Qi Gong og Tai Chi

Qi Gong og Tai Chi er forbundne begreber, og bliver tit forvekslet, selvom de ikke er helt det samme. Herunder vil vi gennemgå både, hvad der kendetegner Tai Chi og Qi Gong, og hvordan du begynder din egen træning.

Qi Gong og Tai Chi

Hvad er Qi Gong?

Qi Gong, der tidligere blev kaldt chi kung, er en fællesbetegnelse for en række af kinesiske helseøvelser, der styrker helbredet. Man kan sige, at Qi Gong er en kinesisk udgave af yoga, og som oven i købet er lettere at komme i gang med end almindelig yoga. Det har været dyrket i Danmark allerede siden 1960’erne. Øvelser i qigong kan variere meget, fra helt ukomplicerede til både svære og krævende øvelser.

Qi Gong betyder kort sagt ’’energiøvelser’’, og er kendt i hele verden. Qi er livskraften, energien vi alle besidder, mens Gong betyder at skabe og bevæge. Når du laver Qi Gong øvelserne, er målet at skabe harmoni mellem det fysiske og mentale, så du kommer i balance og får en indre ro.

Hvad er forskellen mellem Qi Gong og Tai Chi?

Den største forskel er fokus og anvendelse. Tai Chi er kampkunst, og selvom mange efterhånden udelukkende anvender det rekreativt, er øvelserne skabt med fokus på kampteknikker. Modsat er Qi Gong udelukkende en form for gymnastik for sjæl og krop, og har ingen funktion derudover. Fokus er udelukkende på fysisk og mental velvære.

Når mange sætter lighedstegn mellem Tai Chi og Qi Gong, er det fordi, øvelserne i Tai Chi udføres meget langsomt, og på den måde komplimenterer dem man laver i Qi Gong. Tai Chi dyrkes hovedsagligt af mange for at styrke krop og sjæl, og som kampkunst handler det i høj grad om mental og følelsesmæssig balance. Derfor er det heller ikke unormalt at støde på udtrykket "Tai Chi Qi Gong", hvor man arbejder ud fra både Tai Chis og Qi Gongs principper, så der er øvelser for alle, uanset alder, køn, niveau og helbred.

Vejrtrækningen er vigtig i Tai Chi Qi Gong

Selve vejrtrækningen er meget vigtig, når du dyrker Tai Chi Qi Gong. Munden skal helst være helt lukket og tungen skal hvile mod ganen. Vejret trækkes naturligt gennem næsen, imens øvelserne stille og roligt bliver gået igennem. Vejrtrækningen bliver på denne måde både dybere og længere. Når den gør dette bliver ilten inde i kroppen i længere tid ad gangen, så kroppen bedre kan optage den.

Prøv Tai Chi Qigong

Her til sidst finder du et eksempel på en øvelse. Øvelsen kaldes ’’Den hvide trane basker sine vinger’’. Du begynder med at huske vejrtrækningen. Derefter stille du dig med let spredte ben. Så løfter du den højre arm op, så hånden er skråt op over panden med håndfladen opad. Drej kroppen mod højre og bøj forover i hoften, drej derefter helt over til venstre og ret ryggen op igen. Sørg for at have ret ryg hele tiden.

Gentag derefter med venstre hånd. Hele øvelsen gentages mellem alt fra 10 og 33 gange. Husk: Hvis du har helbredsmæssige problemer, så spørg altid din læge til råds, før du begynder.

Vil du vide mere? Du kan finde vores spændende produkter med Qi Gong her!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken