4 gode råd til mere selvværd og selvtillid

Selvværd og selvtillid kan både være din bedste ven og din værste fjende. Herunder gennemgår vi overordnet, hvad der kendetegner begreberne, og giver dig 4 råd der kan hjælpe, hvis du har brug for at styrke dit selvværd og din selvtillid.

4 gode råd til mere selvværd og selvtillid

Hvad er forskellen på selvværd og selvtillid?

Ofte skelner man ikke mellem selvværd og selvtillid i hverdagssprog, og selvom de helt sikkert er forbundne, så beskriver de to forskellige ting, der begge har indflydelse på, hvordan vi agerer i sociale situationer, og hvordan vi ser os selv i verden.

Man kan sige at selvværd og selvtillid udgør to forskellige sider af samme mønt; den side man kan se, og den man ikke kan se. Eksempelvis kender vi sikkert alle én, der virker som om de altid har styr på tingeneog udviser en høj grad af sikkerhed omkring dem selv, men på trods af det kan de godt være usikre på sig selv under overfladen. Herunder vil vi gennem både selvværd og selvtillid hver for sig.

Hvad er selvtillid?

Selvtillid er noget ydre, noget vi viser til omværdenen, og selv kan se. Det kan f.eks. være vores evner inden for et bestemt område, vores udseende, noget vi tidligere har præsteret eller skal til at præstere.

Hvis der er noget, vi er gode til, kan det give os selvtillid, især hvis det er noget, der er vigtigt for os. Det kunne f.eks. være i forbindelse med skole, arbejde eller fritidsinteresser, men selv hvis man udstråler masser af selvtillid, kan man sagtens have et lavt selvværd.

Mange gør op for et lavt selvværd ved netop at opsøge hændelser og oplevelser, hvor de ved, at deres selvtillid kan få et løft. Det kan bl.a. være en, der er meget fokusret på sin karrierre, og søger succes-oplevelser derigennem for at føle sig værdifuld. Det er altså vigtigt at huske på, at selvom alt ser fint ud på overfladen, kan det ikke nødvendigvis sige noget om, hvordan personen har det med sig selv.

Hvad er selvværd?

Selvværd er, modsat selvtillid, det indre, og dækker over vores syn på os selv, altså hvordan vi ser os selv som mennesker og selvstændige individer. Det vigtige er ikke at have særlige evner f.eks. mht. studie, arbejde eller fritidsinteresser, men derimod at hvile i sig selv og grundlæggende være glad og tilfreds med hvem man er som person, og hvad man er eller betyder for andre. Ens værdi er altså grundlagt i selve ens eksistens, og er ikke afhængig af ydre forhold.

Mand uden dårligt selvværd og selvtillid

Samspillet mellem selvværd og selvtillid

De gladeste og mest tilfredse personer er dem, der har et godt forhold mellem deres selvværd og selvtillid, således at de har en følelse af grundlæggende at være værdifulde i dem selv. Når de så oplever ikke at være godt til noget bestemt, vil det ikke være lige så vigtigt, som hvis de havde lavt selvværd, for de er jo værdifulde alligevel. Til gengæld vil de få ekstra meget selvtillid, når der er noget, de er gode til, for der er ikke noget lavt selvværd til at forstyrre glæden ved succes. Det er dét stadie vi alle bør stræbe efter at opnå, selvom det for nogen vil være sværere end for andre - i sidste ende er det dét værd!

Hvis du har brug for hjælp til at styrke dit selvværd og din selvtillid, giver vi dig herunder 4 råd, der kan være med til at starte processen mod bedre selvværd og selvtillid.

4 råd til forbedring af selvværd og selvtillid

  1. Sæt dig ned, og gør op med dig selv, hvad der negativt påvirker dit selvværd og din selvtillid, eller hvad der tidligere har gjort det. Gør dig klart hvad det er, der er skyld i det, og allerede her er du godt på vej. Når du ved, hvad der er grunden til dit dårlige selvværd og selvtillid, kan du bruge denne viden til at fokusere på de specifikke punkter, der er relevante for lige netop dig.
  2. Udfordr dig selv og pres dine grænser. Det giver ofte pote at presse sig selv, og se ens frygt i øjnene. Det kan være hårdt og skræmmende at presse sine grænser på den måde, men udfaldet kan være fantastisk. Hvis du frygter at stå foran en stor forsamling, kan det være godt netop at gøre det. Stil dig op foran en masse mennesker og eventuelt hold en tale for dem. Jo flere gange du gør det, desto nemmere bliver det. Det er helt okay at tage det i mindre bidder, så du ikke får et unødvendigt nederlag, men forsøg at komme ud over din "comfort zone" lidt ad gangen.
  3. Giv dig selv den nødvendigetid til at arbejde med de ting, der påvirker lige netop din selvtillid og dit selvværd. Man skal ikke nødvendigvis ændre på den, man er, men nærmere prøve at blive mere tilfreds med de ting, man ikke har det så godt med. For mange med dårligt selvværd og selvtillid, kan du bl.a. hjælpe at sætte en dag af til at forkæle sig selv.
  4. Kig dig i spejlet. Ofte handler dårligt selvværd og selvtillid om, at man ikke føler sig pæn, eller det ene øre er større end det andet og så videre. Det er ofte ting, som man kun selv lægger mærke til, og det var i begyndelsen ikke noget af betydning, men det har med tiden fået overtaget, og er blevet et problem. Kig dig i spejlet, smil og sig til dig selv, at du er tilfreds med dig selv. Med tiden vil du overbevise dig selv om, at det faktisk også forholder sig sådan.

Par uden dårligt selvværd og selvtillid

 

Brug rådene til at forbedre både selvværd og selvtillid

Med ovenstående i baghovedet kan du gå ud og arbejde på at få bedre selvtillid og bedre selvværd. Du skal ikke styres af et dårligt selvværd eller en ringe selvtillid, det er dig, der skal have kontrollen. Det skal ikke overskygge dine muligheder i livet, og hvis du bruger ovenstående råd, er du godt på vej mod bedre selvværd og selvtillid.

Lær mere om vores produkter for et stærkt selvværd og en urokkelig selvtillid.

Du kan også læse vores tema-serie om selvværd her.

Se vores produkt til selvværd og selvtillid her, vi har 100% tilfredshedsgaranti! Klik her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få tips til selvtillid, selvværd og nyheder fra Mindly.dk samt gode tilbud tilsendt pr e-mail.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken