Tema om rygestop - Del 2. Dårlige strategier til rygestop

Dette er del 2 af Tema-serien om rygestop. Du kan læse del 1 her:

Tema om rygestop - Del 2. Dårlige strategier til rygestop

Idéen med tema-serien om rygestop er, at give dig gode idéer og metoder, samt mod og motivation til at komme i gang med et rygestop, eller hjælpe en anden i gang.

I denne artikel går vi skridtet videre, og bliver opmærksomme på, hvilke strategier og "vaner" der er uproduktive eller direkte skadelige, når man skal stoppe med at ryge. Ved både at kende til sine nuværende rygevaner (Artikel 1), hvordan det påvirker os og hvad vi bør undgå at gøre under et rygestop, har vi et godt fundament for at gå i gang med et varigt rygestop.

At komme rigtig i gang med et rygestop

Rygestop bliver meget nemmere, når du har forberedt dig rigtigt, og kender til de ting du bør undgå.

Flere af strategierne kan ved første øjekast virke som udemærkede hjælpemidler til rygestop, men viser sig over tid at enten at udskyde en faktisk afvænning, tilføre nye og usunde vaner i vores liv eller direkte holde os tilbage, eller sætte os selv op til at fejle.

 

Dårlige strategier og metoder til rygestop

Her følger en række strategier, som kan være problematiske eller decideret dårlige for dig. Ved hver af dem forklarer vi, hvorfor de er problematiske, så du kan undgå dem under dit eget rygestop.

Rygestop Metode: Ren viljestyrke

Problem: Det kan måske synes sejt at klare det helt selv, uden hjælpemidler, og uden teknikker og støtte fra andre. Du har sikkert også hørt andre sige, at de har klaret det på den måde, og det er den “eneste rigtige måde”. Problemet er bare, at langt størstedelen, som stopper på ren viljestyrke, får et tilbagefald og fortsætter med at være rygere kort tid efter. Der skal uden tvivl noget viljestyrke med til at gøre dig røgfri, men det bør ikke stå alene. Viljestyrke får dig i gang, og kan hjælpe, når det er svært - men det er ikke en løsning, der bør stå alene. Hjælp til rygetrang, vaneændringer, skabe et attraktivt alternativt mv. hjælper viljestyrken ikke med.

 

Rygestop Metode: E-cigaretter

Problem: E-cigaretter er blevet meget populære de senere år, baseret på præmissen om, at det ikke er rigtig røg, og derfor meget bedre og uskadeligt. Udfordringen med e-cigaretter er dog at de ikke fjerner noget som helst af rygevanen. Du ryger stadig, som du altid har gjort, og hjernebanerne er der lige til at falde tilbage i. Du ryger stadig efter maden, når du hygger med vennerne, tænker dig om eller trænger til at tømme hovedet. Der er ikke lavet noget om.

Derudover er markedet for e-cigaretter meget lidt reguleret. Ja, der er klare regler, men rigtig mange forhandlere bryder loven ved at sælge rygevæsker, der dels indeholder nikotin, og dels kan indeholde en masse stoffer, som du ikke kender til. Du kan risikere lige så meget kræft, og alt muligt andet, ved at ryge e-cigaretter. Det er en krykke, som ikke hjælper dig ud af rygning, men derimod støtter dig i at blive i dine vaner.

Vidste du f.eks. at det er ulovligt at forhandle væsker med nikotin i Danmark? Vidste du f.eks. at der nemt kan være så meget nikotin i en refill-flaske, at det kan være dødeligt - som i inden for et par dage? Vidste du, at langt de fleste væsker ikke er gennemtestet eller godkendt af nogen som helst sundhedsmyndigheder? Cigaretter er lovlige at sælge i Danmark, men uregulerede væsker med nikotin produceret på en afsides fabrik i Kina, og med et ukendt indhold, er derimod ulovlige.

Rygestop Metode: Nikotintyggegummi

Problem: Nikotintyggegummi kan hjælp nogle mennesker, det er der vist ingen tvivl om. Det som ikke bliver gjort så meget opmærksom på, er at du måske får skiftet din rygevane ud med et dagligt nikotin-indtag via tyggegummi. Det er nok bedre for dig end at ryge, men nikotin er stadig et giftstof, som er afhængighedsskabende - og dermed kontrollerer dine handlinger. Du køber det igen og igen, og fastholder dermed dit behov og din trang.

Vidste du, at fysisk afhængighed af nikotin typisk er væk efter 3–4 dage? Resten af afhængigheden kommer fra vores vaner og adfærd. Det vil sige, at du reelt set, efter få dage, ikke har “brug for” nikotin mere. Måske det ville være mere givtigt at lægge nikotinen på hylden en gang for alle, i stedet for at holde den fysiske trang vedlige.

Et bedre alternativ kunne være at gå over til V6 eller et andet tandplejergodkendt tyggegummi, hvis du har brug for en vaneudskifter der minder om.

 

Rygestop Metode: Nikotin plastre

Problem: Samme som nikotin-tyggegummi. Du holder et kunstigt behov for nikotin i gang. Kan evt. bruges i få dage, for at gøre transitionen nemmere. Husk en hurtig nedtrapning til lavere nikotinindhold, for så til sidst slet ikke at få noget nikotin overhovedet. 

 

Rygestop Metode: Spise slik i stedet for at ryge en cigaret

Problem: Man bliver ikke væsenligt sundere af at begynde at hamre en masse sukker i sig, når man stopper med at ryge. Sukker giver mange problemer bl.a. overvægt, dårlige tænder mv. Jovist, det smager godt, og det er måske en bedre vane end at ryge, men det er stadig en skadelig erstatning. Stænger af friske grøntsager er meget bedre, men selvfølgelig kun hvis det er noget, du gider spise og forberede.

 

Rygestop Metode: Festrygning

Problem: De fleste kan ikke adskille festrygning fra også at begynde i hverdagen. “Det er lige så hyggeligt” eller “En enkelt kan jeg godt lige ryge” holder bare ikke. På kort tid bliver forbruget bygget op igen. Vanen er stadig i kroppen, og behovet er der.

 

Rygestop Metode: Samvær med andre rygere

Problem: Det kan selvfølgelig være umuligt, hvis din partner eller familie ryger, men pointen er at holde lidt afstand til dem, du plejer at ryge med. Lad f.eks. være med at gå med ud i pausen og se de andre ryge. Det gør kun, at du føler afsavn, og måske føler dig udenfor. Det betyder ikke, at du skal afskrive dine venner, men prøv i en periode at søge mere hen til situationer, hvor der typisk IKKE ryges, og hvor hyggen ikke er defineret af at alle rundt om bordet sidder med en smøg hele aftenen.

 

Rygestop Metode: Drikke alkohol

Problem: Ofte er rygning forbundet med alkohol og hygge. Hvis du normalt tager et par glas og ryger imens, så kan det være svært at adskille de to ting. En del af vores selvkontrol forsvinder også, når vi indtager alkohol. Det gør rygestoppet sværere.

 

Rygestop Metode: Rygestop-piller og medicin til rygestop

Problem: Personligt er jeg ikke den store foretaler for medicin, medmindre det er en alvorlig sygdom eller noget som en læge ikke mener kan afhjælpes uden brug af medicin. Der findes ingen medicinske mirakelkure til rygning, ikke noget som ændrer dine vaner, tanker og følelser omkring rygning. De kan højst hjælpe lidt med rygetrangen. Men du risikerer selvfølgelig evt. bivirkninger fra medicinen.

Vidste du, at et af de godkendte medicinske hjælpemidler, har følgende på “Almindelige bivirkninger” listen?

  • Feber. Mundtørhed, smagsforstyrrelser, kvalme, opkastning, mavesmerter, forstoppelse. Hovedpine, svimmelhed, koncentrationsbesvær, depression, uro, rastløshed, angst, rysten, søvnløshed. Øget svedtendens. Allergiske reaktioner (herunder nældefeber).
 

Rygestop Metode: Blive vred på sig selv ved et tilbagefald

Problem: Der kommer ikke meget motivation ud af at blive vred eller skuffet over sig selv. Tilbagefald sker for mange, og det vigtigste er ikke at fokusere på, at det gik galt, men mere på hvorfor det gik galt - og hvordan du kan forhindre det i fremtiden. Et tilbagefald er ikke et definitivt tab, det er kun et mindre tilbageslag. Op på hesten igen.

Men hvad skal du så gøre i stedet?  

Du har fået en masse ting, du bør undgå. Her følger det første råd til, hvad du derimod kan gøre, for at forberede dig til et rygestop:

Acceptér processen

At stoppe med at ryge kan være svært nok, men hvis du samtidigt skal irritere dig over, at det tager tid at slippe af med rygetrangen og at vanen stadig trækker i dig, eller at du bare "burde kunne give slip" og at du aldrig skulle være startet, så bliver det ikke nemmere. Accepter, at du er der, hvor du er nu, og at det tager tid at slippe af med en vane, følgesvend og støtte igennem mange år. Men at det også kan lykkes, hvis bare du beslutter dig, en gang for alle, for at gøre det.

Fokus fra nu af er derfor: at gøre noget ved din rygning, og at være stolt over dig selv, fordi du nu forsøger at tackle det én gang for alle - på en konstruktiv og holdbar måde.

Har du tænkt over...

..at din handling med bare at gennemgå de første indledende knæbøjninger ved at læse disse artikler, og dermed tage din egen rygning og rygevaner op til revision, allerede har gjort rygestoppet lidt mere overskueligt og tilgængeligt ?

Dine første skridt er allerede taget. For du har måske allerede besluttet dig for at tage tyren ved hornene.

Mind dig selv om det, når du går i seng i aften:

Du er i gang.

Din proces er påbegyndt.

Stol roligt på, at løsningen allerede er ved at udfolde sig, og du er på rette spor.

 Tema om rygestop - Del 2

Næste artikel om rygestop

Den næste artikel kommer til at handle om hvordan du lykkes med at blive røgfri, én gang for alle.

Del 3. Rygestop Mastering - Sådan får du det til at virke

 

Vil du have mere hjælp til rygestop?

Rygestop Masterclass er et nyskabende system til at stoppe med at ryge og fjerne din rygetrang, udviklet af Mindly.dk. 

Rygestop Masterclass er et online kursus og program, der lærer dig selv at tage kontrollen og få lagt cigaretterne på hylden, en gang for alle. 

  • Har du ofte tænkt på at droppe rygningen, men haft svært ved at få det gjort?
  • Har du før prøvet at stoppe, men er faldet i, og begyndt igen?
  • Har du brug for lidt ekstra støtte og vejledning?
  • Vil du gerne slippe for at være afhængig af cigaretterne, og spare op mod 13.000 kr om året?
  • Kunne du tænke dig løbende at få motivation, støtte og værktøjer til at holde dine rygetrang væk?

Rygestop Masterclass er et kursus, som henvender sig til dig, der vil stoppe med at ryge én gang for alle, og som ønsker effektiv støtte til at gøre det. Det er et kursus, hvor du får alle redskaberne til at blive røgfri, og slipper for tilbagefald.

Hvad får du i Rygestop Masterclass? 

Rygestop Masterclass er dybdegående, og arbejder med rygetrang, og især rygevaner, fra MANGE forskellige vinkler. Dermed er der hjælp at hente, uanset hvem du er, hvor meget du ryger og hvordan dine rygevaner er opbygget.

  • Du får en konkret handlingsplan til at blive røgfri, som du kan følge.
  • Du får samtidigt en perlerække af gode teknikker og værktøjer til at hjælpe dig med at føle og tænke anderledes, når det kommer til cigaretter. 
  • Du får en praktisk og funktionel indsigt i, hvad du kan gøre, for at hjælpe dig selv ud af rygetrangen og alle vanerne, der hører med.

Vi tør godt love dig, at det bliver en spændende proces. Du lærer de mest effektive redskaber til at stoppe med at ryge, og det foregår i et enkelt og spændende format.

Vi glæder os til at se dig på Rygestop Masterclass

Du kan læse mere om Rygestop Masterclass her


Dette er 2. del af artikelserien om rygestop. Du kan læse de andre artikler her:


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken