Mindreværdskompleks

Ordet i sig selv fortæller en hel del. Oprindeligt det et begreb skabt af Alfred Adler. Han mente, at et mindreværd, bunder i en utrolig ringe følelese af sit eget værd i forhold til omverdenen, og dette er blevet skabt af personen selv ved eksempelvis at stille for store krav eller mål op for sig selv, og som ikke har været realistiske. Et mindreværdskompleks kan som oftest spores tilbage til barndommen, hvor barnet har haft nogle oplevelser eksempelvis af et fejlslagent forsøg på at opnå et opsat mål, der gør at barnet får denne følelese af mindreværd senere hen i livet.

Mindreværdskompleks

Hvad er mindreværdskompleks

Alle mennesker har mindreværd i større eller mindre grad.

Et mindreværd kan i et mindre tilfælde være en enkelt situation, hvor du synes, du gjorde dit bedste og havde set dig selv eksempelvis vinde i en kamp , uden at dette blev opfyldt.  Dermed fik du en følelse af mindreværd i forhold til egne forventninger og din modstander, som du egentlig havde undervurderet ret kraftigt. Hvordan kommer man så af med denne følese af, at være mindre værd end ens medmennesker? Du skal først og fremmest turde tage skridtet fuldt ud, og det bedste der kan ske for dig nu, er at bringe en bedre livskvalitet og glæde ind i din hverdag. Dette er muligt via en god portion rådgivning hos en terapeut, hvor du får fortalt, hvad det er, der gør, at du har denne grunlæggende følelse af at være mindre værd.

Dette sammen med nogle få psykologbehandlinger, vil hjælpe dig på vej til at komme dit mindreværdskompleks helt til livs. Det er vigtigt at understrege, der er stor forskel på i hvor høj en grad denne destruktive tankegang omkring selvværdsfølelse kan være, og dermed er det også svært at gisne om hvor mange behandlinger den enkelte har behov for.

Tag en samtale med din egen læge og forelæg vedkommende dit selvværds problem og beslut i samråd, hvad der kunne være en mulighed for dig hvorpå du kan slippe af med mindreværdskomplekset.

Hvis du vil løse problemet selv, er en lydbog den bedste løsning, og svarer langt hen ad vejen til at have en personlig terapeut med sig hele tiden. Den kan også benyttes som et kraftfuldt supplement til en allerede igangværende behandling.

Læs også vores uddybende tema-serie om selvværd her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode tilbud direkte i din indbakke.

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev accepterer du samtidig vores privatlivspolitik og brugen af dine data. Læs privatlivspolitikken