemer og angst/panikangst.
Hvor meget indflydelse har stress?
Psykisk betinget svimmelhed ses oftere og oftere, og dækker og faktorer, der har at gøre med vores mentale velbefindende. Det kan f.eks. være konstant stress, der er et konstant forhøjet beredskab for kroppen.
I forhøjet beredskab er kroppen "kampklar", men når det er en konstant tilstand, påvirkes kroppen negativt, og jo længere tid man er stresset, desto værre bliver påvirkningen.
En af kroppens reaktioner på stress er, at musklerne spændes. Dette er særligt tilfældet i området omkring nakke og skuldre, og resulterer ofte i spændingshovedpine, men også svimmelhed. Derfor er stress en af de mange årsager, man ser i den vestlige verden.
Generelt kan man sige, at følelsen af at være svimmel er en af kroppens naturlige reaktioner på en længerevarende, negativ påvirkning, deriblandt stress.
Samtidig kan mange af de andre fysiske og psykiske symptomer på stress i sig selv lede til svimmelhed, så man kan ende med at være endnu hårdere ramt.
Der er også mulighed for at vedvarende svimmelhed kan føre til et højere niveau af stress, som i sidste ende kan forværre tilstanden og fastholde folk i en ond cirkel, selvom dette dog ses sjældnere.
Skyldes min svimmelhed stress?
Hvis du er i tvivl, er det altid en god idé at tage din læge med på råd. Selvom du samtidig har stress, kan svimmelheden godt være et udtryk for andre faktorer, og det skal du være sikker på, at det ikke er.
Det er svært at behandle noget, hvis man ikke kender grundlaget for symptomerne.
Til gengæld kan man med god rimelighed antage, at hvis det er opstået i forbindelse med en stressende persiode, vil det med en vis sandsynlighed skyldes stress.
Klarlæggelsen er altid op til en lægefaglig vurdering, men heldigvis kan både begge dele mindskes eller helt fjernes, uden at man nødvendigvis skal fylde sig med medicin, som ofte har lige så negative bivirkninger som de symptomer, de modvirker.
Mentaltræning mod svimmelhed
Normalt vil en behandling forsøge at fokusere på årsagen til, at den pågældende person er svimmel. Hvis det f.eks. skyldes spændingshovedpine, vil man bl.a. kunne behandle den ved at få masseret nakke og skuldre eller ved at foretage sig noget, der automatisk afslapper muskulaturen, eksempelvis yoga, meditation/mindfulness eller afslapnings-hypnose.
Til gengæld er det ikke muligt i de mange tilfælde, hvor man ikke kender den nøjagtige årsag til, at man er svimmel, og man må derfor fokusere på at behandle selve svimmelheden. Den eneste reélle måde at gøre dette på, er ved at træne sig selv til ikke at lade det tage mental fokus, hvorved den automatisk vil blive mindsket.
Det er naturligvis ikke noget, man bare lige gør af sig selv, men det er bestemt heller ikke umuligt med den rette vejledning.
Hypnoterapi er en af de løsningsmetoder, der kan dæmpe eller afhjælpe svimmelhed, da man via hypnose arbejder med de underbevidste processer i sindet.
Disse processer er indstillet på, at svimmelheden er noget, der skal tage en høj grad af mental fokus, og derfor vil det også automatisk være svært at abstrahere fra.
Målet er derfor at overbevise vores underbevidsthed om, at den i mindre grad skal fokusere på problemet, så effekten heraf vil blive mindsket.
Hypnoterapi mod svimmelhed og stress
Hypnoterapi (hypnose) er ikke, som man ser det i film og i TV-programmer, hvor en "hypnotisør" får folk til at opføre sig på forskellige underlige måder - det er meget mere seriøst end det. Hypnose er langt hen ad vejen hjælp til selvhjælp, hvor man enten kan anvende en ekstern hypnotisør eller hypnotisere sig selv.
Hypnose har vist sig at være en af de mest effektive metoder til at opnå en bedre fysisk og psykisk velvære og større tilfredshed med tilværelsen. Man kan lære sig selv at ændre negative tankemønstre og guide kroppen til en mere afslappet tilstand.
En af styrkerne er også, at hypnose kan målrettes direkte mod det område, der er behov for, f.eks. svimmelhed eller stress. Skyldes ens svimmelhed stress, er hypnose derfor en af de mest effektive metoder til at minimere begge dele, og det behøver ikke engang være omfattende eller svært.
Effektive hypnoser mod svimmelhed og stress
Læs mere om vores effektive hypnoser mod både svimmelhed og stress. Der er fuld tilfredshedsgarenti, og programmerne kan refunderes tilbage inden for 14 dage, hvis de ikke lever op til forventningerne.
Skyldes din svimmelhed stress, så prøv vores effektive hypnoser! Vælg mellem direkte downloads eller CD'er med gratis fragt.